Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kāpēc olimpiskie daiļlēcēji pēc katra lēciena iet dušā? Nē, baseina hlors nav pie vainas
foto: Romāns Kokšarovs/LOK
Džeja Delanija Patrika treniņā Parīzē gatavojas lēcienam.
Citi sporta veidi

Kāpēc olimpiskie daiļlēcēji pēc katra lēciena iet dušā? Nē, baseina hlors nav pie vainas

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Parīzes olimpiskajās spēlēs Latvija pirmo reizi vēsturē būs pārstāvēta arī daiļlēkšanā, jo sacensībām no 10 metru torņa kvalificējusies ASV dzīvojošā latviešu izcelsmes sportiste Džeja Delanija Patrika.

Kāpēc olimpiskie daiļlēcēji pēc katra lēciena iet ...

Vairums par daiļlēkšanas sporta niansēm zina visai maz, bet acīgākie sacensību vērotāji noteikti pamanījuši, ka sportisti pēc katra lēciena iet dušā. Izņēmums nav arī reizes, kad drīz vien jāveic nākamais lēciens. No praktiskā viedokļa uzreiz rodas versija, ka tas varētu būt saistīts ar hloru, ko izmanto ūdens attīrīšanai, savukārt cilvēka ādai ilgstoša saskare ar to nav ieteicama. Kā izrādās, biežajai sevis dušošanai tas nebūt nav primārais iemesls.

Mediķi un sporta veida pārzinātāji izvirzījuši teoriju, ka dušas pēc katra daiļlēcēju lēciena var novērst iespējamus muskuļu krampjus un traumas.

Jau 2020. gada Tokijas olimpiskajās spēlēs ASV daiļlēcēju treneris Džeikobs Breimers CNN sacīja: “Parasti daiļlēcējiem līdz nākamajam lēcienam ir jāgaida ilgs laiks. Gaisa temperatūra baseina telpās var būt nedaudz vēsa, tāpēc duša var palīdzēt uzturēt muskuļus siltus. Daiļlēkšana ir tik precīzs un ātrs sporta veids, ka, sportistam, esot kaut mazliet atdzisušam vai saspringušam, tas var ļoti ietekmēt sniegumu.”

Jauns.lv jau vēstija, ka Latviju daiļlēkšanas sacensībās pārstāvēs Sandjēgo, Kalifornijā dzimusī 22 gadus vecā Džeja Delanija Patrika. Viņas vectēvs savulaik emigrējis uz Kanādu, bet vēlāk pārcēlās uz dzīvi ASV. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas viņš uzstāja, lai viņa tuvinieki tiktu pie Latvijas pilsonības, ko Patrika arī izdarīja. Patrika, kura savas sporta gaitas sāka kā vingrotāja, jūnija vidū negaidīti izcīnīja septīto vietu Eiropas čempionātā lēcienos no 10 metru torņa. Ar šo sasniegumu viņai pietika, lai tiktu pie iespējas pārstāvēt Latviju olimpiskajās spēlēs.

Divas no Latvijas olimpiskajām medaļu cerībām Tīna Laura Graudiņa un Anastasija Samoilova izbauda lieliskos apstākļus pludmales volejbolam Parīzē, kur sacensības notiks pašā Eifeļa torņa pakājē. Tikmēr Džeja Delanija Patrika gatavojas Latvijas debijai vēl nepārstāvētā olimpiskajā sporta veidā - daiļlēkšanā.

Graudiņa, Samoilova un daiļlēcēja Patrika gatavojas saviem olimpiskajiem startiem

Divas no Latvijas olimpiskajām medaļu cerībām Tīna Laura Graudiņa un Anastasija Samoilova izbauda lieliskos apstākļus pludmales volejbolam Parīzē, kur sacensības ...

Džeja Delanija Patrika piedalījās arī atklāšanas ceremonijā, ko tiešām izbaudīja. Viņa sacensības uzsāks 5. augustā 10:45. 

Latvijas delegācija kuģītī Sēnas upē.

Latvija Parīzes olimpisko spēļu atklāšanā

2024. gada 26. jūlijā Parīzē aizvadīta ollimpisko spēļu atklāšana. Valstu parāde Sēnas upē sākās pie Austerlicas tilta un noslēdzās Trokadero ...