Kultūra
2012. gada 22. jūlijs, 03:14

Cēsu Mākslas festivālā skatītāji varēs izbaudīt 33 mākslas notikumus

Jauns.lv

Šogad Cēsu Mākslas festivālā skatītāji varēs izbaudīt 33 notikumus vizuālās mākslas, akadēmiskās mūzikas, operas un teātra jomā, aģentūrai BNS pavēstīja mākslas festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja Mairita Brice.

Cēsu Mākslas festivālu atklās 27.jūlijā, un nepilnu četru nedēļu laikā tas piedāvās interesentiem apmeklēt četras izstādes, divas performances, astoņus koncertus, trīs labākos Nacionālā teātra iestudējumus un vienu "Dirty Deal Teatro" izrādi pusaudžiem.

Festivālā varēs arī redzēt Valentīnas Freimanes veidoto itāliešu kino klasikas programmu, kurā iekļautas 12 izcilas filmas, starpnozaru diskusiju "Eksperiments un izcilība" un noslēgumā – Latvijas Nacionālās operas izrādi "Seviljas bārddzinis", ko režisors Aiks Karapetjans un radošā grupa iestudēs īpaši Cēsu pils parkā.

Festivāla galvenā izstāde "Eksperiments un izcilība" tradicionāli notiks 19.gadsimtā celtajā alus brūzī. Arī šogad tajā piedalīsies vairāki Latvijas mākslinieki – Kristaps Ģelzis un Ģirts Bišs, Andris Eglītis, Krišs Salmanis, Harijs Brants, Inta Ruka, Sarmīte Māliņa, Atis Ieviņš un Andris Grīnbergs, radošā apvienība "Orbīta" un Indriķis Ģelzis, savukārt brūža pagalmā būs skatāms lietuviešu Audra Buča un Valda Ozarinska lielformāta vides objekts "Black Pillow" jeb "Melnais spilvens".

Izstādes mērķis ir atspoguļot eksperimentu, pētījumu un radošo meklējumu lomu mākslas procesu virzībā un izcilību dzimšanā, vienlaikus pievēršot uzmanību dažādu mediju – vizuālās mākslas, mūzikas, literatūras – pārklājuma laukiem.

Izstādes dalībnieku kopums mērķtiecīgi veidots tā, lai reprezentētu visdažādākās paaudzes un izteiksmes veidus. Lielākā daļa no apskatāmajiem darbiem radīti īpaši šim projektam, taču vienlaikus izstāde arī reprezentē mākslas darbus, kuri tiek uzskatīti par nozīmīgu Latvijas mākslas vēstures sastāvdaļu.

Cēsu izstāžu namā būs iekārota ekspozīcija, kas veltīta latviešu glezniecības klasiķa Rūdolfa Piņņa 110 gadu jubilejai, piedāvājot skatītājiem unikālu iespēju baudīt latviešu glezniecības ikonas darbus no kolekcionāru Dinas un Jāņa Zuzānu un Irīnas un Māra Vītolu, kā arī Rūdolfa Piņņa ģimenes privātajiem krājumiem. Izstādes kuratore ir Sniedze Kāle.

Savukārt Cēsu pils klēts telpās notiks divas skates. Parīzē dzīvojošā horvātu izcelsmes mākslinieka Braco Dimitrijeviča personālizstāde "Kuģošana pēcvesturē" ("Sailing to Post-History") un lielformāta fotoinstalācijas no sērijas "Ikdienas garāmgājējs" ("Casual Passer-By") iepazīstinās ar unikālu Eiropas laikmetīgās mākslas personību.

Cēsu pils klētī būs skatāma arī foto projekciju izstāde "Mūza", kuras galvenā varone ir latviešu izcelsmes astoņdesmito gadu amerikāņu supermodele Dovanna (Anna Pagovska). Viņa bijusi mūza pasaulslaveniem fotogrāfiem – Robertam Meipltorpam, Ričardam Avedonam, Džozefam Astoram, Mario Testīno un Kevinam Higinsam.

Festivala devīzi "Eksperiments un Izcilība" mūzikas programmā visspilgtāk iemiesos divi galvenie koncerti – klasiskās mūzikas koncerts "Romantiskas simfoniskās gleznas" un mūsdienu mūzikas koncerts "Eksperiments un izcilība. Šnē un domubiedri". Festivāla programmu bagātinās arī plaša, interesanta un ļoti daudzpusīga kamermūzikas programma.

Festivāls beigsies 18.augustā ar Džoakīno Rosīni operas "Seviljas bārddzinis" īpaši Cēsu pilsdrupu estrādei pielāgotu Latvijas Nacionālās operas iestudējumu Aika Karapetjana režijā.

Plašāk par festivāla programmu informēs preses konferencē, kas notiks šā gada 23.jūlijā. Preses konferencē piedalīsies kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, festivāla organizatori Juris Žagars, Indra Lūkina, Daiga Rudzāte, kā arī festivāla atbalstītāji.

BNS