"Zelta viļņa" nominants: kurš labāk TV stāsta ziņas?
Viņi visi raiti stāsta ziņas TV studijā, bet tomēr balvu iegūs tikai viens no viņiem – Arnis Krauze, Haralds Burkovskis vai Natālija Vasiļjeva.
Kultūra
2013. gada 25. augusts, 14:20

"Zelta viļņa" nominants: kurš labāk TV stāsta ziņas?

Jauns.lv

Turpinot stāstīt par Nacionālo TV skatītāju balvu „Zelta vilnis”, pievēršamies nominācijā „Gada ziņu vadītājs” izvirzītajiem kandidātiem – Natālijai Vasiļjevai (PBK), Haraldam Burkovskim (LNT) un Arnim Krauzem (TV3). Sarunā ar pieredzējušajiem ziņu vadītājiem atklājam, ar ko Natālija Vasiļjeva pēc atvaļinājuma cienā kolēģus, cik gadu jubileju ziņu ēterā šoruden svinēs Haralds Burkovskis un kur Arnis Krauze labprātāk uzzinātu visas jaunākās ziņas, ja spēlētu seriālā „UgunsGrēks”!

1. Ziņu pārraidē ir tikai divas ziņas: viena – laba, otra – slikta. Ar kuru sāksit un kāpēc?

Natālija: Gan labās, gan sliktās ziņas var būt dažādas. Noteikti izvērtētu pēc svarīguma. Ir dzirdēts – laba ziņa nav ziņa! Es tā neuzskatu, jo – ja, piemēram, ir pasniegtas „Oskara” balvas, kā gan es šo ziņu varu neielikt?!

Haralds

: Ar ko sāku ziņu apskatu, to nosaka nevis emocijas, bet svarīgākās ziņas sabiedrībai, cilvēkiem, kuri mūs skatās, nešķirojot – labās vai sliktās.

Arnis: Man nepatīk ziņas dalīt labajās un sliktajās. Vakara ziņās jāatspoguļo visa būtiskākā informācija par notikumiem, kas dienas gaitā bijuši, to īpaši nešķirojot pozitīvajā un negatīvajā. Ja konkrētajā dienā atklāj Dziesmu svētkus, tad, protams, ziņas tiks sāktas ar šo notikumu. Ja Stradiņa slimnīcā noticis sprādziens, tad galvenais ziņu stāsts būs šis fakts. Turklāt – kas vienam slikta ziņa, citam tā ir laba.

2. Kā pavadījāt vasaras atvaļinājumu un kas sagādāja prieku, atgriežoties darbā?

Natālija

: Pavadīju ļoti labi! Šogad bija skaista vasara. Nemaz nebraucu prom uz siltajām zemēm, jo tepat bija labi laikapstākļi. Daudz laika pavadīju Jūrmalā, gāju uz „Comedy Club”, atpūtos pie Ķīšezera.

Pēc atvaļinājuma prieks bija atkal satikt savus kolēģus. Darbā mums ir tā pieņemts – kad atgriežas no atvaļinājuma, atnes cienastu kolēģiem. Es darbā atgriezos ar pīrāgiem.

Haralds

: Vasara šogad bija lieliska. Sen tā nav bijis, ka vasarā nemaz negribas doties uz siltajām zemēm. Šķiet, pirmais tāds gads pēc ilgiem laikiem, kad siltums bija tik ilgi. Bet, atgriežoties darbā, ir atkal satikšanās prieks ar labiem draugiem – mūsu skatītājiem.

Arnis: Strādājot Latvijas Televīzijā, daudzu gadu garumā bija ierasts, ka atvaļinājums ir trīs nedēļu garš, jo vasarā bija jāaizvieto arī kolēģi. Tagad, esot TV3 ziņu redakcijā, brīvdienu grafiks bija ļoti pateicīgs šīs lieliskās vasaras baudīšanai. Tik daudz brīvu dienu vēl nekad nebiju piedzīvojis. Atvaļinājuma lielāko daļu pavadīju laukos un Kurzemē pie jūras.

3. Vai atceraties savu pirmo darba dienu kā ziņu vadītājs? Un pirmo ziņu? Kādām īpašībām, jūsuprāt, jāpiemīt izcilam ziņu vadītājam? Tādas, saprotams, piemīt arī jums.

Natālija

: Godīgi sakot – nē. Pirmajā Baltijas kanālā sāku taisīt rīta ziņas pirms sešiem gadiem. Apmēram divus mēnešus viena gan lasīju ziņas, gan veidoju, gan producēju. Bet kā reportiere sāku strādāt pirms 15 gadiem.

Viss redakcijas kolektīvs, vienalga, vai tas būtu televīzijā vai avīzē, ir kā miniteātris. Mēs visi esam mākslinieki, arī operatori un reportieri. Līdz ar to saprotams, ka rodas nesaprašanās, skandāli, tāpēc ziņu vadītājam jābūt tam, kurš var visas nesaskaņas novērst un nogludināt. Tā kā teātrī ir galvenais režisors.

Haralds

: Atceros gan, tas bija 1991. gada rudens, kad 10 minūtes pirms raidījuma sākuma Latvijas Radio man pateica, ka būs jālasa ziņas. Protams, tas bija ar visām iespējamajām sajūtām – satraukums, balss trīcēja, bet ziņu izlaidumu nolasīju. Šoruden jāsvin jau 22 gadi ēterā. Par īpašībām runājot, tās noteikti ir – ne tik daudz kā runāt, bet spēja klausīties un sadzirdēt, saprast būtiskāko un svarīgāko.

Arnis: Savu pirmo dienu studijā pie „Panorāmas” ziņu galda joprojām atceros ļoti spilgti. Tā bija 1997. gada 31. augusta svētdiena. Protams, liels satraukums, un tad vēl pēkšņā vēsts par princeses Diānas bojāeju. Visu saplānoto sižetu secību nācās strauji mainīt. Tās bija pamatīgas ugunskristības. Kādām īpašībām jāpiemīt labam ziņu vadītājam? Noteikti viņam jābūt labai valodas izjūtai, pieredzei žurnālistikā, pastiprinātai interesei par notikumiem Latvijā un ārvalstīs. Svarīga arī spēja savākties stresa situācijās. Pēc maniem vērojumiem, vairumam manu kolēģu dažādās televīzijās šīs īpašības piemīt.

4. Ko darāt, lai ekrānā labi izskatītos?

Natālija

: Palūdzu operatoram nofilmēt mani smuki. Cik labi cilvēks ekrānā izskatīsies, ir atkarīgs arī no operatora un gaismām studijā.

Haralds: Mīlu savu ģimeni. Tas ir pats svarīgākais. Ja cilvēks labi jūtas, tad tā arī izskatās.

Arnis

: Lai ekrānā justos labi, nedaru neko īpašu. Svarīgi labi izgulēties un spēt dienas garumā saglabāt pozitīvu noskaņojumu.

5. Seriālā „UgunsGrēks” jums piedāvā lomu, ļaujot izvēlēties, kurš varonis gribētu būt. Kuru lomu ņemtu un kāpēc?

Natālija: Es varētu spēlēt kādu jaunu lomu, kas vēl nav bijusi. Varētu būt kāda krievu dāma, tipāžs, kas man ir tuvs. Es nevarētu spēlēt, piemēram, madāmu no Taizemes, tad es justos neērti. Un vēlētos personāžu ar tādām rakstura īpašībām, kādas mums pašiem ir dzīvē, jo nevar cilvēks visu laiku būt tikai pozitīvā noskaņojumā.

Haralds

: Jāatzīst, ka nevienu seriāla sēriju neesmu redzējis, bet labprāt spēlētu jebkuru lomu. Tā var būt arī otrā plāna, neliela loma, galvenais ir dalība, jo tas ir jauns pavērsiens dzīvē, kurā var izpausties. Domāju, ka spētu piemēroties – būt gan labs, gan slikts, gan lielisks, gan nekāds...

Arnis: Ja man piedāvātu lomu „Ugunsgrēkā”, izvēlētos kādu tēlu, kurš bieži apgrozās virtuvē. Tur bieži varētu uzsist kādu klaču ar Zentiņu un būtu arī labi informēts par visām viesnīcas jaunākajām ziņām.

Kurš no „Zelta vilnim” nominētajiem ziņu raidījumu vadītājiem, jūsuprāt, būtu pelnījis balvu „Gada ziņu vadītājs”? Kāpēc?

Noteikti Arnis Krauze. No nominantiem viņš vislabāk spēj savienot ziņu īpašības – stāsta skaidri, uzsverot svarīgāko, kā arī tā, lai ir interesanti skatītājiem. Var redzēt viņa izaugsmi, jo viņš ir strādājis dažādās vietās un statusos. Mainās ziņu pasniegšanas maniere, un Arnis spēj tai pielāgoties – pārstāvēt mūsdienīgo ziņu pasniegšanas veidu, saglabājot profesionālos pamatus. Var redzēt, ka viņam pašam ir vēlme ziņas pasniegt labā kvalitātē.

Anda Rožukalne, mediju eksperte, Latvijas Žurnālistu asociācijas vadītāja

Es balsoju par ziņu vadītāju kanālā PBK Natāliju Vasiļjevu! Mani fascinē viņas ziņu pasniegšanas maniere, kurā jūtama pārliecība, liela pieredze un pats galvenais – profesionalitāte. Tas savukārt skatītājiem izraisa uzticību, ka sniegtā informācija ir objektīva. Tajā pašā laikā Natālija ir burvīga sieviete, kura prot sevi pasniegt un lieliski izskatīties ekrānā.

Irina Naturina, žurnāla «Otkrito» galvenā redaktore

Es teiktu, ka Arnis Krauze, jo viņš labu darbu darīja vienā darbavietā un arī tagad dara citā. Viņš ir izcils sava amata profesionālis!

Kārlis Streips, žurnālists

Es savu balsi dotu Haraldam Burkovskim. Man patīk viņa humora izjūta un atraktīvā, raitā ziņu pasniegšana. Daudz vieglāk no rītiem ir piecelties, kad ziņas stāsta ne tik ļoti oficiālā veidā, bet ar humoru.

Diāna Pīrāgs, dziedātāja

Balsotu par Arni Krauzi. Tādēļ, ka manā skatījumā Arņa tēls un personība ir vienota un atbilst tam, ko varētu gaidīt no ziņu vadītāja – ar atturību, attieksmi pret lietām un intelektu. Manuprāt, viņš ir pietiekami intelektuāls, un no viņa es saprotu daudz vairāk, nekā viņš ar vārdiem pasaka. Viņš nepārspīlē un nepārspēlē.

Baiba Strautmane, žurnāliste

Par TV skatītāju balvu balso šeit:  http://www.zeltavilnis.lv

Žurnāls „Rīgas Viļņi” / Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, LETA/ Edijs Pālens, publicitātes