Raimonds Elbakjans: lai sāktu sportot, ir tikai jāgrib
Sabiedrība
2012. gada 28. jūnijs, 07:29

Raimonds Elbakjans: lai sāktu sportot, ir tikai jāgrib

Jauns.lv

Vakar interneta portālos parādījās satraucoša ziņa - Rīgā esot teju vai aizliegts nodarboties ar sportu. Stāsts par to, ka Rīgā trūkstot piemērotu vietu, kur varētu sportot vai tās visas ir par maksu, īpaši slikti esot komandu sporta veidu jomā – trūkst aprīkotu laukumu, tie nav pieejami utt. Vai tiešām tā? Lai uzzinātu pašu rīdzinieku domas par sportošanas iespējām Rīgā, Kasjauns.lv aptaujāja vairākus sabiedrībā zināmus un ar sporta dzīvi saistītus cilvēkus.

Raimonds Elbakjans, projekta "Ghetto Games" vadītājs: „Salīdzinoši ar citām Eiropas pilsētām, Rīga ir ideāli piemērota sportošanai. Mums ir n-tie parki, mums ir Biķernieku mežs, aprīkoti sporta laukumi. Varam skriet, braukt ar riteni, slēpot, orientēties. Basketbols, futbols. Galu galā, mums ir svaigs gaiss, aizbrauciet uz Maskavu, elpot nav ko. Ja cilvēks grib sportot, tad viņš atradīs kur, kā un ko darīt”, uzskata Elbakjans.

„Esmu tētis 16 gadus vecam dēlam. Cik Tomu atceros, viņš vienmēr sportojis – basketbols, futbols, skriešana utt. Bet nekad nav pacēlies jautājums par to, ka Rīgā trūktu vietu, kur to varētu darīt. Arī pats lielu daļu sava mūža esmu bijis aktīvā sportā, pēc slimības gan to darīt sanāk retāk. Ikdienā cenšos braukt ar velosipēdu, kas zināmā mērā arī uzskatāma par sportisku nodarbi”, uzsver

bijušais raidījuma „De facto” vadītājs, sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Kiršblats.

Viņš gan atzīst, ka nesen viņam velosipēds nozagts, tāpēc uz nenoteiktu laiku viņš spiests staigāt kājām un meklēt citas izkustēšanās iespējas.  

“Pa siltajiem vakariem jau mājās sēdēt negribas. Vienkāršākie un, šķiet, arī populārākie sporta veidi, protams, ir skriešana un riteņbraukšana. To apliecina arī Rīgas maratons, dažādi tautas skrējieni visā Latvijā, Nike Run kopīgie skriešanas treniņi un tamlīdzīgi pasākumi. Man personīgi skriet nepatīk, tāpēc šo domu uzreiz atmetu, ” stāsta Kiršblats, atklājot, ka basketbols viņam ir tuvāks, turklāt arī draugu un paziņu lokā, oranžās bumbas piekritēju netrūkst.

“Jautājums, kur to darīt ?! - Tuvākā vieta manām mājām izrādījās laukums pie Olimpiskā sporta centra. Jāspēlē gan uz asfalta, bet bez maksas ir pieejami 3īs grozi. Katru vakaru tur pulcējas desmitiem cilvēku. Lielāki, mazāki, meitenes un zēni. Nevienu reizi nav bijusi problēma uzspēlēt. Gan komandas sadalītas, gan dažādas atrakcijas ar basketbola elementiem neizpaliek. Zinu daudzas vietas, kur nav jāmaksā. Bezmaksas bumbošanās iespējas ir Grīziņkalnā un vairāku skolu sporta laukumos. Pie jau minētā Olimpiskā sporta centra iespējams uzspēlēt pludmales volejbolu. Futbola spēlēšanai arī vietu netrūkst. Latvijas Universitātes stadionā Barona ielā, blakus regbija cienītāju laukumam, ir gan futbola vārti, gan glīti nopļauts zālājs, un nevienu reizi teritorijas apsargs mums nav prasījis maksāt par spēlēšanu. Nerunāsim par ielu vingrošanas kustību, kurā iesaistījušies simtiem cilvēku, atrodot vietas, kur to darīt, nemaksājot ne santīma. Secinu, ka sportošanas galvenais priekšnosacījums ir paša slinkuma pārvarēšana,” tā Kiršblats.

Sporta žurnālists Arnis Blodons:

Man puika iet spēlēt uz Grīziņkalnu, vai nu arī pie Ziepniekkalna sākumskolas, viss kārtībā. Ja man pašam būtu jāpastaigā pa basketbola laukumiem, kur kādreiz pats esmu spēlējis, droši vien atklātos, ka laukumi ir, bet grozi lielākoties salauzti. Vajadzētu kā Amerikā, kārtīgi metāla stabi, vairogi, stīpas ar ķēdēm. Ar futbolu vienkāršāk, pļavā noliec četrus ķieģeļus un skrien. Protams, varētu būt vairāk laukumu pilsētā, bet, ja gribētu uzspēlēt, tad noteikti, ka atrastu.”

Gustavs Terzens, Rīga Radio rīta programmas veidotājs:

„Skrienu un eju uz vingrošanas stieņiem. Strādāju pats ar savu svaru, tāpēc, uzskatu, ka nav nekādu problēmu galvaspilsētā sportot. Protams, es gribētu, lai visu skolu sporta laukumi būtu pieejami bez maksas, tāpat būtu zviedru sienas, kur rāpties, bet, kopumā ņemot, domāju, ka sportot gribētāji Rīgā nav apdalīti.”

Rīgā ir vairākas sporta bāzes, kurās ikvienam Rīgas iedzīvotājam ir iespēja aktīvi atpūsties. Viena no tām ir Uzvaras bulvārī , kur vasarā ikviens iedzīvotājs bez maksas var izmantot iekārtoto skrituļslidošanas trasi, bet ziemā - slidotavu un slēpošanas trasi, pieejams arī inventāra nomas punkts. Tāpat iespējas aktīvi atpūsties ir arī reģionālajā sporta centrā „Sarkandaugava”, kur vasaras sezonā pieejams bezmaksas futbola un basketbola laukums, bet ziemā – slidotava un slēpošanas trase. Dažādas aktīvās atpūtas un sportošanas iespējas visu gadu tiek piedāvātas arī Mežaparkā. Ziemā šeit var nodarboties ar slēpošanu un slidošanu, pārējā laikā  var braukt ar velosipēdiem, skrituļot, skriet, nūjot, vingrot, Kasjauns.lv informēja Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļā.

„Pēdējo trīs gadu laikā Rīgas dome no pilsētas budžeta pilsētas sporta infrastruktūras sakārtošanā ieguldījusi gandrīz 5 miljonus latu, atjaunojot ap 50 sporta objektu – renovētas vismaz 15 sporta zāles, ierīkoti vairāk nekā 40 lielāka vai mazāka izmēra futbola laukumi. Šobrīd 75 Rīgas vispārējās izglītības iestādēs darbojās standarta izmēra sporta zāles, pie 10 skolām  ir sporta halles (ar skatītāju tribīnēm), lielākajā daļā no tām ir arī trenažieru un vingrošanas zāles. Pie 110 skolām  ir dažāda izmēra un funkciju āra sporta laukumi un stadioni, turklāt laikā, kad nenotiek mācību process, proti, vakaros un skolu brīvlaikos, šos laukumus bez maksas var izmantot ikviens rīdzinieks“, uzsver Rīgas domē.

Novēlam visiem sportisku un veselīgu vasaru!

Karlīna Timofejeva/ Renārs Buivids, Ieva Čīka/LETA, Edijs Pālens/LETA, publicitātes foto

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību