Kultūras ministre šodien brauc vizītē uz Krieviju; plānoto notikumu saraksts
Paralēli teātru apmeklējumam, Jaunzeme-Grende tiksies arī ar Maskavas latviešu diasporas pārstāvjiem, kā arī svētdienas skolas bērniem.
Kultūra
2013. gada 6. februāris, 07:31

Kultūras ministre šodien brauc vizītē uz Krieviju; plānoto notikumu saraksts

Jauns.lv

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende no trešdienas, 6.februāra līdz 10.februārim, atradīsies darba vizītē Krievijā, Maskavā, pavēstīja ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa pavēstīja, ka Jaunzeme-Grende Maskavā plāno parakstīt sadarbības programmu ar Krievijas Kultūras ministriju, kā arī tikties ar Maskavas latviešu diasporas pārstāvjiem un piedalīties Latvijas Nacionālās operas (LNO) viesizrāžu atklāšanā, pavēstīja ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne.

2002.gadā starp abu valstu ministrijām noslēgtā vienošanās par sadarbību kultūras jomā paredz, ka reizi trijos gados puses apstiprina sadarbības programmu par kultūras apmaiņu un sadarbības attīstību mūzikas, teātra, kinematogrāfijas, vizuālās mākslas, bibliotēku un muzeju, kultūrvēsturiskā mantojuma objektu aizsardzības, aktiermākslas, daiļamatu, cirka un citās kultūras jomās.

Līdzšinējās sadarbības ietvaros ir notikušas LNO un Jaunā Rīgas teātra viesizrādes, kā arī režisors Alvis Hermanis Maskavas Nāciju teātrī iestudējis "Šukšina stāstus", kas ieguva Krievijas teātra balvu "Zelta maska" trijās nominācijās. Savukārt festivāla "Zelta maska" izrādes ik gadu viesojas Latvijā, dodot iespēju Latvijas skatītājiem iepazīt Krievijas teātru labākos iestudējumus. 

Ministre Maskavā arī apmeklēs Latvijas vēstniecību un tiksies ar Latvijas vēstnieku Krievijā Edgaru Skuju, Maskavas latviešu diasporas pārstāvjiem, kā arī svētdienas skolas bērniem. Jaunzeme-Grende vēlas plašāk pārrunāt vasarā gaidāmo viesošanos pie Sibīrijas latviešiem, kas plānota Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra viesizrāžu ietvaros jūlijā Omskā un Krasnojarskā. 

Tāpat ministre iecerējusi apmeklēt Maskavas Dailes teātri (MHAT), teātra skolu-studiju un tikties ar latviešu radošo grupu, kura pēc teātra vadības uzaicinājuma iestudē vairākas lugas. 

Lai uzsvērtu radošo industriju pieaugošo lomu kultūrpolitikas un valsts ekonomikas attīstībā, ministre piedalīsies apaļā galda diskusijā par radošajām industrijām, iepazīstinot Krievijas kolēģus ar ministrijas veiktajām aktivitātēm radošo industriju jomā. Ministre viesosies radošo industriju klasterī "Art Play", kā arī apskatīs Laikmetīgās mākslas centru. 

Vienlaikus ar LNO viesizrādēm Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera rīko tirdzniecības misiju Maskavā, informēja ministrijā.

LNO jau trešo reizi dodas viesizrādēs uz Maskavu, kur Lielajā teātrī četros vakaros izrādīs Pētera Čaikovska operu "Jevgeņijs Oņegins" un Gaetāno Doniceti operu "Lucia di Lammermoor".

BNS, Foto: Evija Trifanova/LETA