Sabiedrība
2012. gada 19. maijā, 18:17

Kultūras alianse piedāvās ministrei trīs padomniekus

Jauns.lv

Kultūras nozares profesionāļus apvienojošā Kultūras alianse vienojusies ar Kultūras ministriju (KM) par kopīgā memoranda saturu un piedāvās kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei (Nacionālā apvienība) trīs padomniekus, apstiprināja Radošo savienību padomes priekšsēdētāja Ieva Struka.

Kultūras alianse piedāvās ministrei trīs padomniek...

Kultūras ministre šonedēļ aicināja Kultūras aliansi deleģēt vienu pārstāvi kļūt par viņas štata padomnieku.

"Ir apsolījums, ka štata padomnieka vieta tiek sadalīta trīs daļās un katra no Kultūras alianses dalīborganizācijām [Latvijas Radošo savienību padome, biedrība "Laiks kultūrai" un Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācija] deleģē savu pārstāvi," sacīja Struka.

Pagaidām gan vēl neesot zināmi iespējamo padomnieku vārdi, jo par to vēl notiek sarunas.

KM un Kultūras alianses kopīgo memorandu plānots parakstīt pirmdien, un pašlaik par tā saturu būtisku domstarpību neesot. "Vienīgā problēma varētu būt nedaudz par izpildes laikiem, par to mēs pašlaik vēl esam procesā," viņa teica.

Kultūras ministrijā aģentūrai BNS pavēstīja, ka memorandu starp KM, Kultūras aliansi un Nacionālo apvienību tiks parakstīts pirmdien plkst. 15.

Memorandā tiek iekļauti būtiskākie sadarbības virzieni kultūrpolitikas plānošanā un īstenošanā, kultūras apakšnozaru stratēģijas izstrādē, Valsts Kultūrkapitāla fonda finansēšanas modeļu izstrādē un finansējuma piesaistē.

Jau vēstīts, ka ceturtdien Jaunzemes-Grendes un Kultūras alianses tikšanās laikā tika panākta vienošanās parakstīt kopīgu memorandu par turpmāko sadarbību un mērķiem. Ministre arī aicināja Kultūras aliansi ieteikt no sava vidus cilvēku, kurš varētu kļūt par viņas štata padomnieku, un kultūras cilvēki teicās šādu domu apsvērt.

Memorandā kultūras nozares profesionāļi vēlas paredzēt sadarbību trijos līmeņos – valstiskā līmenī, ministrijas un kultūras apakšnozaru līmenī, kā arī pēc iespējas ātrāk mainīt Valsts kultūrkapitāla fonda finansējuma modeli, lai jau no nākamā gada tas nebūtu atkarīgs no politiskiem lēmumiem. Alianse arī vēlas, lai tiktu izstrādāts un pieņemts likums par radošas personas statusu un kultūras nozarei ik gadu būtu paredzēts finansējums noteiktā apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta.

Vairāk nekā divu stundu ilgajā sarunā tika panākta vienošanās memorandu parakstīt jau 21.maijā, un šajā dokumentā būtu noformulēts sadarbības modelis starp kultūras nozari, ministriju un ministres pārstāvēto Nacionālo apvienību.

Kultūras alianse jeb Alianse kultūrpolitikas jautājumu risināšanai, ko izveidojušas Latvijas Radošo savienību padome, biedrība "Laiks kultūrai" un Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācija, apvieno un pārstāv apmēram 5000 kultūras un mākslas profesionāļu ‒ vadošo kultūras, mākslas un kultūrizglītības iestāžu un organizāciju vadītājus, māksliniekus, producentus un aktīvistus.

BNS