Eksperte: par bērnu piesaisti zinātnei jādomā jau triju četru gadu vecumā
"Pirms desmit, 15 gadiem bērnam pietika, ka viņam pateica, ka mākonis ir līdzīgs Vinnijam Pūkam, šodien bērniem ar to ir par maz," teica Matemātikas skolotāju apvienības prezidente.
Sabiedrība
2012. gada 30. augusts, 06:12

Eksperte: par bērnu piesaisti zinātnei jādomā jau triju četru gadu vecumā

Jauns.lv

Domājot par nākotnes izglītību, skolotājiem ir jāapzinās, ka viņi māca jaunas paaudzes skolēnus, kuru rīcībā ir milzīgs informācijas daudzums un skolotāja uzdevums ir palīdzēt parādīt sistēmu, kurā atrodas skolēna atrastā interesantā informācija, trešdien Dabaszinātņu un matemātikas skolotāju konferencē "Dabaszinātnes un matemātika skolā - efektīvi un radoši" sacīja Matemātikas skolotāju apvienības prezidente Rudīte Andersone.

Viņa uzsvēra, ka skolotāji šodien māca skolēnus dzīvei tādā sabiedrībā, par kuru šodien nevienam nav nojausmas. "Ja kāds šodien uzdrīkstētos pateikt, kāda būs Latvija 2065.gadā, tad tā būtu tikai rozā vīzija, mēs to nezinām. Taču skolotājs ir cilvēks, kurš gatavo jauno paaudzi. Zinātne plus vērtības būs tas pamats, kas būs vajadzīgs tiem cilvēkiem, kuru ražīgākais darba mūžs būs 2065.gadā," sacīja Andersone.

Konferences atklāšanā tika diskutēts, kā ieinteresēt skolēnus par zinātni un kurā vecumā to darīt vislabāk. Andersone norādīja, ka par bērnu piesaisti zinātnei ir jādomā jau triju četru gadu vecumā, kad bērns jautā, kur tas mākonis radies, kur tas aizies. "Pirms desmit, 15 gadiem bērnam pietika, ka viņam pateica, ka mākonis ir līdzīgs Vinnijam Pūkam, šodien bērniem ar to ir par maz," teica Andersone.

Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš un AS "SAF Tehnika" valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs aicināja valstiskā mērogā nodrošināt vasaras skolas "Alfa", kurā pulcējas valsts mācību priekšmetu olimpiāžu uzvarētāji un Latvijas zinātniskās konferences laureāti, darbību. "Alfa" 45 gadu laikā ir pierādījusi, ka tā ir vieta, kur satiekas un pilnveido sevi izcilākie Latvijas jaunieši. Bergs uzsvēra, ka arī uzņēmēji izprot šīs vasaras skolas lomu un atbalsta, lasot lekcijas un finansējot dažādus pasākumus.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, savā uzrunā sacīja, ka viņš skolotājus uzskata par sabiedrotajiem pārmaiņām. "Ir trīs vērtības, ko es redzu, tajā, ko jūs darāt. Viena lieta ir zinātne kā aizraujošs piedzīvojums, ceļojums. Jūs tuvināt zinātni jauniešiem - tas ir svētīgi. Otra lieta - jūs palīdzat bērniem tikt galā ar savām nākotnes izvēlēm. Un trešais, jūs izmantojat digitālās tehnoloģijas. Svarīgi, ka mūsu bērni un jaunieši nākotnē māk, lieto, programmē, zina, ir prasmīgāki tehnoloģiju lietotāji nekā citās valstīs. Es gribu, lai jums labāk veicas, es darīšu, atcelšu ierobežojumus, kur varēšu, palīdzēšu dabūt naudu, atbalstu vai redzamību," solīja ministrs.

Bergs savā uzrunā apliecināja uzņēmēju interesi līdzdarboties dabaszinātņu un matemātikas izglītības attīstībā, Latvijas uzņēmēju un uzņēmumu asociāciju vārdā piešķirot finansējumu akcijai skolām "Nāc un dari kopā ar mums!" LU Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centra īstenotās akcijas mērķis ir veicināt pastāvīgu skolotāju mācīšanos, celt interesi par dabaszinātnēm skolēnu vidū un popularizētu veiksmīgāko pieredzi, lai sekmētu izcilību Latvijas skolās.

Bergs informēja, ka uzņēmēji turpmākajiem trijiem gadiem ir nodrošinājuši finansējumu "Ekselences balvai 2012", ko pasniegs izcilākajiem skolotājiem un skolu komandām.

Konferences laikā vairāk nekā 600 matemātikas, dabaszinātņu un ģeogrāfijas skolotāju no visas Latvijas interaktīvajā izstādē varēja gūt jaunas idejas, risinājumus un praktiskos piemēros radošam un efektīvam mācību darbam.

Savā uzkrātajā pieredzē dalījās LU Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centrs, Bioloģijas, Matemātikas, Fizikas skolotāju asociācijas, "Apgāds Zvaigzne ABC", SIA "Baltijas biroju tehnoloģijas", Latvijas Dabas muzejs, programma "Iespējamā misija", "www.macibuvideo.lv", izdevniecība "Lielvārds", SIA "Lielvārds IT", SIA "Microsoft Latvia", Bērnu Zinātnes centrs "Z(in)oo", Bērnu zinātnes centrs "Tehnoannas pagrabi", "Ventspils Jaunrades nams", SIA "Enola", SIA "Hansatrade", Valsts izglītības attīstības aģentūra, "eTwinning", Nacionālais Botāniskais dārzs, LU Botāniskais dārzs, SIA "Nordic Training International", projekts "O-smart games", AS "Latvenergo" fizikas projekts FIZMIX.LV, SIA "Karšu izdevniecība Jāņa sēta", Inovatīvās pieredzes skolas un radoši dabaszinātņu un matemātikas skolotāji.

Konferenci organizēja LU Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centrs sadarbībā ar Bioloģijas, Matemātikas un Fizikas skolotāju asociācijām un LU dabaszinātņu fakultātēm.

LETA/ Foto: Shutterstock