Valmierieši atceras Tautas frontes laiku: "Tā bija fantastiska sajūta!"
Tematiskais pasākums „Mēs atceramies – stāsta valmierieši”.
Novadu ziņas
2013. gada 9. oktobris, 14:45

Valmierieši atceras Tautas frontes laiku: "Tā bija fantastiska sajūta!"

Jauns.lv

Latvijas Tautas frontes (LTF) 25 gadu jubilejas atzīmē arī Valmierā, kur notiek dažādi pasākumi, kuros godina cilvēkus, kuri pirms ceturtadaļgadismta cīnījās par Latvijas tautas brīvību. Šajās dienās viņi tiekas arī ar jauno paaudzi un stāsta, kas ir LTF un kāpēc šī kustība ir jāatceras.

Valmieras muzejā noticis pasākums, kurā ar zinātnisku lasījumu „LTF-25” uzstājies Dzintars Rācenis, savukārt nākamtrešdien, 16.oktobrī, Valmieras integrētajā bibliotēkā gaidāms tematisks pasākums „Valsts cita – Burtnieki tie paši. Lāčplēsis 1888 – 1988 - 2008”, Atmodas laika periodikas izstāde, dzejas lasījumi un tikšanās ar mākslinieci, grāmatu ilustratori un autori Anitu Zirnīti. Tāpat būs skatāmi fragmenti no dokumentālās filmas „Rokopera „Lāčplēsis” Burtniekos. 1988. - 2008”.

Valmierā LTF līderi bija Dzintars Rācenis un Ivars Briedis, kuri šodien stāsta par 25 gadus senu pagātni.

Dzintars Rācenis 1987.gadā aktīvi darbojās Vides aizsardzības klubā, regulāri organizējot sanākšanas un popularizējot Latvijas Tautas frontes vārdu un darbību Valmierā. Pateicoties savam patriotismam un drosmei, Dzintars Rācenis bija viens no tiem, kurš 1988. gada oktobrī uzstājās LTF pirmajā kongresā, kurā tika nolemts par LTF dibināšanu un oficiālas darbības programmas izveidi. Viņš šo laiku atceras kā ļoti dinamisku, kurā ar katru dienu notikumu gaita kļuva arvien spraigāka, bailes par savu un ģimenes drošību lielākas, bet mīlestība uz dzimteni un vēlme to atbrīvot no daudzo gadu jūga – spēcīgāka. „Man ir žēl, ka šī brīža paaudzei ir maz informācijas par LTF darbību un precīziem notikumiem, jo tad nekas netika protokolēts un šobrīd viss balstās uz cilvēku atmiņām. Jaunatne neizprot mūsu emocionalitāti, kad tiek runāts par šo laiku, viņi nezina, cik konsolidēta bija latviešu tauta. Tāpēc novēlu šī brīža sabiedrībai novērtēt to, ko mēs izcīnījām pirms 25 gadiem, un sargāt Latvijas brīvību.”

Savukārt Ivars Briedis ir ilggadējs izglītības darbinieks, vēstures skolotājs, apbalvots ar III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi. Atmodas sākumā (1989. gadā) Valmierā iesaistījās LTF darbā un, pateicoties enerģiskajai rīcībai un aktīvajam darbam, tika ievēlēts par LTF Valmieras nodaļas līdzpriekšsēdētāju. No LTF tika izvirzīts un 1990. gada 18. martā ievēlēts par Augstākās Padomes deputātu no Rūjienas. Atceroties 1990. gada 4. maija balsošanu par Latvijas Neatkarības pasludināšanu, Ivars Briedis ar aizkustinājuma asarām un lepnumu pauž: „Tā bija fantastiska sajūta, kad tika skaitītas balsis un auga apziņa, ka mēs būsim brīvi, ka cīņa un upuri attaisnojušies. Vēl šobrīd, atceroties tā mirkļa emocijas, man ietrīsas sirds un ir patiess lepnums par to, ko paveicām. Latvija ir jāmīl, un mums ir jāstiprina tautas gars un valoda!”

Kasjauns.lv/Foto; publicitātes foto