Pirmā sieviete NHL vēsturē: Sietlas “Kraken” zaudējumu aizēno vēsturisks brīdis 
foto: Getty Images via AFP
Džesika Kempbela (no kreisās) sniedz norādījumus Sietlas "Kraken" hokejistam.
Hokejs

Pirmā sieviete NHL vēsturē: Sietlas “Kraken” zaudējumu aizēno vēsturisks brīdis 

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Arī Ziemeļamerikā ir sākusies jaunā Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezona. To ar neveiksmi iesāka Sietlas “Kraken”, taču tās zaudējumu savu skatītāju priekšā aizēnoja krietni vēsturiskāks moments. 32 gadus vecā kanādiete Džesika Kempbela kļuvusi par pirmo sievieti, kas trenē kādu NHL komandu. 

Pirmā sieviete NHL vēsturē: Sietlas “Kraken” zaudē...

Otrdienas, 9. oktobra, vakarā pēc Latvijas laika Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezona sākās arī Ziemeļamerikā. To atklāja mačs starp Sietlas “Kraken” un Sentluisas “Blues”, panākumu ar 3:2 gūstot otrajiem. Visi pieci vārti tika iemesti otrajā periodā, turklāt “Kraken” izlaida divu vārtu pārsvaru. Ar uzvaras vārtiem Sentluisas labā izcelās Džordanam Kiro, kurš maču pabeidza ar diviem precīziem metieniem. 

Konkrētā spēle gan ieies NHL vēsturē ar citu zīmīgu notikumu. Pirmo reizi uz treneru soliņa atradās sieviete. Starpsezonā Sietlas “Kraken” parūpējās par šo vēsturisko soli, noalgojot Džesiku Kempbelu par jaunā galvenā trenera Dena Bilzmas asistenti. Līdz ar to Kembpela kļuvusi par pirmo sievieti, kas ieguvusi pilntiesīgu darbu kādā NHL komandā kā trenere. 

32 gadus vecā nu jau trenere Kempbela laikā no 2010. līdz 2017. gadam bija arī profesionāla hokejiste. Kopā ar Kanādas valstsvienību viņa kļuva par sudraba medaļas ieguvēju 2015. gada pasaules čempionātā un čempioni Četru Nāciju kausā 2014. gadā. Ar U-18 izlasi Kempbela ieguva zeltu 2010. gada turnīrā. Pēc Kornelas universitātes absolvēšanas Kembpela sāka profesionāles karjeru Kanādas sieviešu hokeja līgas klubā Kalgari “Inferno”, nospēlējot trīs sezonas, taču tikai vienā tiekot līdz 20 rezultativitātes punktiem (2015./2016. gada sezonā 22 spēlēs 10+10). 

2017. gadā Kempbela lēma noslēgt profesionāles karjeru, bet divus gadus vēlāk viņai pienāca pirmais piedāvājums pamēģināt sevi treneres ādā. Vienā no Kanādas provincēm Kembpela bija sākusi darbu hokeja akadēmijā kā slidošanas prasmju attīstīšanas trenere, un, atrodoties šajā amatā, viņa saņēma zvanu no Pītera Elandera – ilggadēja sieviešu hokeja trenera Zviedrijā. Viņš 2006. gada ziemas olimpiskajās spēlēs ar Zviedrijas izlasi bija ieguvis sudrabu un aicināja Kembpelu pamēģināt sevi treneres arodā Skandināvijas valsti. 

“Viņš zināja, ka tobrīd vēlējos būt slidošanas trenere augstā līmenī,” par savu pirmo piedāvājumu atminas 32 gadus vecā kanādiete. “Viņš piedāvāja man iespēju pastrādāt Malmē. Sāku ar junioriem, bet vēlāk jau piepalīdzēju arī profesionālajai komandai,” teica pašreizējā Sietlas “Kraken” asistente. Pirmos soļus treneres arodā Kembpela spēra Malmes “Redhawks”, bet pēc sezonas Zviedrijā viņa atgriezās Kanādā, lai piedāvātu individuālos treniņus NHL hokejistiem. Šo iespēju izmantoja tādi hokejisti kā Džoels Edmundsons, Lūks Šens, Taisons Josts un citi. 

Nākamos soļus savā attīstībā viņa spēra 2021./2022. gada sezonā, kad ieguva iespēju strādāt Vācijā, Nirnbergas “Ice Tigers” komandā. Sākotnēji viņa rūpējās par hokejistu slidošanas un prasmju attīstīšanu, taču vēlāk Kembpelas pienākumi pieauga līdz rūpēm par skaitliskā vairākuma izspēli. Tas novedis līdz tam, ka kanādietei piedāvāts spēļu laikā atrasties aiz soliņa un būt kā galvenā trenera asistentei. “Sapratu, ka veids, kā mācu slidošanu un meistarības attīstīšanu, tāpat var noderēt aiz soliņa taktikas skaidrošanā. Profesionālajā līmenī hokejisti paši var salikt visu kopā un paveikt laukumā nepieciešamo. Veiksmīgais posms Nirnbergā lika man saprast, ka vēlos atrasties aiz soliņa un vēlos būt iesaistīta arī taktiskajā spēles pusē, nevis tikai spēlētāju attīstīšanā.”

Kembpelas darbs tika pamanīts Ziemeļamerikā. 2022. gada vasarā viņai e-pastu nosūtīja 2009. gada Stenlija kausa ieguvējs ar Pitsburgas “Penguins” Dens Bilzma. E-pasta tēma bija par trenēšanas iespēju. “Sveiki, esmu Dens Bilzma. Vēlētos ar tevi sazināties, lai saprastu, vai būtu ieinteresēta treneres darbā.” Sākotnēji viņa domāja, ka atnākušais e-pasts ir surogātpasts. “Nodomāju, ka atbildēšu šai ziņai, taču nezināju, vai otrā pusē ir reāla persona. Vēlāk viņš man piezvanīja un izjūtas bija nereālas,” atceras Kembpela. Laikā, kad Bilzma uzrunāja Kembpelu, viņa jau strādāja Vācijas izlasē. 2022. gada vasarā viņa noslēdza līgumu ar Sietlas “Kraken” fārmklubu Koačella ielejas “Firebirds”, tādējādi kļūstot par Dena Bilzmas palīdzi. Pēc tam, kad Bilzmu 2024. gada 28. maijā iecēla par “Kraken” jauno galveno treneri, Kembpela kļuva par pirmo sievieti, kas ieguvusi darbu kādā NHL komandā kā trenere. 

Jauno treneri ar ovācijām pirms spēles sagaidīja Sietlas fani. “Gaidīju, vai reakcija būs tikpat skaļa, kad nosauks manu vārdu. Tā nebija,” pēc spēles teica “Kraken” galvenais treneris Bilzma. “Tas, ka viņa ir pirmā sieviete kā trenere NHL ir labi gan viņai, gan arī visai līgai,” turpināja speciālists. Bez darba “Kraken” Kembpela ir arī NHL treneru asociācijas sieviešu treneru programmas biedre. Šī programma atbalsta sievietes, kas vēlas attīstīties kā treneres. Programmas ietvaros var iegūt zināšanas par hokejistu prasmju attīstīšanu, līderību, komunikācijas taktikām, biedrošanos un karjeras attīstīšanas iespējām. Programma pastāv jau piecus gadus un tajā iesaistījušās jau 100 sievietes - šogad vien jau 34. 

Turklāt Kembpela nav vienīgā sieviete, kas tikusi līdz vīriešu hokeja komandu trenēšanai. No 2016. līdz 2021. gadam bijusī Kanādas spēlētāja Korī Keverī kļuva par pirmo sievieti, kas vadīja kādu vīriešu universitātes hokeja komandu (Raiersonas universitāti Kanādā), savukārt Kima Veisa šobrīd ir Kolorādo “Avalanche” fārmkluba video trenere.