Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kas izrādīs konkurenci Bostonas “Celtics”? MVP Dončičs vai Jokičs? Tuvojas NBA jaunā sezona
foto: Getty Images via AFP
Divi galvenie MVP kandidāti - Luka Dončičs un Nikola Jokičs.
Basketbols

Kas izrādīs konkurenci Bostonas “Celtics”? MVP Dončičs vai Jokičs? Tuvojas NBA jaunā sezona

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

No 23. oktobra nakts pēc Latvijas laika gaidāms jaunās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonas sākums. Pirms tās par galveno favorīti var saukt Kristapa Porziņģa pārstāvēto Bostonas “Celtics”, kam gan konkurenci var sagādāt tā Austrumos, tā Rietumos. Krietni saistošāka varētu būt cīņa par regulārā turnīra vērtīgākā spēlētāja balvu. 

Kas izrādīs konkurenci Bostonas “Celtics”? MVP Don...

Bostona dominēs?

Pirms jaunās sezonas visām komandām būs jāmēģina apturēt Bostonas “Celtics”, kas 2023./2024. gada sezonā tika pie 18. titula kluba vēsturē un tādējādi titulētākās vienības statusa līgā. Pirmssezonas piecās spēlēs Bostona uzvarēja četrās, vairākās no tām pretiniekus sagraujot (130:104 pār Denveras “Nuggets”, 139:89 pār Filadelfijas “76ers”). 

“Celtics” sezonu iesāks ar gandrīz visiem vadošajiem basketbolistiem ierindā. No traumas turpina atlabt Kristaps Porziņģis, kura atgriešanās gaidāma ap decembri. Viņa prombūtnē garajā galā sevi būs jāapliecina Lūkam Kornē, Alam Horfordam, kā arī, iespējams, Ksavjēram Tilmenam un portugālim Nēmijam Kvetam. 

Par Bostonas galvenajām konkurentēm Austrumu konferences sakarā var minēt trīs – Ņujorkas “Knicks”, Filadelfijas “76ers” un Milvoki “Bucks”. Lai varētu pienācīgi konkurēt pret Bostonu, attiecīgi starpsezonā bruņojusies Ņujorka, kas maiņas darījumā no Bruklinas “Nets” piesaistījusi Mikalu Bridžesu, bet no Minesotas “Timberwolves” Karlu Entoniju Taunsu. Pirmssezonu “Knicks” aizvadīja bez zaudējumiem, uzvarot visos četros mačos (111:109, 111:105 pret Šarlotas “Hornets”, 117:94 pret Vašingtonas “Wizards”, 115:110 pret Minesotas “Timberwolves”).

Filadelfijas “76ers” starpsezonā parūpējās par Pola Džordža atgriešanu Austrumu konferencē. Viņš nevienojās ar Losandželosas “Clippers” par jaunu līgumu sev vēlamajās finansiālajās prasībās, tās iegūstot Filadelfijā. Ar klubu Džordžs noslēdza četru gadu līgumu par 211 miljoniem dolāru. Pirmssezonā gan viņš iedzīvojās kājas savainojumā, un nav zināms, vai viens no potenciālajiem kluba līderiem būs pieejams uz sezonas pirmo maču pret Milvoki “Bucks”. Filadelfija ne pirmo gadu ar zvaigžņu piesaisti blakus Žoelam Embīdam mēģina cīnīties par titulu, bet pagaidām par šo mērķi pacīnīties nav izdevies. Tā nesanāca ne pārī ar Džimiju Batleru, ne Benu Simonsu un arī ne Džeimsu Hārdenu. 

Vismazāk izmaiņu starpsezonā veikusi Milvoki “Bucks”, taču tās rindās spēlē viens no līgas labākajiem basketbolistiem Jannis Adetokunbo. Pirmā sezona kopā ar aizsargu Damianu Lilardu neizdevās kā cerēts. Starpsezonā Kriss Midltons rūpējās par savas veselības sakārtošanu, tāpat ierindā ir Brūkss Lopess un Bobijs Portiss, bet par savu vietu zem saules klubā cīnās cits latvietis Anžejs Pasečņiks, kurš četrās pārbaudes spēlēs ar katru maču demonstrēja cienījamāku sniegumu. Visdrīzāk sezonas griezumā viņš ceļos starp G-līgu un NBA.

Rietumu konferencē par pirmssezonas favorītēm var minēt četras citas komandas – Denveras “Nuggets”, Oklahomsitijas “Thunder”, Dalasas “Mavericks” un Minesotas “Timberwolves”. Denvera, kas ieguva titulu pirms divām sezonām, joprojām balstās uz vērtīgākā spēlētāja Nikola Jokičas pienesumu, ko papildina Džamals Marejs un citi. Starpsezonas nozīmīgākais papildinājums bijis pieredzējušā Rasela Vestbruka personā, kurš varētu ienest vērtīgas minūtes no rezervistu soliņa.

Oklahomasitijas “Thunder” jauno sezonu sagaida jau ar citām gaidām nekā pirms sezonas, kad cerēja atgriezties izslēgšanas spēlēs. Par komandas vērtīgāko starpsezonas papildinājumu minams Alekss Karuso, kuru klubs iemainīja no Čikāgas “Bulls” pret ar savu lomu neapmierināto Džošu Gidiju. Ar lielāku lomu var rēķināties Čets Holmgrens, bet līdera lomas nastu turpinās uzņemties Šejs Gildžess-Aleksandrs. 

Dalasas “Mavericks” ceļš līdz finālam iepriekšējā sezonā deva iemeslu domāt par tālākiem papildinājumiem blakus Lukam Dončičam un Kairijam Ērvingam. Tas tika atrasts četrkārtējā NBA čempiona Kleja Tompsona personā, kas gan pirmssezonā neko spožu savā sniegumā nedemonstrēja (10, 0, 11 punkti). Savukārt Minesotas “Timberwolves” aizmainījusi Karlu Entoniju Taunsu, bet ieguvusi citus spēlētājus kā Donti Divičenzo, kas vēlas pierādīt Ņujorkai, ka darījums bijusi kļūda. Minesotā līdera atslēgas dotas Entonijam Edvardsam, no kura sniegums lielākoties būs atkarīgs, cik tālu aizspēlēsies klubs. 

Dončičs vai Jokičs?

Zināma intriga visas sezonas garumā var būt par to, kuru pēc regulārā turnīra beigām atzīs par tā vērtīgāko spēlētāju. Trijās no pēdējām četrām sezonām šo balvu ieguvis Denveras “Nuggets” līderis Nikola Jokičs, kuru uzskata par favorītu arī pirms šīs sezonas. Pagājušo regulāro turnīru viņš noslēdza ar vidēji gūtajiem 26,4 punktiem, 12,4 atlēkušajām bumbām, deviņām rezultatīvajām piespēlēm un 1,4 pārķertajām bumbām.

Sagaidāms gan, ka cīņa par šo vērtīgo atzinību varētu būt samērā spraiga. Kā nozīmīgākais konkurents tiek minēts Jokiča draugs ārpus basketbola laukuma, slovēnis Luka Dončičs, kurš pagājušo regulāro sezonu pabeidza kā otrais turnīra rezultatīvākais spēlētājs – 33,9 punkti vidēji spēlē, kam tika pievienotas 9,8 rezultatīvās piespēles un 9,2 atlēkušās bumbas. Pirmssezonā Dončičs gan iedzīvojies kājas traumā. Tāpat nozīmīgi kandidāti uz šo balvu var būt “Thunder” līderis Šejs Gildžess-Aleksandrs (30,1 punkts, 6,2 piespēles vidēji 2023./2024. gadā), “76ers” līderis Embīds (34,7 punkti, 11 atlēkušās bumbas vidēji 2023./2024. gadā) un “Bucks” vadošais basketbolists Adetokunbo (30,4 punkti, 11,5 atlēkušās bumbas 2023./2024. gadā). 

Neliela pirmssezonas intriga ir arī francūža Viktora Vembanjamas sniegums, kurš NBA aizvadīs otro sezonu. Jau savā pirmajā viņš bez gada debitanta kļuva arī par labāko aizsardzības spēlētāju un šīs atzinības iegūšanu viņam prognozē otro gadu pēc kārtas. Pirmo sezonu Sanantonio “Spurs” sastāvā viņš noslēdza ar vidējiem rādītājiem 21,4 punktiem, 10,6 atlēkušajām bumbām, 3,9 rezultatīvajām piespēlēm, 3,6 bloķētiem metieniem un 1,2 pārķertām piespēlēm. “Spurs” savā otrajā sezonā ar francūzi sastāvā var uzlabot sniegumu, jo pastiprinājusies ar pieredzējušo Krisu Polu. 

Jaunās NBA sezonas izspēles formātā izmaiņu nav. Visas komandas izspēlēs 82 regulāro turnīru, pēc kā no katras konferences labākās sešas automātiski sasniegs izslēgšanas spēles, bet septītās līdz 10. vietas ieguvējas piedalīsies pārspēlēs. 2024./2025. gada NBA čempions tiks noskaidrots 2025. gada jūnijā, bet sezonas ievadā līdz decembrim otro gadu pēc kārtas izspēlēs NBA kausa izcīņu jeb sezonas laikā notiekošu turnīru.