Erotiskākā spēlfilma latviešu kino vēsturē. "Mona". FOTO, VIDEO
Kultūra
2012. gada 29. aprīlis, 08:32

Erotiskākā spēlfilma latviešu kino vēsturē. "Mona". FOTO, VIDEO

Jauns.lv

Uz ekrāniem beidzot nonācis pašmāju kinodarbs „Mona”, kas, pateicoties aktrises Kristīnes Belickas (26) valdzinājumam un kailskatiem, pretendē uz erotiskākās latviešu filmas titulu.

Noslēpumains biklums un valdzinājums pāraug mežonīgā kaislē. Ābeļdārzā, uz mājas kāpnēm un… lopu kautuvē. Tās ir vietas, kurās aktrises Kristīnes Belickas varone „Mona” ļaujas mīlas rotaļām. Vispirms ar Henku (Lauris Subatnieks), tad ar Tomasu (Sauļus Balandis). Teju dzīvību par šādu tuvību atdotu arī citi filmas varoņi, jo maģiskajā un jutekliskajā Monā ir viss, ko vien vīrietis var vēlēties. Tuvības skatos aktrise Belicka atbrīvojas no apģērba. Starp citu, loma režisores Ināras Kolmanes filmā „Mona” Kristīnei ir pirmā, kurā viņa redzama pilnīgi kaila.

Kailuma anatomija

Mona ir mūsdienīga pasaka pieaugušajiem, kas stāsta par mūžseno sievietes neizprotamību, tradicionālo mīlas trīsstūri un netradicionālu, bet reālu pārtapšanu dzīvniekos. Filmas darbība risinās kādā Latvijas mazpilsētiņā (ko noteikti atpazīs cēsnieki!), kur iedzīvotāju galvenais iztikas avots ir lopkautuve. Rīgas biznesmenis Tomass ierodas uz sava tēvoča bērēm, ierauga vietējo meiteni Monu — un vairs nedomā par atgriešanos Rīgā. Galvenā loma filmā uzticēta Kristīnei Belickai, kura aizrauj ne tikai ar vizuālu tēlojumu un drosmi pieņemt reālas govs dzemdības (!), bet arī ar izjustām seksa ainām.

Pirmo reizi Kristīne Belicka skatītājus sašūpoja 2008. gada nogalē ar uznācienu Dž. Dž. Džilindžera izrādē „Psihs”, kurā vairākas minūtes uz skatuves skraidīja pilnīgi kaila. Patiesībā aktrisei šī nebūt nebija pirmā izģērbšanās prožektoru gaismās. Proti, Belicka jau bija paguvusi nofilmēties spēlfilmā „Mona”, kas finansiālu problēmu dēļ uz ekrāniem iznāk tikai tagad.

Jāatzīst, Kristīni kā aktrisi atklāja tieši šī filma. Drīz pēc tam piedāvājumi līdzīgām lomām biruši kā no pārpilnības raga, bet Belicka ļoti izvērtējusi, ko pieņemt. Tikko Kristīne saprata, ka kādam vajadzīga tikai kailuma dēļ, viņa atteicās. Gribējās, lai novērtē ne tikai viņas skaistumu un seksapīlu, bet arī dotības, zina stāstīt režisore Ināra Kolmane.

Ņemot vērā, ka „Monas” epizodes uzņemtas pirms vismaz pieciem gadiem, saprotams, ka Kristīnei tolaik bija knapi pāri 20… Kā aizkustinošāko mirkli visa filmēšanas grupa atceras to, kā Belicka pieņēmusi govs radības. Filmā redzama reālistiska aina, kurā Mona, nometusies uz ceļiem kūts salmos, palīdz nākt pasaulē teliņam, viņu viena pati prasmīgi izvelkot no mātes miesām… „Viegli šajā darbā nebija nevienam. Taču, kad Kristīne izlasīja scenāriju, tas viņu ļoti aizrāva. Izrādījās, ka mums ir līdzīga kino un literārā gaume, kas ātri palīdzēja atrast kopīgu valodu un par visu vienoties,” stāsta režisore. Protams, jaunajai aktrisei viss filmēšanas laukumā notiekošais bija jaunums. „Lai saudzīgāk ievestu mīlas skatu tēlojumā, vairākas epizodes tika uzņemtas ar minimālo grupas sastāvu, tā teikt, ar cieņu pret aktieriem. Esmu pateicīga Kristīnei, ka viņa uzticējās un joprojām mums uzticas,” piebilst Ināra Kolmane.

Savukārt pati aktrise par kailuma demonstrēšanu izteikusies atturīgi. „Patiesībā esmu diezgan kautrīga, arī man kails ķermenis kaut ko nozīmē, nav jau tā, ka trallinādama plika skraidītu pa skatuvi,” portālam diena.lv pirms četriem gadiem intervijā teikusi Kristīne, piebilstot, ka galvenais esot paļaušanās uz režisoru. „Ja jūtu, ka kailumam ir attaisnojums, tad pieņemu to!”

Interesanti, ka režisore ar Kristīnes Belickas līdzdalību iecerējusi arī veidot dokumentālo filmu „Kailā Sniegbaltīte”, kura pētītu, kā uz radošu cilvēku dzīvi iedarbojas ķermeniskā un dvēseliskā atkailināšanās darbā.

Dzīvo Anglijā

Filmas „Mona” pirmizrāde noritēja festivāla „Lielais Kristaps” ietvaros, uz ko Belicka gan neieradās, jo jau vairāk nekā gadu dzīvo Anglijā, kur aizvadītajos Ziemassvētkos arī apprecējusies.

Lai arī „Mona” ir šābrīža kinorepertuāra viena no aktuālākajām filmām, ar radošo dzīvi Latvijā Belicka jau kādu laiku ir iepauzējusi. Kā zināms, Kristīnes slava uzbangoja pēkšņi, kad viņa kā režisora Dž. Dž. Džilindžera atradums pirms četriem gadiem citu pēc citas nospēlēja piecas spilgtas lomas izrādēs „Nekrofils”, „Jūlijs. Kāda maniaka stāsts”, „Psihs”, „Ja mana sieva uzzinās...” un „Pīļu medības”.

Par veikumu izrādē „Jūlijs. Kāda maniaka stāsts” Belicka tika nominēta „Spēlmaņu nakts” balvai kā „Gada spilgtākā debija”. Balvu viņa gan nedabūja un no Dailes teātra bija spiesta aiziet, jo krita alkohola atkarības gūstā. Teātra aprindās skumji secināja, ka meitene nav izturējusi lielo spriedzi. Intervijā laikrakstam „SestDiena” aktrise vaļsirdīgi atzinās, ka tajā laikā ļoti dzērusi, lai nevis relaksētos vai atpūstos, bet gan totāli aizmirstos. „Gribēju aizmirst, kas esmu, kā mani sauc, pēkšņi vairs nesapratu vispār neko, un man bija vienalga. Reizēm cilvēki dzer, lai apklusinātu prātu, es dzēru, lai apklusinātu dvēseli…” atzinās Belicka. 2009. gada nogalē jaunajai aktrisei radās problēmas arī attiecībās ar draugu aktieri Artusu Kaimiņu, un pāris izšķīrās. Mierinājumu un atpūtu Belicka meklēja, dodoties prom no Latvijas.

Kā zina stāstīt režisore Ināra Kolmane, Kristīne patlaban bauda mierīgu dzīvi Menas salā Anglijā, daudz lasa un rudenī plāno apmeklēt aktieru kursus Londonā. Savulaik Belicka iestājās Kultūras akadēmijā, bet to nebeidza. „Katrā ziņā Kristīne ir nobriedusi kā cilvēks un apņēmības pilna domāt par radošu nākotni,” priecājas režisore.

Filmas "Mona" pirmizrāde. Skatītāju iespaidi

Filmas „Mona” pirmizrāde. Kino kritiķu un profesionāļu iespaidi pēc filmas noskatīšanās

Filmas „Mona” reklāmas video

Ieva Valtere / Foto: Jānis Deinats, no filmu studijas „Deviņi” arhīva