Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Seska ekipāža sensacionāli uzvar divus ātrumposmus un Latvijas WRC rallija otro dienu noslēdz otrajā vietā
foto: IPA/Sipa USA/ Vida Press
Mārtiņa Seska ekipāža Latvijas WRC rallijā.
Citi sporta veidi

Seska ekipāža sensacionāli uzvar divus ātrumposmus un Latvijas WRC rallija otro dienu noslēdz otrajā vietā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Latvijas pilots Mārtiņš Sesks un stūrmanis Renārs Francis piektdien Tukumā un Andumos pasaules rallija čempionāta (WRC) astotā posma trešajā un ceturtajā ātrumposmā izcīnīja pirmo vietu un kopvērtējumā pakāpās uz otro pozīciju, ko saglabā arī pēc piektdienas sacensībām.

Seska ekipāža sensacionāli uzvar divus ātrumposmus...

Dienas garāko ātrumposmu (27,56 kilometri) Seska ekipāža ("Ford Puma") veica 13 minūtēs un 40 sekundēs. Soms Kalle Rovanpere ("Toyota GR Yaris") zaudēja Latvijas ekipāžai 1,6 sekundes, bet trešais bija igaunis Ots Tenaks ("Hyundai i20") atpalika 3,5 sekundes un noslēdza pirmo trijnieku.

Mārtiņš Sesks pirmo reizi karjerā uzvarējis WRC rallija ātrumposmā. Jūnija beigās Sesks debitēja WRC rallija ar "Rally-1" klases automašīnu, kurā brauc arī Latvijas posmā, turklāt pirmo reizi ar hibrīda paātrinājumu. Lieliskais sniegums trasē, jaudīgā automašīna un labi zināmais trases posms ļāva Seskam uzvarēt ātrumposmā.

Vēlāk Sesks/Francis triumfēja arī "Andumi" ātrumposmā Rovanperi apsteidzot par 0,1 sekundi. Pēc finiša Sesks intervijā neslēpa, ka nespēj noticēt, ka brauc vienā ātrumā (pat ātrāk) par pasaules čempioniem, turklāt to paveicis, pieļaujot trasē dažas rupjākas kļūdas. Latvietis ir sajūsmā par pašu uzņemto ritmu.

Ceturtajā ātrumposmā Seska ekipāža ("Ford Puma") 17,86 kilometrus garo posmu veica deviņās minūtēs un 12,5 sekundēs, apsteidzot somu Kalli Rovanperi ("Toyota GR Yaris") tikai par 0,1 sekundi. Labāko trijnieku noslēdza francūzis Adrjēns Formo ("Ford Puma"), kurš Seskam zaudēja 0,6 sekundes.

Iepriekš otro 4,99 kilometrus garo ātrumposmu Milzkalnē visātrāk veica Rovanpere, kurš finišēja divās minūtēs un 31,8 sekundēs. Viņš par 1,3 sekundēm apsteidza astoņkārtējo pasaules čempionu francūzi Sebastjanu Ožjē ("Toyota GR Yaris"), bet 1,7 sekundes somam zaudēja japānis Takamoto Kacuta ("Toyota GR Yaris"). Seska ekipāža ("Ford Puma") piekāpās Rovanperem divas sekundes. Sniegums otrajā ātrumposmā ļāva pakāpties uz trešo pozīciju kopvērtējumā, bet nākamajā atgūt vēl vienu pozīciju un pietuvoties Rovanperem.

Tikmēr piektajā ātrumposmā, kas atkal norisinājās no Raudas līdz Milzkalnei tajā pašā vietā un nodēvēts "Milzkalne-2" sasniedza piekto labāko laiku, kopvērtējumā saglabājot otro pozīciju.

4,99 kilometrus garo ātrumposmu visātrāk veica Ožjē, kurš finišēja divās minūtēs un 29,6 sekundēs. Viņš par 0,1 sekundi apsteidza Kacutu, bet Rovanpere piekāpās francūzim 0,2 sekundes un bija trešais. Latvijas ekipāža no labākā rezultāta īpašnieka atpalika 0,7 sekundes.

Savukārt sesto "Tukums-2" (vēlreiz Brizule-Tukums) 27,56 kilometrus garo ātrumposmu visātrāk veica soms Rovanpere, kurš finišēja 13 minūtēs un 27,5 sekundēs. Sesks  viņam zaudēja 3,5 sekundes, ieņemot otro vietu, bet trešais 0,1 sekundi aiz Seska bija francūzis Ožjē. Pārējās Latvijas ekipāžas, kas cīnās WRC2 klasē, Artūrs Priednieks/Jānis Kirkovalds un Matīss Mežaks/Arnis Ronis kopējā ātrumposma vērtējumā ieņēma attiecīgi 30. un 38. vietu 38 ekipāžu konkurencē.

Arī 17,44 kilometrus garo septīto ātrumposmu no Talsiem uz Strazdi visātrāk veica Rovanpere, kurš finišēja astoņās minūtēs un 22,3 sekundēs. Sesks viņam zaudēja 1,7 sekundes, ieņemot otro vietu, bet trešais 1,3 sekundes aiz Seska bija francūzis Ožjē. Pārējās Latvijas ekipāžas, kas cīnās WRC2 klasē, Matīss Mežaks/Arnis Ronis un Artūrs Priednieks/Jānis Kirkovalds kopējā ātrumposma vērtējumā ieņēma attiecīgi 26. un 31.vietu 38 ekipāžu konkurencē.

Talsu apkārtnē notikušo 20,52 kilometrus garo ātrumposmu visātrāk veica Rovanpere ("Toyota GR Yaris"), kurš finišēja 11 minūtēs un 30,4 sekundēs. Otro vietu ieņēma Kacuta ), bet trešo - Luksemburgas pilots Greguārs Munsters ("Ford Puma"), ātrumposma uzvarētājam piekāpjoties attiecīgi 3,5 un 5,6 sekundes. Sesks ierindojās ceturtajā vietā, Rovanperem zaudējot 6,8 sekundes.

Pārējās Latvijas ekipāžas, kas cīnās WRC2 klasē, Matīss Mežaks/Arnis Ronis un Artūrs Priednieks/Jānis Kirkovalds kopējā ātrumposma vērtējumā ieņēma attiecīgi 24. un 30. vietu 37 ekipāžu konkurencē.

Pēc otrās sacensību dienas un veiktiem astoņiem ātrumposmiem līderpozīcijas saglabā Rovanpere, kurš par 15,7 sekundēm apsteidz Sesku, bet trešajā vietā, līderim zaudējot 21,6 sekundes, atrodas Ožjē. Mežaka pilotētā ekipāža ieņem 30. un Priednieka - 32.vietu.

Sestdien paredzēti vēl astoņi ātrumposmi, bet svētdien noslēdzošajā sacensību dienā tiks aizvadīti četri ātrumposmi. Kopā ekipāžām Latvijā būs jāveic 20 ātrumposmi 300,13 kilometru garumā, bet kopā ar pārbraucieniem tie būs vairāk nekā 1000 kilometri.

Jūnija beigās WRC debitēja Seska ekipāža, kas Polijas rallijā izcīnīja piekto vietu.

Seska ekipāža WRC debijā izcīna 5. vietu.

Seska ekipāža WRC debijā izcīna 5. vietu

Latvijas rallija pilots Mārtiņš Sesks ar stūrmani Renāru Franci savā debijā pasaules rallija čempionātā (WRC), septītajā čempionāta posmā Polijā ieņēma ...

Pēc septiņiem posmiem pasaules čempionāta kopvērtējumā pirmo vietu ieņem beļģis Tjerī Nevils, kurš iekrājis 136 punktus, bet otrais ar 121 punktu ir Lielbritānijas pilots Elfins Evanss, bet igaunis Ots Tenaks ar 115 punktiem noslēdz labāko trijnieku. Sesks ar deviņiem punktiem ierindojas 14. pozīcijā.

Vēsturē pirmais WRC posms Latvijā aptvers teritoriju no Liepājas līdz Rīgai, ātrumposmiem norisinoties arī Tukuma novadā, Talsos un Talsu novadā, Kuldīgas novadā un Dienvidkurzemes novadā. Sezonas turpinājumā norisināsies posmi Somijā, Grieķijā, Čīlē, Vācijā un Japānā.

Pērn par divkārtēju pasaules čempionu kļuva Somijas autosportists Kalle Rovanpere, kurš titulu nodrošināja vienu posmu pirms sezonas beigām. Latvijas eksčempions Rovanpere šogad nestartē visos WRC posmos.