Pazudusi dziesminiekam Haraldam Sīmanim pēc ugunsgrēka saziedotā nauda
Dziesminieks Haraldam Sīmanim ir šķērmi ap dūšu, jo pazudusi viņam pēc ugunsgrēka saziedotā nauda. Ziedojumu vācēji mūziķim tā arī nav pateikuši, cik īsti saziedots un kad un vai vispār viņš var cerēt uz naudu jaunas mājas celšanai.
Sabiedrība
2013. gada 8. novembris, 15:55

Pazudusi dziesminiekam Haraldam Sīmanim pēc ugunsgrēka saziedotā nauda

Jauns.lv

Pagājušā gada jūlijā dziesminiekam Haraldam Sīmanim nodega māja Aronas pagastā. Notika vairākas akcijas, kuru laikā vāca līdzekļus dziesminieka ģimenei, lai tā varētu uzcelt sev jaunu māju. Tomēr dziesminieks lielāko daļu ziedojumu nav saņēmis un jau vairāk kā gadu nav jausmas, kur tā palikusi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pagājušā gada jūlijā, kamēr Haralds Sīmanis koncertēja Kuldīgā, zibens iespēra Sīmaņu ģimenes mājā Madonas novada Aronas pagastā, kura pilnībā nodega. Bez pajumtes palika Sīmaņu ģimene: pats dziesminieks ar sievu Gitu un divām audžumeitām - 10 un 14 gadus vecajām Samantu un Martu Līgu. Tagad viņi dzīvo nelielā kopmītnes tipa mājas vienistabas dzīvoklītī kādreizējā melioratoru ciematā, ko viņiem pēc ugunsgrēka piešķīrusi pašvaldība.

Ugunsgrēkā dziesminieks un viņa ģimene palika ne tikai bez pajumtes, bet arī gandrīz bez jebkādas ikdienai nepieciešamas iedzīves. Izpostīta tika arī Haralda Sīmaņa studija, kurā atradās gan vairāki instrumenti, tostarp arī viņa unikālās ērģeles, gan ieraksti, kuros fiksētas idejas un ieceres.

Ar saziedotu naudu „principā sanākusi ķēpa”

Pagājušā gada vasarā cilvēki sāka vākt ziedojumus, lai Sīmaņi varētu uzcelt sev jaunu māju. Notika vairāki labdarības koncerti, darbojās ziedojumu tālrunis, tika atvērti speciāli ziedojumu vākšanas konti gan Latvijas Mūzikas atbalsta fondā (LMAF), gan Vides aizsardzības klubā (VAK). Tomēr Sīmanis gada un trīs mēnešu laikā no saziedotās summas saņēmis tikai niecīgu daļu.

VAK kontā esot savākti ap četriem tūkstošiem latu, no kuriem pusi Sīmanis jau izlietojis, lai atjaunotu savu mūzikas studiju. Savukārt par to, cik naudas ir LMAF kontā nav zināms. LMAF valdes priekšsēdētājs Imants Kulinskis Kasjauns.lv teica, ka viņa vadītā fonda kontā ir ap pusotra tūkstoša latu, kas paredzēti Sīmanim, bet tuvāko mēnešu laikā dziesminieks tos nesaņems.

Kulinskis Kasjauns.lv skaidroja, ka pašlaik ar Sīmanim saziedoto naudu „principā sanākusi ķēpa”. Nesen esot nomiris fonda grāmatvedis un tāpēc fonda grāmatvedībā valdot liela nekārtība. Viņš solīja, ka pavasarī, kad Sīmanis sāks celt māju uz viņam uzdāvinātā zemes gabalā netālu no Cēsīm – Vaivē, viņš šo naudu arī varēšot izmantot. Pašlaik viņam jāiztiekot ar naudu, kas esot savākta VAK fondā. Jāteic, ka tieši LMAF bija lielākais ziedojumu vācējs un rīkoja virkni labdarības koncertus, lai sniegtu atbalstu Sīmanim.

Haraldam Sīmanim šķērmi ap dūšu

Pats Sīmanis par radušos situāciju nav iepriecināts. Viņš nezina, cik naudas saziedots un kur tā pašlaik atrodas.

„Mums nodega Gitas krustmātes māja, un es ugunsgrēka vietā nepalikšu, tur māju vairs necelšu. Tagad māju celsim pie Vidzemes šosejas, netālu no Cēsīm – Vaivē, projekts jau ir gatavs. Bet līdz šim man neviens oficiāli nav paziņojis, cik naudas ziedojumos savākts. Grūti mums iet! No LMAF esmu saņēmis nulli.

LMAF dibināja četri cilvēki, tad viņi pašķirās, fonds pajuka, Imants Kulinskis kaut ko nodibināja par jaunu. Līdz ar to arī visa nauda pazuda, tagad ir kā ar dakšām pa ūdeni. Žēl cilvēku, kuri man ziedoja, jo es nezinu, kur palikusi viņu saziedotā nauda. Šķērmi! Es pat uzzināt nevaru, cik saziedoja, nav bijis neviens zvans no fonda. Žēl, ka ziedojumu vākšana pie mums kļuvusi par biznesu.”

Dziesminieks turpina koncertēt

Tomēr Sīmanis nav nolaidis rokas un kritis bezcerībā. Viņš savā vienistabas dzīvoklītī strādā jaunajā mūzikas studijā, kaut gan nākas strādāt „ar ausīm”. Priecājas, ka viņam un ģimenei ir jums virs galvas – istaba, virtuve, vannas istaba un turpina koncertēt.

Sestdien, 9. novembrī, pulksten 18.00 Haralds Sīmanis savu šovasar izdoto albumu „Par zāli, par sāli un Tevi”, kurš tapis sadarbībā ar Ievu Akurateri, Zani Šmiti un Ilzi Grunti, prezentēs Jēkabpils svētā Miķeļa luterāņu baznīcā, bet otrdien, 12. novembrī, pulksten18.00 Valmieras svētā .Sīmaņa luterāņu baznīcā.

Haralds Sīmanis: „Par zāli, par sāli un tevi”

Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis