Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Nigērijas futbolisti vaino pretiniekus nolaupīšanā un mērdēšanā badā; spēli nolemj boikotēt un atgriežas mājās
foto: @WTroostEkong
Nigērijas futbolisti nīkst pamestā lidostā.
Futbols

Nigērijas futbolisti vaino pretiniekus nolaupīšanā un mērdēšanā badā; spēli nolemj boikotēt un atgriežas mājās

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Nigērijas futbolisti pirms Āfrikas Nāciju kausa kvalifikācijas spēles pret Lībiju esot nosūtīti uz pamestu lidostu, kur garas stundas tika turēti kā ķīlnieki un atstāti bez pārtikas un ūdens, sociālajos tīklos vēsta paši futbolisti.

Nigērijas futbolisti vaino pretiniekus nolaupīšanā...

Anglijas premjerlīgas kluba Lesteras “City” pussargs Vilfreds Ndidi, skaidro, Nigērijas izlasei bija plānots svētdien nolaisties Bengāzī, bet neparedzētā kārtā viņu lidmašīna tika novirzīta uz Al Abraku, kas atrodas vairāk nekā 230 kilometru attālumā no galamērķa. Pēc tam viņi tika iesprostoti lidostā Ziemeļāfrikas valstī bez ēdiena, dzeramā un telefona savienojuma. “Tas nav futbols. Ļoti apkaunojoši. Nacionālā izlase kā ķīlnieki. Kauns,” pirms tam viņš piebilda: “Tas kļūst biedējoši. Es baidos par mūsu dzīvībām.”

Nigērijas kapteinis Viljams Trosts-Ekongs sociālajā platformā “X” apsūdzējis Lībijas pārstāvju “prāta spēles” pirms kvalifikācijas mača un pauda gatavību doties mājās nevis uz otrdien paredzēto spēli.

foto: @WTroostEkong
Nigērijas futbolisti nīkst pamestā lidostā.
Nigērijas futbolisti nīkst pamestā lidostā.

Saūda Arābijā spēlējošais aizsargs par pieredzēto stāsta sekojoši: “Vairāk nekā 12 stundas pamestā Lībijas lidostā pēc tam, kad mūsu lidmašīna tika novirzīta nolaišanās laikā. Lībijas valdība bez iemesla atcēla mūsu apstiprināto nolaišanos Bengazī. Viņi ir aizslēguši lidostas vārtus un atstājuši mūs bez telefona savienojuma, ēdiena un dzeramā. Tas viss, lai spēlētu “prāta spēles”. Esmu piedzīvojis dažādas lietas, kad spēlēju Āfrikā, bet tā ir apkaunojoša uzvedība. Pat tunisiešu pilots, kurš par laimi spēja pēdējā brīdī mainīt lidostu, kas nebija piemērota mūsu lidmašīnas nosēdināšanai, nekad iepriekš neko tādu nebija redzējis.”

Viņš piebilda: “Pēc ielidošanas pilots mēģināja lidostas tuvumā atrast viesnīcu, lai atpūstos kopā ar savu apkalpi, kas pēc Lībijas valdības norādījumiem tika sākotnēji liegts. Vēlāk viņam esot atļauts, bet apkalpes locekļiem, kuri bija nigērieši, nācās atgriezties, lai nakšņotu lidmašīnā, kas tagad novietota lidostas stāvvietā."

“Šajā brīdī mēs esam aicinājuši mūsu Nigērijas valdību iejaukties un mūs glābt. Es kā kapteinis kopā ar komandu esam nolēmuši, ka mēs šo spēli nespēlēsi. Āfrikas Futbola konfederācijai vajadzētu izskatīt ziņojumu un to, kas šeit notiek, lai viņi saņem punktus., Mēs nepiekritīsim šeit kaut kur braukt pa ceļu, pat ar apsardzi tas nav droši. Mēs varam tikai iedomāties, kāda būtu viesnīca vai pārtika, ko mums dotu, ja mēs būtu gatavi spēlēt."

foto: @WTroostEkong
Nigērijas futbolisti nīkst pamestā lidostā.
Nigērijas futbolisti nīkst pamestā lidostā.

“Mēs cienām sevi un cienām savus pretiniekus, kad viņi ir mūsu viesi Nigērijā. Kļūdas gadās, bet šīm apzināti pieļautajām lietām nav nekāda sakara ar starptautisko futbolu.”

Vēlāk Trosts-Ekongs vēsta, ka pilots esot atklājis, ka visu šo laiku šajā lidostā ir bijusi degviela lidmašīnai. Viņi to varēja izlaist, bet kopš tā laika nav devuši mums atļauju. "Vai varat iedomāties?! Cik ilgi viņi plāno turēt mūs šeit kā ķīlniekus! Pēc mūsu pirmajiem tvītiem brīnumainā kārtā ieradās komandas autobuss, un šoferis, kurš kopš vakardienas stāvēja lidostas iekšpusē, filmēja mūs un smējās kopā ar dažiem citiem darbiniekiem, teica, ka autobuss bija gatavs 12 stundas pēc mūsu nolaišanās. Tagad mēs gaidām degvielu. Šobrīd es pat esmu noguris no smiekliem, nevis raudāšanas.”

Lībijas Futbola federācija (LFF) paziņoja, ka ir “dziļi nobažījusies” par ziņojumiem par situāciju, piebilstot: “Mēs ar vislielāko cieņu izturamies pret mūsu Nigērijas kolēģiem un vēlamies viņus pārliecināt, ka viņu lidojuma novirzīšana nebija tīša.”

foto: @WTroostEkong
Nigērijas futbolisti nīkst pamestā lidostā.
Nigērijas futbolisti nīkst pamestā lidostā.

Nīgērijas izlase pēc vairāk nekā 17 stundām lidostā, atrodoties bez ēdiena un dzeramā, pavēstīja, ka nehumānu apstākļu dēļ tā nedosies uz spēli, bet gan atgriezīsies mājās, bet, pateicoties sociālo tīklu spēkam, degviela arī ir pēkšņi atradusies. Tas arī piepildījās un Nigērija atgriezās mājās.

No turnīra tabulas viedokļa, ja Lībijas izlases rīcība tiešām bijusi apzināta, ir mazliet nesaprotama. Pēc trim aizvadītām spēlēm Lībijai ir izcīnīts tikai viens punkts un pēdējā vieta, kamēr Nīgērija ar septiņiem punktiem ir grupas vadībā. Savukārt Beninai ir seši punkti, bet Ruandai divi. Abu izlašu iepriekšējā spēle piektdien noslēdzās ar minimālu Nigērijas uzvaru 1:0. Uzvaras vārtus mača 86. Minūtē guva Fisaju Dele-Baširu.