Hokeja izlases otrais pārbaudījums: lēniem soļiem atdzimstošā Ukrainas izlase
foto: REUTERS/SCANPIX
Ukrainas hokeja izlasei jau nonākšana olimpiskās kvalifikācijas izšķirošajā fāzē uzskatāms par lielu panākumu, tomēr apetīte noteikti rodas ēdot.
Hokejs
2024. gada 30. augustā, 05:05

Hokeja izlases otrais pārbaudījums: lēniem soļiem atdzimstošā Ukrainas izlase

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Šodien plkst. 20:00 Latvijas hokeja izlase ar spēli pret Ukrainu turpinās 2026. gada ziemas olimpisko spēļu kvalifikāciju. Pretinieks tikai reizi piedalījies olimpiskajās spēlēs, elites divīzijas čempionātā nav spēlējis kopš 2007. gada, taču tās rezultātos pēdējā gada laikā novērojams progress.

Hokeja izlases otrais pārbaudījums: lēniem soļiem ...

Ukraina gan diez vai Rīgā ieradusies ar reālām un pamatotām ambīcijām cīnīties par vietu Milānas un Kortīnas olimpiskajās spēlēs. Ja arī tādas bija, tad visticamāk zaudējums atklāšanas spēlē ar 2:7 pret Franciju lika ukraiņiem nolaisties uz zemes.

Rangā trešā desmita vidū

Hokejs Ukrainā nepiedzīvo tos labākos laikus un tas nav saistāms vien ar valstī notiekošo karadarbību. Kopš 2007. gada Ukrainas hokeja izlase nav spēlējusi pasaules čempionāta elites divīzijā, šobrīd Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) rangā atrodoties 27. vietā. 2024. gadā ukraiņi uzvarēja pirmās divīzijas B grupā, kas ļāvis pacelties uz pirmās divīzijas A grupu un 2025. gadā cīnīsies par potenciālo atgriešanos elites divīzijas pasaules čempionātā.

Elites pasaules čempionātā Ukrainas labākais rezultāts ir devītā vieta 2002. gada turnīrā. 2001. gadā Ukrainas izlase ierindojās desmitajā vietā un šo turnīru rūgti atceras Latvijas izlase. Abas valstsvienības spēkojās grupā, izšķirošajā trešajā spēlē uzvarot Ukraina (4:2). Spēli Latvijas izlase sagaidīja ar vienu uzvaru kabatā, jo ar 2:0 bija apspēlēta ASV. Ukraiņi ar uzvaru nodrošināja palikšanu elitē, bet Latvijai par to vēl nācās cīnīties, kas beigās izdevās.

Komandas savstarpēji tikušās gan pasaules čempionātos, gan citos turnīros. 2000. gada pasaules čempionāta grupā Latvija izcīnīja sarežģītu uzvaru ar 2:1, 2005. gada čempionātā latvieši bija pārāki ar 3:0, bet 2007. gadā, pēc kura ukraiņi izkrita divīziju zemāk, cīņā par palikšanu elitē Latvijas valstsvienība bija pārāka ar vēl pārliecinošāku rezultātu (5:0). Vienu reizi abas izlases spēkojušās olimpisko spēļu kvalifikācijā. Cīņā par vietu Vankūveras spēlēs (tās notika 2010. gadā) Latvijas valstsvienība grupā ukraiņus pārspēja ar 4:2, vēlāk ar panākumiem pār Ungāriju (7:3) un Itāliju (4:1) nodrošinot vietu ziemas spēlēs.

Ukraina olimpisko spēļu turnīrā piedalījusies tikai vienu reizi – 2002. gadā Soltleiksitijā. Priekšsacīkšu kārtā Ukraina ar 5:2 pārspēja Šveici un ar 4:2 Franciju, bet turnīru tā sāka ar 0:1 zaudējumu pret Baltkrieviju, kas sasniedza labāko astotnieku. Turnīru Ukraina noslēdza desmitajā vietā, jo cīņā par devīto vietu kapitulēja Latvijas priekšā (2:9).

Interesanti, ka Latvija ir zaudējusi ukraiņiem pēdējās trīs pārbaudes spēles – 2011. gadā, kā arī divās spēlēs pērn – ar 3:6 un graujošu 1:10 – tiesa, ja ukraiņi bija praktiski savā optimālajā sastāvā, tad Latvijas izlasei tā bija klubu izlase, kuras rindās zināmākie spēlētāji bija Bogdans Hodass, Nauris Sējējs, Anrī Ravinskis, Daņila Larionovs, Rainers Rullers un citi, bet vārtos Jānis Auziņš – ar dažiem izņēmumiem šo diez vai varētu nosaukt pat par Latvijas izlases otro vai pat trešo sastāvu…

NHL draftēts aizsargs

Ukrainas izlase oficiāli sastāvu Rīgas kvalifikācijai nosauca trešdien. Vērā ņemams ir 2003. gadā dzimušais aizsargs Arturs Čolačs, kuru 2021. gada drafta sestajā kārtā ar 190. numuru izraudzījās NHL komanda Lasvegasas “Golden Knights”. Iepriekšējo sezonu Čolačs pavadīja ASV Hokeja līgā (USHL) “Stampede” komandā, kurā 54 spēlēs tika pie 15 punktiem (4+11). Viena sezona USHL bijusi pietiekama, lai “Golden Knights” novērtētu Čolača prasmes, šajā vasarā paziņojot par AHL līguma noslēgšanu. Nākamo sezonu jaunais ukrainis pavadīs “Golden Knights” fārmklubā “Silver Knights”.

Čehijas augstākās līgas komandā “Plzen” nākamo sezonu pavadīs rezultatīvais aizsargs Ihors Merežko. Pirms tam viņš sevi vērtīgi apliecinājis Dānijā Odenses “Bulldogs” (13+23) un Slovākijas “Spisska Nova Ves” (10+38). Visdrīzāk rezultatīvais sniegums Slovākijā ticis pamanīts Čehijas apcirkņos, kas ļāvis veikt vēl vienu pakāpienu karjerā.

Uzbrukumā daudziem jauniem hokejistiem norādes dos pieredzes bagātie Dmitro Nimenko un Romans Blahojs. 36 gadus vecais Nimenko izlasē spēlē jau kopš 2010. gada, un ir pieredzējis mačus pret Latviju. Pēdējo sezonu viņš pavadīja Itālijas otrajā līgā, to pašu, bet jau citā klubā, darot arī gaidāmajā sezonā. Savukārt 36 gadus vecais Blagojs (iepriekš uzspēlējis arī KHL) izlasē spēlē kopš 2013. gada. Kopš 2020./2021. gada sezonas viņš pārstāv dažādus Ukrainas klubus, pēdējās sezonās – Kijivas “Sokil”.

Tieši no Kijivas “Sokil” ir arī lielākā pārstāvniecība no vietēju klubu puses. Šis klubs pēdējās divās sezonās kļuvis par vietējās līgas čempionu un kopumā ir valsts titulētākais hokeja klubs – 14 līgas tituli. Par spīti valstī notiekošajai karadarbībai, jau labu laiku Ukrainā tiek aizvadītas  vietējo čempionātu spēles komandu sporta spēlēs. Arī par vārtu drošību rūpēsies vārtsargi no vietējās līgas un divi no tiem nākamajā sezonā spēlēs tieši Ukrainas galvaspilsētā. Bogdans Djačenko iepriekšējā sezonā “Sokil” sastāvā iekrāja bilanci 93,7% atvairīti metieni un 1,52 ielaisti vārti 16 spēlēs, Oļegs Petrovs tās pašas komandas sastāvā 11 mačos atvairīja 93,6% metienu un ielaida 1.39 ripas vārtos, bet Eduards Zaharčenko Hersonas “Dnipro” rindās 25 mačos tika pie statistikas 92,6% atvairīti metieni un 1,79 ielaistas ripas vārtos.

Tāpat pieminēšanas vērts noteikti ir Slovākijas pēc spēka otrajā līgā spēlējošais Oleksandrs Peresuņko, kurš iepriekš spēlējis arī spēcīgajā šīs valsts virslīgā un 21 gadu vecais Daniils Trahts, kurš jau debitējis Somijas SM līgā un tur varētu spēlēt arī nākamsezon.

Ukrainas izlases sastāvs:

Vārtsargs - Eduards Zaharčenko (Odesas “Storm”, Ukraina), Bogdans Djačenko (Kijivas “Sokil”, Ukraina), Oļegs Petrovs (Kijivas “Sokil”, Ukraina)

Aizsargs - Ihors Merežko (“Plzen”, Čehija), Jevgens Ratušnijs (Odesas “Storm”, Ukraina), Ivans Sisaks (“Acelbikak”, Ungārija), Arturs Čolačs (“Silver Knights”, AHL), Artems Hrebeniks (bez kluba), Vitālijs Andreikivs (Zaglebie “Sosnowiec”, Polija), Volodimirs Volkovs (bez kluba), Filips Pangelovs-Juldaševs (bez kluba)

Uzbrucējs - Oleksandrs Peresuņko (“Presov”, Slovākija), Daniils Trahts (“Lukko”, Somija), Andrijs Deņiskins (Podhale “Nowy Targ”, Polija), Vitālijs Lialka (“Kremenchuk”, Ukraina), Oleksijs Vorona (“Torun”, Polija), Staņislavs Sadovikovs (“Beran”i, Čehija), Jevgens Fadjejevs (“Bregenzerwald”, Austrija), Fēlikss Morozovs (“Morzine-Avoriaz”, Francija), Dmitro Nimenko (“Aosta”, Itālija), Deniss Borodajs (Kijivas “Sokil”, Ukraina), Vadims Mazurs (Kijivas “Sokil”, Ukraina), Viktors Zaharovs (Kijivas “Sokil”, Ukraina), Volodimirs Čerdaks (Kijivas “Sokil”, Ukraina), Romans Blahojs (Kijivas “Sokil”, Ukraina)

Vienīgā pārbaudes spēle

Ukrainas izlase kvalifikāciju 2026. gada ziemas olimpiskajām spēlēm sāka agrāk nekā Latvija, Francija un Slovēnija. Tā piedalījās trešajā olimpisko spēļu kvalifikācijas kārtā un, lai nokļūtu fināla kārtā, grupā spēkojās pret Dienvidkoreju, Poliju un Igauniju. Visās trijās spēlēs ukraiņi uzvarēja – ar 4:0 tika pārspēta Dienvidkoreja, ar 5:3 Igaunija, bet 2024. gada pasaules čempionāta dalībniece Polija tika apspēlēta pēcspēles metienu sērijā (3:2). Kā atceramies, šī gada pasaules čempionātā, arī mūsu hokejistiem bija nepieciešams papildlaiks, lai pārspētu poļus. Turnīrs notika Polijā, taču ukraiņi spēja mājiniekus atstāt aiz sevis. Divās spēlēs vārtus sargāja Bodans Djačenko, bet vienā Eduards Zaharčenko, pret Dienvidkoreju nostāvot sausā. Savukārt izlases rezultatīvākie bija Vitālijs Lialka un Oleksandrs Peresuņko ar trīs punktiem. Abi viņi ir izlases sastāvā arī Rīgā.

Ja Latvija pirms turnīra aizvadīja divas pārbaudes spēles, tad Ukraina – vienu. Tajā ar 6:3 nedaudz negaidīti tika apspēlēta Ungārija, kas nākamgad piedalīsies elites divīzijas pasaules čempionātā. Piecus no sešiem vārtiem Ukraina iemeta laika posmā no pirmā perioda beigām līdz otrā perioda izskaņai. Ar diviem vārtiem izcēlās Staņislavs Sadovikovs, vārti un piespēle Andrijam Deņiskinam, bet trīs piespēles Jevgenam Fadjejevam.

Gan Ukrainai, gan Latvijai pēc savstarpējās spēles paliks viens mačs turnīrā. Ukraiņiem svētdien dienas pirmajā spēlē jāspēkojas pret Slovēniju, bet Latvija plkst. 17:00 pret Franciju, kas, iespējams, var būt cīņa par to, kura komanda kvalificēsies olimpiskajām spēlēm.

Latvijas hokeja izlase:

vārtsargi - Kristers Gudļevskis (Brēmerhāfenes "Fischtown Pinguins", Vācija), Gustavs Grigals (Milvoki "Admirals", AHL), Ēriks Vītols (Jiviskeles JYP, Somija);

aizsargi - Uvis Balinskis (Floridas "Panthers", NHL), Jānis Jaks, Roberts Mamčics (abi - Karlovi Vari "Energia", Čehija), Kristiāns Rubīns (Plzeņas "Škoda", Čehija), Kristaps Zīle (Litvīnovas "Verva", Čehija), Ralfs Freibergs (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Markuss Komuls ("Nove Zamky", Slovākija), Oskars Cibuļskis (Herningas "Blue Fox", Dānija);

uzbrucēji - Zemgus Girgensons (Tampabejas "Lightning", NHL), Rodrigo Ābols (Filadelfijas "Flyers", NHL), Oskars Batņa (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Haralds Egle (Bratislavas "Slovan", Slovākija), Dans Ločmelis (Masačūsetsas Universitāte Emerstā, NCAA), Rūdolfs Balcers (Cīrihes "Lions", Šveice), Kaspars Daugaviņš, Renārs Krastenbergs (abi - Mihalovces "Dukla", Slovākija), Miks Indrašis (Jēvles "Brynas", Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Šellefteo AIK, Zviedrija), Eduards Tralmaks (Kladno "Rytīrži", Čehija), Roberts Bukarts, Rihards Bukarts (abi - Vītkovices "Ridera", Čehija), Fēlikss Gavars (Sv. Lorenca Universitāte, NCAA).