Kam treknākais budžets? Ar lielākām ambīcijām un pieaugošu intrigu - klāt Latvijas-Igaunijas basketbola līga
foto: Zane Bitere/LETA
"VEF Rīga" kapteinis Dairis Bertāns vairākkārt paudis gandarījumu, ka šovasar varējis būt kopā ar komandu visu sagatavošanās posmu, kas varētu dot rezultātu jau sezonas sākumā.
Basketbols

Kam treknākais budžets? Ar lielākām ambīcijām un pieaugošu intrigu - klāt Latvijas-Igaunijas basketbola līga

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Jau 20. septembra vakarā startēs jaunā Latvijas-Igaunijas apvienotās basketbola līgas sezona. Otro gadu pēc kārtas tajā piedalīsies septiņas komandas no Latvijas, kas starpsezonā piedzīvojušas nozīmīgas izmaiņas sastāvos, budžeta apjomos un ambīcijās. Sagaidāms, ka jaunā sezona var nest krietni lielāku intrigu par to, kuras no komandām pavasarī cīnīsies par medaļām gan apvienotajā līgā, gan Latvijas Basketbola līgā.

Kam treknākais budžets? Ar lielākām ambīcijām un p...

Nozīmīgas izmaiņas komplektācijā

Visos septiņos Latvijas basketbola klubos šajā vasarā notikušas izmaiņas sastāvos. Tikai viens no tiem – “VEF Rīga”, starpsezonā mainījis galveno treneri. Ilggadējais kluba stūrmanis Jānis Gailītis pēc 11. izcīnītā Latvijas Basketbola līgas titula lēma karjeru turpināt Vācijas Bundeslīgas komandā Vaisenfelsas “Syntainics MTB”. Par viņa pēcteci iecēla pēdējās sezonas sieviešu izlasi un “TTT Rīga” trenējušo Mārtiņu Gulbi, kuram tā ir atgriešanās vīriešu basketbolā.

Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, VEF rindās palikuši Rodrigo Būmeisters, Pēteris Pinnis, kā arī veterāni – Dairis Bertāns un Māris Gulbis. To pametuši visi ārzemnieki, Alberts Putāns basketbola kedas kāris uz nagliņas un šobrīd komandā strādā par fizioterapeitu, kamēr Roberts Bērziņš pārcēlies uz “Rīgas Zeļļiem”. Starp vairākiem piesaistītajiem ārzemniekiem zināmākie ir divi ukraiņi, kuri pēdējās divas sezonas pavadīja Slobožanskas “Prometey” – Isufs Sanons un Vjačeslavs Bobrovs, tikmēr jauno latviešu rindas papildinājis Kristaps Soldatenoks un Otto Fārenhorsts.

Atsevišķas izmaiņas sastāvā redzamas LBL finālistē “Zeļļos”, kas pagaidām iztiek ar diviem ārzemniekiem un kodolu veido no gados jauniem latviešu spēlētājiem. Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, komandā palikuši Uģis Pinete, Dāvids Vīksne, Toms Skuja, Juris Vītols, Artūrs Strēlnieks un Kristers Skrinda. Zigmārs Raimo un Francis Lācis sezonas sākumā vēl piedalīsies 3x3 basketbola sacensībās un nebūs Latvijas vicečempionu rīcībā, pretēji pērnai sezonai, kad vienībai nepalīdzēja tieši izskaņā. Viņu iesaiste sastāvā gaidāma no decembra. Klāt nākuši Krišs Helmanis un Roberts Bērziņš, bet prom devušies Ričards Vanags, Rihards Berkolds, Mārtiņš Meiers un visi ārzemnieki. Kluba prezidents Edgars Buļs piesaucis arī iespējamu divu pārējo Parīzes 3x3 basketbola mūsu olimpiešu pievienošanos komandai sezonas laikā, ja Kārlis Pauls Lasmanis šādu iespēju nav komentējis, tad Nauris Miezis to visai ļoti apšaubījis.

Iepriekšējās sezonas kodolu pratusi noturēt BK “Ogre”, kuras sastāvā turpinās spēlēt Kristaps Dārgais, Kārlis Apsītis, Rihards Zēbergs, Kristaps Mediss, Gustavs Kampuss. Klāt piesaistīti Kārlis Žunda, Guntis Sīpoliņš un Reinis Avotiņš, bet kā vienīgais viesspēlētājs pagaidām darbosies aizsargs Mailzs Rasniks. Komandā vairs nespēlēs Matīss Kulačkovskis, Andris Misters un visi ārzemnieki.

Plašākas pārmaiņas redzamas Valmierā, Liepājā un Ventspilī. Nikolaja Mazura vadībā krietni nopietnākus sastāva vaibstus ieguvusi “Valmiera Glass/ViA”. No Lietuvas Latvijā atgriezies Artis Ate, bet no Polijas – Verners Kohs. Savā basketbola dzimtenē atgriezušies Dāvis Ozers un Ojārs Bērziņš, kuri iepriekš pārstāvēja attiecīgi “Ventspili” un “Liepāju”. Kapteiņa pienākumus turpinās pildīt Edmunds Elksnis, bet no pagājušās sezonas palikuši ari divi ārzemnieki – Rostislavs Novickis un Marošs Zelizņāks. Vasarā Valmiera pastiprinājās ar vēl trīs leģionāriem.

Lielas izmaiņas redzamas “Liepājas” sastāvā, taču tas joprojām veidots no latviešu basketbolistiem. Starpsezonā nozīmīgākais uzdevums bija noturēt iepriekšējās sezonas līderi Kristapu Ķilpu (par kuru nopietnu interesi izrādīja arī “VEF Rīga”), kas arī izdevies. Komandā palikuši Ričards Vitoļskis, Roberts Freimanis, Kristiāns Šulcs, Klāvs Dubults, Henriks Bajārs un Kristaps Miglinieks, bet klāt nākuši Edgars Lasenbergs, Rinalds Mālmanis, Rodijs Mačoha. Visi viņi iepriekšējo sezonu pavadīja ārpus Latvijas, respektīvi, Austrijā, Igaunijā un Spānijā. Mačoham šī ir atgriešanās dzimtajā pilsētā.

Ventspilī vairs nespēlēs pēdējo gadu kluba līderis Linards Jaunzems, kurš devies leģionāra gaitās. No iepriekšējās sezonas sastāva klubā palikuši Artūrs Ausējs, Rūdis Donis, Valters Vēveris, Ronalds Zaķis, Edvards Mežulis, Jānis Censonis un Renārs Birkāns, taču pēdējais šajā sezonā nespēlēs gūtās traumas dēļ vienā no pārbaudes spēlēm. No NCAA Latvijā atgriezies Roberts Bērze, tāpat klubs pastiprinājies ar vairākiem leģionāriem.

Duālas karjeras iespējas un gados jaunos spēlētājus turpinās attīstīt “Latvijas Universitātē”. Tā starpsezonā pazaudējusi divus vadošos spēlētājus – Norbertu Strautiņu un Otto Fārenhorstu. Pirmais vēl ir kluba meklējumos, bet otrais pievienojies “VEF Rīga”. Otro sezonu pēc kārtas LU spēlēs pieredzes bagātais Arnolds Helmanis, bet vēl viena izmaiņa redzama treneru korpusā, jo Gunāram Gailītim vairs nepalīdzēs U-16 izlases treneris Edijs Šlesers, kurš turpmāk vadīs Ekselences centru.

Vairākām komandām pieauguši budžeti

Kopumā jāsecina, ka daļa Latvijas komandu noteikti kļuvušas spēcīgākas un krietni ambiciozākas, var arī mēģināt šķetināt klubu aptuvenos sezonas budžetus.

Lai arī vēl vasarā “VEF Rīga” funkcionāri minēja, ka 2024./2025. gada sezonā vienības budžets samazināsies par aptuveni 20%, pirmssezonas preses konferencē tika postulēts pretējais. Prezidents Gatis Jahovičs apgalvoja, ka kluba valde apstiprinājusi aptuveni 1,7 miljonu eiro lielu budžetu, kas tādējādi ir ne tikai lielākais starp Latvijas klubiem, bet arī starp visām līgas komandām.

Lielāki budžeti, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, jūtami “Liepājas” un “Valmiera Glass/ViA” nometnēs, abām tuvojoties vai pat sasniedzot miljona eiro robežu. “Valmieras” kontekstā gan nepieciešama piebilde, ka atsevišķas vienošanās ar atbalstītājiem ir pēc bartera principa, savukārt “Liepājai” jādala arī ar citām basketbola sadaļām, kas ir biedrības “Sporta klubs Liepājas basketbols” paspārnē.

Ar nedaudz lielākām finansēm nekā iepriekšējā sezonā plāno operēt Rīgas “Zeļļi”, kas paziņojuši par 750 tūkstošu eiro vērtu finansiālo segumu.  Darbs pie šīs summas iegūšanas gan vēl norisinās. Pēc kluba prezidenta Edgara Buļa vārdiem pirmssezonas preses konferencē ar sponsoriem panāktas vienošanās par 80% no vēlamā budžeta.

Sezonas gaitā darbs ar finansēm būs arī “Ventspilī”, kam kopējais budžets var sasniegt 600 līdz 700 tūkstošu eiro robežas. “Ogre” pēdējos gados var lepoties ar stabilu budžetu robežās no 400 līdz 450 tūkstošiem eiro, bet mazākais finansiālais segums ir “Latvijas Universitātei, kurai ir ap 200 tūkstošu eiro liela rocība.

Uz izslēgšanas spēlēm mērķē seši Latvijas klubi

Apvienotās Latvijas-Igaunijas līgas izspēles formāts paredz, ka vispirms regulārajā sezonā komandas katra pret katru aizvadīs divas spēles, pēc kā astoņas labākās iekļūs ceturtdaļfinālā. Tajā sērijā līdz divām uzvarām noritēs cīņa par pusfinālu, kurā arī gaidāma sērija līdz divām uzvarām. Savukārt finālā viss izšķirsies vienā spēlē.

Turnīram būs jauns čempions, jo pēdējo divu gadu uzvarētāja “Prometey” pēc divu gadu viesizrādes Rīgā bija spiesta izformēt profesionālo komandu. Tas ļauj uzskatīt, ka par galveno favorītu, vismaz pirms sezonas būs jāuzskata “VEF Rīga”, bet par otru - Igaunijas flagmani Tallinas “Kalev/Cramo”.

Ja pagājušajā sezonā izslēgšanas spēles sasniedza četri Latvijas klubi – VEF, “Zeļļi”, “Ventspils” un “Ogre”, tad šajā sezonā uz šāda uzdevuma sasniegšanu var pretendēt seši no septiņiem Latvijas klubiem. “Valmieras” un “Liepājas” gadījumā šī mērķa īstenošana nozīmētu, ka abas apvienotās līgas “play-off” iekļūtu pirmo reizi komandu vēsturē. Vismaz uz papīra šobrīd Latvijas klubu cīņas solās būt intriģējošākas nekā pirms gada, un jau pirmās spēles var šo teoriju apstiprināt – piektdienas vakarā sezonu atklās “Valmieras” un “Liepājas” duelis, kamēr dienu vēlāk “Arēnā Rīga” gaidāma tā saucamā “Kauja par Rīgu” divu galvaspilsētu klubi duelī – “Rīgas Zeļļi” pret “VEF Rīga”, kam komandu vadības piemetuši papildu dzirkstelīti arī ar savu komunikāciju. Buļs pirms mača aicinājis uz spēli Rīgas mēru Vilni Ķirsi, lai viņš jūt līdz vienīgajai komandai, ko dome finansiāli atbalsta, – vefiņam (paužot viedokli, ka naudu vajadzētu atvēlēt arī citām galvaspilsētas basketbola komandām), uz ko Gatis Jahovičs (“VEF Rīga” direktors) atbildēja, ka viņu organizācijas filozofijai neatbilst bļaustīšanās internetā.