Kultūra
2013. gada 10. jūlijs, 14:18

Jāņa Baltvilka balvai izvirzīti četri latviešu rakstnieki un seši mākslinieki

Jauns.lv

Starptautiskajai Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvai, izvērtējot no 2012.gada maija līdz šā gada maijam Latvijā iznākušās bērnu grāmatas, nominācijai rakstniecībā un grāmatu mākslā žūrija izvirzījusi četrus latviešu autorus un sešus māksliniekus, informēja Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā koordinatore Alīse Nīgale.

Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā izvirzīts Juris Zvirgzdiņš par grāmatu "Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi", "Kad muzejā iespīd mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi" un "Seši stāsti par ASV vēsturi", balvai izvirzīts arī Valdis Rūmnieks par grāmatu pusaudžiem "Atnācēju noslēpums".

Tāpat Jāņa Baltvilka balvas pretendente ir Inese Zandere par dzejoļu krājumu "Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti" un bilžu pasaku "Pūces svinības", kā arī Lilija Berzinska par grāmatu "Ziloņu dārzs".

Savukārt īpaši spēcīga šogad bijusi konkurence bērnu grāmatu ilustrāciju jomā. Jāņa Baltvilka balvu grāmatu mākslā žūrija piešķirs kādam no nominētajiem māksliniekiem, kuru darbs ticis novērtēts kā ļoti veiksmīgs.

Balvas pretendente ir Indra Sproģe par ilustrācijām mākslinieces pašas izdomātajai un uzrakstītajai grāmatai "Māci mani, Degunlāci", Reinis Pētersons par ilustrācijām Zanderes grāmatai "Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti", Paula van Lona grāmatai "Šausmu autobuss" un Luīzes Pastores grāmatai "Maskačkas stāsts".

Tāpat balvai izvirzīta Gita Treice par ilustrācijām Ievas Samauskas grāmatai "Meitene, kura mācēja visas pasaules valodas", Edmunds Jansons par ilustrācijām Andrusa Kivirehka grāmatai "Kaka un pavasaris", Ilze Abika par ilustrācijām Vītauta V.Landsberģa grāmatai "Zirga Dominika mīlestība. Ābolu pasakas", kā arī uz balvu pretendē dzejas bilžu grāmatiņu sērijas "Bikibuks" dizaina autori Rūta Briede un Artis Briedis.

Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes prezidentes, Latvijas Universitātes (LU) profesores Ilzes Stikānes vadītajā Baltvilka balvas žūrijā šogad strādāja literatūrpētnieks, žurnāla "Latvju Teksti" galvenais redaktors Jānis Ozoliņš, portāla "satori.lv" sadaļas "Ar bērniem" redaktore Dace Jaunupe-Bargā, vizuālo mākslu žurnāla "Studija" galvenā redaktore Līga Marcinkēviča, mākslas zinātniece, LU docente Austra Avotiņa un žurnālists Gundars Rēders.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004.gada, bet kopš 2008.gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi - bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskais laureāts ir igauņu rakstnieks Andruss Kivirekhs ar grāmatu "Kaka un pavasaris" un tulkotājs Guntars Godiņš.

Balvas pasniegšanas ceremonija notiks 24.jūlijā.

LETA

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.