Pliko skrējieni Jāņu rītā notiks visā Latvijā. FOTO. VIDEO
Kultūra
2013. gada 17. jūnijs, 21:14

Pliko skrējieni Jāņu rītā notiks visā Latvijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Uzvaras līdums Olainē, Nākotnes Ozolu ciems Līvānu pusē, Līgatnes novada Ratnieki, Ērģemes pagasta „Ausmas” un Pedvāles brīvdabas muzejs ir tās vietas, kur šogad līgotāji vienosies tradicionālajā pliko skrējienā. Paredzams, ka tas jau 13. reizi notiks arī uz vecā velvju tilta pāri Ventai Kuldīgā.

Viens no vasaras saulgriežu svinību rituāliem ir pliko skrējiens – samērā jauna tradīcija, kura no Kurzemes – Kuldīgas un Pedvāles nu izplatījusies visā Latvijā. Arī šogad, kā jau tas bijis pērn un aizpērn, Jāņos pirms saullēkta pliko skrējieni notiks visos Latvijas novados. Par pamatu pliko skrējienam kļuvusi senais tautas ticējums – kas Jāņu rītā rasā mazgājas, tam skaistums un spēks garantēts visu nākamo gadu.

Kurzemē tas tradicionāli notiks Pedvāles brīvdabas muzejā, kur tēlnieka Ojāra Feldberga iedrošināti uz pliko skrējienu. 24. jūnijā pulksten 3.45 pulcēsies tikai vīrieši, tādējādi izpildot vienu no auglības un fertilitātes (organisma spējas radīt pēcnācējus) rituāliem.

Daudz nebēdnīgāks varētu būt pliko skrējiens pāri senajam Ventas tiltam Kuldīgā. Atšķirībā no citviet Latvijā rīkotajiem līdzīgiem pasākumiem šo neviens nerīko, tajā vienkārši piedalās bez jebkādas dzimuma, vecuma vai rasu diskriminācijas. Tas jau 12 gadus ir noticis ap trijiem naktī. Īpaši tas netiek izsludināts, bet, domājams, ka arī šogad tas notiks. Savukārt Kuldīgas novada Vārmē pliko skrējienam tā īsti neviens nav sadūšojies un tur ciena centrā pie dīķa pulksten trijos naktī izsludināts tikai „Puspliko skrējiens”. Tomēr paredzams, ka gan jau kāds vārmenieks līdz tam savu puritānismu būs pārvarējis un skries kā no mātes miesām radies.

Par tradīciju paskraidīt plikiem ir arī ikgadējās Jāņu svinībās Latvijas Universitātes atpūtas kompleksā „Ratnieki” Līgatnes novadā, kur pliko skrējiens notiks divos naktīs.

Tāpat plikie skrien arī alternatīvās un trakās Vecrīgas kafejnīcas „Leningrad” rīkotājā Alternatīvo Jāņu pasākumā, kas ir veltīts tam, lai līgot piedabūtu cilvēkus, kas parasti Jāņus nesvin. „Leningrad” Līgo svētkus svinēs Olaines novadā – Uzvaras līdumā. Un tās reklāmā vēstīts, ka līdzās diskotēkām, čigānu pirtij, alkofutbolam un citām jautrām norisēm, būs arī tradicionālais pliko skrējiens.

Par pirmo pliko skrējienu šajos Jāņos, pēc visa spriežot, jau aprīlī paziņoja viesu nams „Ausmas” Valkas novada Ērģemes pagastā. Jau aprīlī tā mājaslapā tika paziņots, ka „vasaras saulgriežos plānotas īstenas Jāņu svinības ar latviešu tradīcijām un lustēm”, tostarp arī ar pliko skrējienu.

Jāņu pliko skrējieni ir kļuvuši tik populāri, ka tos savā piedāvājumā iekļauj arī tūrisma firmas. Tā piemēram ceļojumu firma „Skaistie skati” piedāvā nosvinēt Zāļu dienu un Līgo nakti Nākotnes Ozolu ciemā Līvānu novadā. Svētku programmā paredzēts arī pliko skrējiens. Šis piedāvājums ir bijis tik populārs, ka ceļazīmes uz Jāņu svinībām Nākotnes Ozolu ciemā jau izpirktas labu laiku iepriekš. Jāņos plikņu skrējieni notika arī iepriekšējos gados. Kā tie notika, skatieties videosižetos un foto galerijā.

Kuldīgā 2012. gadā notika ikgadējais pliko skrējiens (LTV „Panorāma”)

Jāņu plikņu skrējiens 2008. gada Jāņos – Suntažu pagasta Krūklēnos

Pliko skrējiens Kuldīgā (2011. gads)

Pliko skrējiens „Cinevillā”

gallery icon
21


Kasjauns.lv/Foto: Juris Zariņš