Neticamais stāsts ir galā? 46 mazbērnu vecmāmiņu vieglatlētikas čempionātā pieķer anabolisko preparātu lietošanā
foto: Shutterstock
Loretai Tērnerai par sacensībām skrejceļā būs jāaizmirst vismaz uz četriem gadiem.
Citi sporta veidi

Neticamais stāsts ir galā? 46 mazbērnu vecmāmiņu vieglatlētikas čempionātā pieķer anabolisko preparātu lietošanā

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

70 gadus vecajai amerikāņu senioru vieglatlētei Loretai Tērnerei piespriesta četru gadu diskvalifikācija no sacensībām pēc tam, kad dopinga pārbaudē viņas organismā tika konstatēts aizliegtais anaboliskais preparāts oksandrolons.

Neticamais stāsts ir galā? 46 mazbērnu vecmāmiņu v...

Amerikas Savienoto Valstu antidopinga aģentūra (USADA) paziņojusi par Džordžijas štatā dzīvojošās senioru sportistes diskvalifikāciju. Viņas urīna paraugs, kas tika ņemts 2024. gada 19. jūlijā, sacenšoties ASV vieglatlētikas meistarsacīkstēs brīvā dabā, izrādījās pozitīvs. Sacensību organizatori bija noslēguši līgumu ar USADA par testa veikšanu un rezultātu administrēšanu saskaņā ar WADA Starptautiskajiem testēšanas un izmeklēšanas standartiem.

Paraugā tika konstatētas oksandrolona un tā metabolītu pēdas. Oksandrolons un tā metabolīti ir anabolisko līdzekļu grupas nespecificētas vielas. Saskaņā ar USADA Protokolu par testēšanu olimpiskajā un paralimpiskajā kustībā, ASV Olimpiskās un paralimpiskās komitejas nacionālo antidopinga politiku un Pasaules antidopinga kodeksu, tās ir aizliegtas jebkurā laikā.

Sentluisā dzimusī Tērnere bija ļoti talantīga sprintere pusaudžu gados un pretendēja uz vietu Minhenes olimpiskajās spēlēs – 1972. gadā. Taču meitene palika stāvoklī, zaudējot savu olimpisko sapni, bet viņas tēvs par šādu ģimenes vārda “apkaunošana”, meitu aizsūtīja uz Misisipi.

Viņa bija ļoti, ļoti ātra pusaugu sprintere no Sentluisas, cerēja piedalīties 1972. gada olimpiskajās spēlēs Minhenē. Taču Loreta palika stāvoklī un nevarēja piedalīties sacensībās, un tēvs viņu izsūtīja uz Misisipi par ģimenes “apkaunošanu”.

30 gadus viņa ar sportu nenodarbojās, līdz atsāka skriet 2003. gadā – 49 gadu vecumā. 2023. gadu viņa noslēdza kā pasaules līdere vecuma grupā no 65 līdz 69 gadiem 50, 60 un 100 metru sprinta disciplīnās. Viņa reāli tēmēja uz pasaules rekordu savā vecuma grupā. Tagad par skriešanu sacensībās būs jāizmirst vēl vismaz četrus gadus.

Loreta Tērnere ir māte 13 bērniem un vecmāmiņa 46 mazbērniem. Tērnere ikdienā cieš no hroniskas Krona slimības (problēmas gremošanas traktā).

Oksandrolons pieder zāļu grupai, kas pazīstama kā androgēni. Tas darbojas, palielinot organismā saražoto olbaltumvielu daudzumu. Šis proteīns tiek izmantots, lai veidotu vairāk muskuļu un palielinātu ķermeņa masu. Tas ir sintētisks anaboliskais steroīds, kas iegūts no dihidrotestosterona. To izmanto arī medicīnā, pateicoties tā anaboliskajām īpašībām un minimālajai androgēnajai iedarbībai. Šī iemesla dēļ tas ir vēlams klīniskās situācijās, kad nepieciešama muskuļu augšana bez blakusparādībām, kādas rodas, lietojot spēcīgākus anaboliskos steroīdus.

Tērneres četru gadu diskvalifikācija sākās 2024. gada 9. augustā. Tāpat viņai tika anulēti visi sacensību rezultāti, kas iegūti pēc 2024. gada 19. jūlija, kad tika ņemts viņas pozitīvais paraugs.