Kamēr Pārdaugavā skan slāvu mūzika, Eiropas dienas Rīgas centrā pieticīgi aplaimo gardēžus. FOTO
Pasākumā, kuram nosaukums ir „Eiropas dienas brančs”, piedāvā Latvijas iedzīvotājiem nogaršot deviņu Eiropas valstu tradicionālos ēdienus.
Sabiedrība
2013. gada 9. maijs, 14:38

Kamēr Pārdaugavā skan slāvu mūzika, Eiropas dienas Rīgas centrā pieticīgi aplaimo gardēžus. FOTO

Jauns.lv

Kamēr no Pārdaugavas atskan vieglas slāvu mūzikas blāzmas un uz ielām vērojami cilvēki ar melni oranžām lentītēm, pie Operas skvērā tiek atzīmēta Eiropas diena, kurā galvenais akcents likts uz dažādu Eiropas valstu ēdieniem.

Pēcpusdienā pie baltajām Eiropas dienu teltīm pulcējas vien pāris desmiti interesentu, kuru galvenais uzmanības avots ir bezmaksas pārtika, kas tiek servēta dažādu valstu gaumēs.

Portāls Kasjauns.lv, aptaujājot klātesošos, uzzināja, ka par Eiropas dienu pasākumiem dzirdēts nekas līdz šim nebija, taču uzmanību piesaistījusi daudziem labi zināmā pasākuma vadītāja, TV3 programmas „Bez Tabu” balss - Juris Šteinbergs, gaisā virmojošās ēdienu smaržas un ausīm tīkamā dažādu valstu mūzika.

Pasākumā, kuram nosaukums ir „Eiropas dienas brančs”, piedāvā Latvijas iedzīvotājiem nogaršot deviņu Eiropas valstu tradicionālos ēdienus - somu veģetāro zupu, dāņu vaniļas pudiņu, slovāku siera kūku ar bezē, ungāru iecienīto vistu paprikas mērcē ar galušku, spāņu "vizītkarti"– paelju un gaspačo zupu, taču, pēc portāla Kasjauns.lv novērojumiem, ēdienu trauki tukšojas ātri un visiem interesentiem visu nogaršot neizdosies.

Pasākums tika atklāts ar premjera Valda Dombrovska runu un ir plānots vien dažas stundas garš. To finansē no Eiropas Komisijas un Latvijas valdības noslēgtās Vadības partnerības līdzekļiem.

Pasākuma rīkotāji portālu Kasjauns.lv informēja, ka Eiropas Savienības dienas dzimšanas dienai veltītais Eiropas brančs ar devīzi "Iepazīsti Eiropas garšu!" notika no plkst 12:00 - 14:00, un to apmeklēja vairāki simti Rīgas iedzīvotāju un viesu. Brančā bija iespēja ne tikai degustēt ēdienus, bet arī iepazīt to gatavošanas noslēpumus no šefpavāriem, kā arī uzzināt noderīgu informāciju par Eiropas Savienību informatīvajā teltī.

Alīna Rumjanceva/ Foto: Alīna Rumjanceva, Ieva Lūka/ LETA