Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 27. un 28. oktobrī
Kultūra
2012. gada 26. oktobris, 06:29

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 27. un 28. oktobrī

Jauns.lv

Šosestdien jādodas uz senajām Latvijas pilīm un muižām Leģendu naktīs tikties ar Baltajām dāmām un varonīgo bruņinieku gariem. Durbē notiek mūzikas, mākslas un ražas festivāls „Zemlika”, bet Kandavā kārtējie Kafijas un tējas svētki.

Ja nu negribas doties uz brīvdabas festivāliem, var atrast arī kādu izklaidi zem jumtiem – „Splendid Palace” rāda izcilas vācu filmas, bet Krustpils Kultūras namā koncertēs brāļi Auzāni ar slaveno Jersikas orķestri. Savukārt Rīgā savu jaunāko albumu „Viena mirkļa dēļ...” vaļā vērs aktieris un mūziķis Varis Vētra. Atklātas arī vairākas jauna izstādes visiem dvēseles noskaņojumiem.

1. Leģendu nakts kopā ar Latvijas piļu un muižu spokiem, dāmām un baroniem

Katru gadu oktobra pēdējā sestdienā – šogad 27. oktobrī - Latvijas piļu un muižu durvis atveras un ikvienam ir iespēja bez maksas paviesoties mūsu pilīs un muižās, sastapt to spokus un mistiskās dāmas, izbaudīt seno atmosfēru un atklāt varbūt vēl kādu neizzinātu noslēpumu. Latvijas Piļu un muižu asociācijas biedri aicina 27.oktobrī uzzināt, sadzirdēt, izgaršot leģendu atmosfēru pilīs un muižās.

Leģendu nakts notiks vairākās muižās un pilīs vienlaicīgi līdz pat pusnaktij. Lai būtu iespēja apmeklēt vienā vakarā vairākas muižas, tad pasākumi tiek organizēti kā seansi, kas laiku pa laikam atkārtojas... bet ne visur. Pasākumu daudz, visus ne uzskaitīt, tāpēc sev tuvāko muižu un tīkamāko pasākumu 27. oktobra vakarā meklējiet Latvijas Piļu un muižu asociācijas mājaslapā: www.pilis.lv. Kasjauns.lv iesaka tikai dažus Leģendu nakts pasākumus 27. oktobrī:

* Aizputes novada Apriķu muižā apmeklētājus sagaidīs sulainis, bet kučieris parūpēsies par muižas lauku izrādīšanu. Muižas pārvaldnieks iepazīstinās ar vis-vis-visunikālākajām Apriķu muižas vērtībām. Tad ceļš tālāk aizvedīs uz lielajiem pagrabiem, kur lielajos baseinos būs iespēja izmakšķerēt pašiem lielās zivis no Mannerheima dīķiem. Ja makšķerēšana būs veiksmīga, tad būsiet nopelnījuši nogaršot Baltās dāmas īpaši iecienīto zivju zupu. (Sākums pulksten 18.00, 20.00 un 23.00)

* Savukārt Aizputes novada Kazdangas pilī viesus sagaidīs bargā barona Manteifeļa saime. Nostāstā par baronu Manteifeli ir vēl daudz neatklātu faktu un tāpēc šī nakts var būt tā, kad apraugot barona īpašumus atradīsiet testamentu un uzzināsiet visu par noslēptajiem zelta podiem. (Sākums pulksten 18.00 un 21.00)

* Toties staigājot pa Aizputes Padures muižu jeb Lažas internātskolu ciemiņi iejutīsies pils atmosfērā, kas būs kā kaleidoskops no barona fon Osten Sakena laikiem līdz mūsdienām, būs gastronomiski, fiziski un garīgi pārsteigumi. (Sākums pulksten 19.00 un 22.00)

* Kuldīgas novada Pelču muižā gatavošanās leģendu naktij notiek jau no pavasara un tās lielie un mazie iemītnieki aicina izbaudīt Leģendu nakts burvību no pulksten 20.00 līdz 22.00.

* Pāvilostas novada Vērgales muižā būs iespēja redzēt dramatizētu patiesu stāstu par jauniešu - barona fon Štempela un zemnieku meitenes Annas Lazdiņas mīlestību pirms 100 gadiem – 1912. gadā. Jaunieši, svētību nesaņēmuši, nolemj doties nāvē. Atvadu vēstulē izteikuši vēlēšanos, lai apglabā abus vienā zārkā, vienā kapā. Vēstule beigusies ar vārdiem – mēs citādi nevarējām. (Sākums pulksten 18.00, 20.00 un 22.00)

* Jelgavas novadā Lielplatones muižā Leģendu nakts pasākuma laikā Barona un Baroneses Hānu pavadībā apmeklētāji no pulksten 16.00 līdz pusnaktij tiks aicināti uz pastaigu pa gleznaino Lielplatones muižas parku, norisināsies dažādas radošās darbnīcas (seno rakstu, vēstuļu rakstīšana, vēdekļu māksla), tirdziņš, kurā varēs iegādāties senas lietas. Viesiem būs iespēja izbaudīt naksnīgu pastaigu ar spoku stāstiem un izdejot polonēzi caur Lielplatones muižu.

2. Kafijas un tējas svētki Kandavā

Kandavā sestdien, 27. oktobrī notiks jau trešie Kafijas un tējas svētki, kuru galvenās aktivitātes no pulksten 11.00 ir paredzētas pilsētas kultūras namā un Kandavas novada muzejā. Programmā:

* pulksten 11.00 - Kandavas novada muzejā un Kandavas Mākslas galerijā – jautras un izzinošas izstādes „Animācija” atklāšana (izstādē piedalās: „Animācijas Brigāde”, Studija „Rija”, Ingrīda Pičukāne, Alvis Misjuns, Liene un Maija Mackus, „DEBESSmANNA” un citi). Muzejā - izstāde „Par pienu” (piensaimniecība fotogrāfijās un piena trauki);

* no pulksten 12.00 Kandavas Amatniecības centrā - radošā darbnīca „Ziedi, kas nebaidās salnu”;

* no pulksten 13.00 līdz 17.00 kultūras namā - Kafijas, tējas un citu produktu degustācija un tirdziņš, Latviešu tradicionālās virtuves gardumi, Kafija pie barona, kā arī „Latviešu svētku galdi”, ko piedāvās Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikuma audzēkņi;

* no pulksten 13.00 līdz 17.00 „Tējas Bodē” (blakus kultūras namam) - Pirmskara Latvijas recepšu gardie našķi

Īpašus svētku piedāvājumus Kandavas novadā 27. oktobrī arī sarūpējusi tūrisma un atpūtas centra „Plosti” kafejnīca, kafejnīcā/konditorejā „Ieviņa”, atpūtas bāzes „Zviedru cepure” kafejnīca un kafejnīcā viesnīcā „Kandava”.

Sīkāk internetā; www.kandava.lv.

3. Festivāls „Zemlika” Durbē

Sestdien, 27. oktobrī, ir vērts doties arī uz Latvijas mazāko pilsētu – Durbi, kur notiek jau otrais mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls „Zemlika” ar dažādu žanru ārvalstu un vietējo mūziķu koncertiem, mākslas un mūzikas radošajām darbnīcām, semināriem, lekcijām, kino, teātri, vietējo izejvielu pasākuma ēdamzāli un citām aktivitātēm. Sestdien būs šī festivāla noslēguma – otrā diena.

Oktobra pēdējās nedēļas nogale Durbē būs ķermeniska un garīga baudījuma svētki iespējami plašā šo vārdu nozīmē. Vēl jo vairāk tāpēc, ka rudens pilnbriedu mūsu platuma grādos nav ierasts asociēt ar šādiem vai kaut attāli līdzīgiem pasākumiem, sola pasākuma rīkotāji. Festivāla norise vistiešākajā mērā balstās durbenieku un dažādu iestāžu pretimnākšanā, nevalstisko organizāciju un ārvalstu vēstniecību, un kultūras fondu materiālajā atbalstā. Vēl vairāk - festivāla apmeklētāju entuziasmā un vēlmē piecelties no biroju krēsliem vai ērtajiem māju dīvāniņiem, lai nedēļas nogali oktobrī pavadītu ārpus vienmuļās pilsētvides vai ikdienas lauku darbiem.

27. oktobrī Durbē paredzēts:

* Ata Kronvalda Durbes vidusskolas ēdamzālē no pulksten 11.00 līdz 23.00 - vietējo izejvielu festivāla ēdamzāle ar šefpavāru Sergeju Jaramišjanu un viņa komandu;

* Ata Kronvalda Durbes vidusskolas Sporta zāle no pulksten 11.00 līdz 14.00 - Durbes, novada un tuvējās apkārtnes zemnieku, amatnieku un ražotāju tirgus;

* Ata Kronvalda Durbes vidusskolas Aktu zāle pulksten 16.00 – „Dirty Deal Teatro” viesizrāde „Sieviete – Dieviete”, pulksten 21.00 – grupas „Starmetis” (Latvija) koncerts, pulksten 22.00 – grupas „Tay Bartok” (Francija) koncerts, pulksten 23.00 – grupas „OY” (Šveice) koncerts, pulksten 0.00 – grupas „Sun Glitters” (Luksemburga) koncerts;

* Durbes luterāņu baznīca pulksten 18.00 – grupas „Petrels” (Lielbritānija), pulksten 19.15 – grupas „Hign Wolf” (Francija) koncerts;

* Ata Kronvalda vēsturiskajā skolas ēkā pulksten 20.30 – koncertē Ieva Akuratere, Raimonda Vazdika un Ilze Vazdika, pulksten 21.30 – uzstājas Andris Akmentiņš un Jānis Dubavs; pulksten 22.30 – uzstājas Nepieradinātā folka orķestris „Pingvīnu cirx” (Latvija);

* bijušā veikala telpas Raiņa ielā 29 no pulksten 11.00 līdz 3.00 - Festivāla bārs; pulksten 16.00 - dokumentālo filmu „Kā mēs revolūciju nospēlējām” (Lietuva) un „Jaunā pasaule” (Igaunija) seanss; pulksten 22.00 – dejas;

* Zigfrīda Annas Meierovica namā – Durbes muzejā pulksten 12.30 - radošā darbnīcas „Mājas vīna darīšana no A līdz Z” un „Retro Spectro” sietspiedes radošā darbnīca, pulksten 13.30 - provokācijai un jaunajam mūsdienu teātrī veltīta diskusija.

Sīkāk internetā: www.zemlika.lv.

Skatieties video: Sestdienas vakarā Durbes vidusskolas Aktu zālē uzstāsies mūsu pašu „Strametis”

4. Rīgā notiek Vācu filmu nedēļa

Laiks sarosīties kinomīļiem, jo Rīgas kinoteātrī „Splendid Palace” sākusies ikgadējā Vācu filmu nedēļa „Berlinale 2012 Rīga”. Tajā katru vakaru līdz 1.novembrim piedāvās iepazīties ar septiņām izcilām vācu filmām, kuras, kā stāsta Gētes institūta Rīgā kultūras programmas koordinatore Antra Balode, „caurvij sieviešu un vēstures tēma”.

Vairākās programmā iekļautajās filmās sieviete parādās kā ļoti stiprs tēls, kas arī vēsturē ieņem lielu lomu. Otra tēma, kas šogad plaši pārstāvēta filmās, ir vēsture. Programmā iekļautas filmas, kas pieskaras Berlīnes mūra krišanas tēmai, Otrā pasaules kara tēmai un arī futbola rašanās vēsturei Vācijā. Šajās brīvdienās varēsiet redzēt šādas filmas:

* programmā iekļauta viena jaunākajiem skatītājiem veltīta filma „Priekšpilsētas krokodili 3”, kuru veidojis režisors Volfgangs Grooss. Lai arī šis ir jau trešais stāts par priekšpilsētas krokodiliem, tomēr katru filmu var skatīties arī tad, ja nav redzētas iepriekšējās filmas daļas;

* būs iespēja arī redzēt režisora Hansa - Kristiana Šmida filmu „Nedēļas nogale mājās”, kurai Vācijas Kino un mediju novērtēšanas institūcija piešķīruši novērtējumu „Īpaši vērtīga”, kā arī filmai pieder Meklenburgas - Priekšpomerānijas kinomākslas festivāla galvenā godalga. Filmas galvenais varonis Marko, kurš jau ilgu laiku dzīvo Berlīnē, pēc mātes Gites lūguma dodas pie vecākiem uz laukiem. Viņa cerības uz mierīgu nedēļas nogali ģimenes lokā nepiepildās. Visiem par pārsteigumu Gite negaidīti atklāj, ka pēc ilgas psihiskas slimošanas viņai atkal klājas labi un viņa atsakās lietot zāles. Marko kā vienīgais atsaucas mātes lūgumam turpmāk izturēties pret viņu kā pret pilnvērtīgu ģimenes locekli un līdz ar to izsit no līdzsvara ne tikai savu vecāku šķietami labi iespēlētās attiecības;

* programmā iekļauta arī režisora Kristiana Cīberta filma „Trīsceturtdaļmēness”, kurai piešķirta Bavārijas kinobalva par labāko scenāriju. Šīs filmas galvenais varonis Hartmuts Makoviaks ir šokā, jo pēc 30 laulības gadiem sieva viņu pametusi cita vīrieša dēļ. Pēkšņi viņam sava dzīve jāiekārto pilnīgi no jauna, turklāt īgnais taksometra šoferis negrib justies traucēts un tāpēc nocietinās aiz aizspriedumu, pašapmierinātības un visa svešā un jaunā nolieguma bruņām;

* Vācu filmu nedēļā demonstrēs arī Holivudas slavu iemantojušā vācu režisora Rolanda Emmeriha filmu „Autors anonīms”. Šī filma šogad ne tikai bija izvirzīta sešām Vācijas Kinobalvas nominācijām, bet arī ieguva visās izvirzītajās nominācijās uzvaru, ka ir ļoti rets gadījums. Filma „Autors anonīms” spekulē par jautājumu, kas jau daudzus gadsimtus nodarbina neskaitāmus zinātniekus un gudras galvas, sākot no Marka Tvena un Čārlza Dikensa līdz Henrijam Džeimsam un Zigmundam Freidam. Proti, kurš bija autors lugām, kas tiek piedēvētas Viljamam Šekspīram. Šī filma sniedz vēl vienu iespējamu atbildi.

„Berlinale 2012 Rīga” programma:

* Sestdien, 27. oktobrī: pulksten 16.00 – „Priekšpilsētas krokodili 3”, pulksten 18.00 – „Nedēļas nogale mājās”, pulksten 20.00 – „Trīsceturtdaļmēnesis”.

* Svētdien, 28. oktobrī: pulksten 18.00 – „Autors anonīms”, pulksten 20.00 – „Nedēļas nogale mājās”.

Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv.

Skatieties video: Filmas „Autors nezināms” reklāmas rullītis

5. Varis Vētra atklāj savu jauno dziesmu albumu

Mūzikas un mākslas festivāla „Bildes 2012” laikā sestdien, 27. oktobrī, pulksten 19.00 Lielajā Ģildē notiks koncerts, kurā tiks atklāts aktiera, dziesminieka un uzņēmēja Vara Vētras dziesmu albums „Viena mirkļa dēļ...”.

Albumā „Viena mirkļa dēļ...” būs iekļautas 15 Vara Vētras oriģinālkompozīcijas. Kā atklāj mākslinieks, dažu melodiju motīvi ir pat vairākus gadus veci, taču „pareizie vārdi atnākuši tikai nesen”. Viņš norāda, ka aizvadītā mēneša laikā intensīvi strādājis pie dziesmu formu izveides, pārstrādāti arī daži teksti; tad sekojis darbs studijā, kas, viņaprāt, ir ļoti veiksmīgs: „Šķiet, ka ierakstītais materiāls ir interesants un dažāds. Laika gaitā esmu centies attīstīt dziedātprasmi, domāju, ka arī tas būs jūtams.”

Varis Vētra īsumā rezumē, ka jaunās dziesmas ir par mums pašiem un mīlestību pret pasauli un dzīvi: „Es mēģinu atgādināt, ka dzīve ir pilna ar jaukiem brīnumiem, mums tikai jāļaujas tos ieraudzīt, tāpēc ceru, ka dziesmas iedvesmos arī klausītājus gan iekšējā, gan apkārtējā pasaulē saskatīt vairāk skaistā un baudāmā!”

Ierakstā piedalās arī ģitārists Aivars Hermanis, multiinstrumentālists Raimonds Macats un bundzinieks Vilnis Krieviņš

Kā atklāj Aivars Hermanis, pavadījumu ierakstīšana studijā notikusi ļoti raiti – 12 dziesmas tika ierakstītas aptuveni sešu stundu laikā, – un jaunā albuma skanējums vairāk līdzināsies koncertierakstam: „Dziesmas ierakstītas tā, lai radītu pēc iespējas dabiskāku skanējumu, šoreiz neizmantojot ierakstu studijas daudzceļu skaņu kompilācijas iespējas.”

Ģitārists, vērtējot dziesmu tematiku, jauno CD raksturo kā Vara Vētras pirmā albuma „Pārdodu vēju un zirgu vēl klāt” otro sēriju jeb turpinājumu. „Tā kā Varis ir ”viss vienā” – aktieris, komponists, dzejnieks un izpildītājs, – dziesmas atspoguļo viņa romantisko pasaules redzējumu, un tās ir mīlestības pilnas,” tā Aivars Hermanis.

Biļešu cenas: Ls 5 – 10 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.bildes.lv.

6. Brāļi Auzāni ar slaveno Jersikas orķestri dodas turnejā pa Latviju

Šajā nedēļas nogalē ar jaunu muzikālu projektu „Slavenais Jersikas orķestris” turnejā pa Latviju sākuši dodies televīzijas šovos popularitāti ieguvušie brāļi Atis un Jānis Auzāni, Oranžā kora dziedātāji, kā arī pazīstami Latvijas mūziķi.

Turpinot pagājušā gada veiksmīgākā Latvijas muzikālā projekta „Rokasspiediena attālumā…” tradīcijas, koncerta skanējumu veido tikai „dzīvie” stīgu, taustiņu, pūšamie un sitamie instrumenti, patiesie un sirsnīgie brāļi Atis un Jānis Auzāni, kuru sniegumu šoreiz papildinās enerģijas un latgaliskā ugunīguma pārpilnie Oranžā kora dziedātāji.

Ar muzikālā pavadījuma pārsteigumiem, gaismu spēli, neatkārtojamo vokālo skanējumu un tikai Oranžajam korim raksturīgo dziesmas idejas un horeogrāfijas pasniegšanas veidu „Slavenais Jersikas orķestris” vēlas skatītājus emocionāli aizvest prom no ikdienas rūpēm, likt ieskatīties pašiem sevī, pasmaidīt un atvērt durvis visam labajam, kas dzīvo katrā no mums.

Koncerta muzikālo pavadījumu veidos interesants, kopskaitā vairāk nekā divdesmit dažādu instrumentu salikums: ģitāras, kontrabass, klavieres, akordeons, pūšaminstrumenti, sitaminstrumenti un liels perkusiju klāsts, radot netipisku skanējumu. Koncerta noskaņa būs neierasta, jo dziedātāji visu koncerta laiku atradīsies uz skatuves, radot emocionāla tuvuma sajūtu un noskaņas pārvērtības no dziesmas uz dziesmu. Bez lieka skaļuma noskaņu veidos gan mīlestības balādes, gan arī karstasinīga latgaliešu temperamenta piesātinātas dziesmas.

Programmā iekļautas tautā iemīļotas melodijas Ata Auzāna aranžējumā latviešu, latgaliešu, angļu, vācu, spāņu un portugāļu valodā: „Atkal līst”, „Differente”, „Latgalei», «Man šodien 18 gadu”, „Mōte dieleņu aukleja”, „Tumša nakte, zaļa zāle», „Start wearing purple», «Debesis ir tuvu klāt», «Ripo tvaika bānītis”, „Čili baba”, „Puķu pārdevēja», «Aijas smaids” un citas.

Sestdien, 27. oktobrī, pulksten 16.00 brāļu Auzānu un slavenā Jersikas orķestra koncerts notiks Jēkabpilī – Krustpils kultūras namā. Biļešu cenas: Ls 3 – 5 („Biļešu paradīzes” tīklā). Nākamie koncerti: 1. novembrī – Alūksnē, 2. novembrī – Balvos, 3. novembrī – Gulbenē un Madonā.

Brāļi Auzāni un slavenais Jersikas orķestris

7. Rīgas izstāžu ceļvedis: lielākās ogas Dabas muzejā, visjaunākais vilnis Kalnciema kvartālā, urbānā māksla Kaņepē

* Latvijas Dabas muzejā līdz 4. novembrim ir apskatāma izstāde „Ķirbis jūsu veselībai”, kas tapusi sadarbībā ar Dārzkopības entuziastu klubu „Tomāts”. Šogad kluba „Tomāts” rīkotā ķirbju izstāde norisinās jau piecpadsmito reizi. Izstādes laikā ir iespēja ne tikai aplūkot, nogaršot un nopirkt ķirbjus, bet arī iegādāties to sēklas, recepšu grāmatas un dažādus tematiskos izdevumus, kā arī iepazīties ar dažādiem to izstrādājumiem: sulām, sukādēm un sēklu eļļām. Ķirbju audzētāji konsultēs apmeklētājus ne tikai par to audzēšanu un šķirņu izvēli, bet arī par plašajām izmantošanas iespējām un ķirbja labvēlīgo ietekmi uz veselību. Sīkāk internetā: www.dabasmuzejs.gov.lv.

* Rīgā, Kalnciema kvartāla galerijā atklāta Margrietas Dreiblates personālizstāde „Visjaunākais vilnis”. Māksliniece saka: „Savos darbos es runāju par šī brīža sev svarīgām lietām. Kompozīcijās es iespaidojos no informācijas „spama”, kas ik dienu birst sociālajos tīklos, dzeltenajā presē un reklāmās. Runāju par visu, kas man šķiet pietiekami bezjēdzīgs, lai par to būtu vērts runāt. Latvijas popkultūras ikonas, lētās ķīniešu eksporta preces, datorspēles, urbānā vide un dzīvnieki manās kompozīcijās tiek sajaukti kopā ar reāli eksistējošiem cilvēku tēliem, kas izkrāšņo (manu) ikdienu un no visa interneta laikmeta vienveidīgās informācijas uzrunā ar oriģinalitāti, entuziasmu un godīgo attieksmi pret lietām.” Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv.

* Kaņepes kultūras centrā (Skolas ielā 15) ir atklāta latviešu ielu mākslinieka „Kiwie” urbānās mākslas izstāde „Steal me!”. „Kā to ļauj noprast nosaukums, mākslinieks ievedīs izstādes skatītājus pasaulē, kurā viegli iztēloties gandrīz notikušu vai patiešām notikušu zādzību. Visu intriģējošu padara fakts, ka izstādes formāts un norises ilgums nav zināms un netiek atklāts nevienam,” pauž izstādes organizatoru pārstāve Kristīne Hlevinska. Latviešu izcelsmes ielu mākslinieks "Kiwie" ir pazīstams kā viens no pirmajiem Latvijā, kurš sāka uz sienām zīmēt tēlus jeb „character” - šajā gadījumā vienu no atpazīstamākajiem ielu simboliem Rīgā.

* Līdz 6.decembrim Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzeja (Alberta iela 12-9) jaunajā izstāžu zālē būs skatāma scenogrāfa Inta Sedlenieka darbu izstāde „Portrets”. Inta Sedlenieka izstādē PORTRETS galvenā loma piešķirta tikai scenogrāfijai - telpā, formā, krāsās un gaismās izteiktām idejām un gaisotnei. Izstādes aplūkotājs pats var kļūt reizē par dramaturgu, režisoru, aktieri, mūziķi un skatītāju. Viens no uzskatāmiem un pievilcīgiem scenogrāfa darba rezultātiem ir telpisks makets. Šādi maketi - gluži kā leļļu namiņi - pilda Latvijas teātru darbnīcas.

Elmārs Barkāns/ Foto: Evija Trifanova/LETA, publicitātes foto, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva