Kultūra
2013. gada 4. jūlijā, 01:32

Pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma par Dziesmu svētku nozīmi latviešu tautai

Jauns.lv

Piektdien, 5.jūlijā, ar bezmaksas pirmizrādi uz lielā ekrāna Esplanādē un "Lattelecom" televīzijā ceļu pie skatītājiem sāks dokumentālā filma "Dziesmu svētki - tautas kustība", ar kuru filmas autori ļaus skatītājam sajust Dziesmu svētku nozīmi visai latviešu tautai.

Pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma par Dziesmu...

Šajā dokumentālajā filmā pirmo reizi kopā ir salikti arhīva materiāli, sākot no pirmajiem līdz XXV Dziesmu svētkiem, aģentūru LETA informēja "Platforma" izpildproducents Pāvils Raudonis.

Filma vēsta par to, kā no Dikļiem, kur, mācītāja un rakstnieka Jura Neikena aicināti, uz kopkori pulcējās pirmie dziedātāji no visa novada, tālāk ceļš veda līdz pirmajiem Dziesmu svētkiem Rīgā, kur Latviešu biedrības namā izskanēja pirmajiem Dziesmu svētkiem Kārļa Baumaņa sarakstītā dziesma, kas kļuva par valsts himnu, "Dievs svētī Latviju".

Filmas veidotāji ir kompānija "Platforma", un tā tapusi ciešā sadarbībā ar Latvijas Kultūras ministriju, Latvijas Nacionālo kultūras centru un "Lattelecom". Filma būs skatām visās "Lattelecom" televīzijas platformās - interaktīvajā televīzijā, virszemes televīzijā un "Lattelecom" interneta televīzijā.

"Latviešu Dziesmu svētki aizsāka garīgu kustību, kura vairoja tautas nacionālo pašapziņu. Savukārt nacionālā pašapziņa radīja vajadzību pēc savas valsts. Mūsu valsts - Latvija - un Dziesmu svētki ir vienoti. Kamēr Latvijā skan Dziesmu svētki, tikmēr ideja par savu valsti ir dzīva," klāstīja filmas producents Andrejs Ēķis.

Filmas režisore ir Ilze Šņore, komponists - Mārtiņš Brauns, aizkadra balss - Katrīne Pasternaka, scenāriste - Ilona Bērziņa un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore Ilma Grauzdiņa, operatori - Edgars Jākobsons un Inese Tīkmane, datorgrafika - Juris Matuzelis, skaņas operatori - Osvalds Ostrovskis un Ilvars Veģis montāžas inženieris - Jānis Ērglis.