Gudri vārdi par dispozīciju. Bet kurš no pedofila pasargās Justīni?
Justīnes nāve ir arī uz likumdevēju un tiesnešu sirdsapziņas. Viņu noslepkavoja Gundars Paipala, kurš jau bija pastrādājis trīs izvarošanas un arī citus noziegumus, bet pēc katras reizes atkal un atkal varēja iznākt brīvībā.
Viedokļi
2012. gada 11. oktobris, 14:42

Gudri vārdi par dispozīciju. Bet kurš no pedofila pasargās Justīni?

Jauns.lv

Viens deputāts ceturtdien no Saeimas tribīnes runāja par Inčukalnā un Ceraukstē pedofilu noslepkavotajām meitenītēm. Otrs – par to, ka ar kolēģa ierosinātajiem Krimināllikuma grozījumiem „turpmāk Latvija būs vienīgā valsts, kur jau dispozīcijā būs paredzēts sods un sankcija vienkārši turpinās dispozīciju”.

Jurista Andreja Judina („Vienotība”) satraukumu radījis Saeimas atbalsts Kārļa Seržanta (ZZS) priekšlikumiem grozījumiem Krimināllikumā – neliešiem, kuri jau divas reizes sodīti par sevišķi cietsirdīgu slepkavību, tīšiem smagiem miesas bojājumiem, izvarošanu vai vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu pēc trešā šāda nozieguma vienīgais sods ir mūža ieslodzījums.

Neslēpšu, es nezinu, ko krimināltiesībās nozīmē dispozīcijas jēdziens, kuru no Saeimas tribīnes piesauca Judins, oponēdams Seržanta priekšlikumiem. Bet es zinu, ka mazās Justīnes izvarotājs un slepkava bija tiesāts jau sešas reizes, no tām trīs – par izvarošanu. Un šādu drūmu uzskaitījumu var turpināt.

Seržants vēl bijis diezgan pacietīgs, jo pieļauj iespēju, ka bērnu izvarotāju neiesēdina automātiski uz mūžu ne pēc pirmās, ne otrās reizes. Un slepkava, ja nākamajās divās reizēs ir „tikai” izvarojis, arī var pēc cietuma termiņa atgriezties brīvībā.

Tikmēr Judins runā par dispozīciju, probācijas dienestu un ieslodzīto resocializāciju. Justīnei un citām mazajām meitenēm šajās gudrajās frāzēs vietas nav. Un valdošās koalīcijas deputāti piebalso, jo ne jau Justīnes dala vietas valdībā, viņas vienkārši vairs nav.

Vai tiešām slepkavu, izvarotāju, pedofilu balsis vēlēšanās ir tik nozīmīgas? Vai tiesības būt pasargātiem no briesmoņiem ir tik mazsvarīgas? Uz to atbildi zina deputāti, kas balsoja pret minētajiem grozījumiem, un te viņu saraksts:

Arvils Ašeradens, Dzintars Ābiķis, Solvita Āboltiņa, Andris Buiķis, Ingmārs Čaklais, Ilma Čepāne, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Rasma Kārkliņa, Ainars Latkovskis, Atis Lejiņš, Aleksejs Loskutovs, Jānis Reirs, Inguna Rībena, Edvards Smiltēns („Vienotība”);

Gaidis Bērziņš, Dzintars Kudums, Ilmārs Latkovskis (Nacionālā apvienība);

Guntars Bilsēns, Inita Bišofa, Kārlis Eņģelis, Gunārs Igaunis, Daina Kazāka, Inga Bite, Valdis Liepiņš, Inese Lībiņa-Egnere, Jānis Ozoliņš, Juris Viļums, Valdis Zatlers (Reformu partija);

Neatkarīgais deputāts Jānis Upenieks.

Par balsoja ZZS, „Saskaņas centrs” un par spīti dalībai koalīcijā, sadusmojot „Vienotību”, septiņi Nacionālās apvienības deputāti – Jānis Dombrava, Raivis Dzintars, Kārlis Krēsliņš, Ināra Mūrniece, Romāns Naudiņš, Vineta Poriņa un Dzintars Rasnačs.

Lai nu kā, grozījumi otrajā lasījumā ir pieņemti, un ir cerības, ka tos atbalstīs arī trešajā.

Māris Puķītis/ Foto: Evija Trifanova/LETA, no izdevniecības „Rīgas Viļņ i” arhīva