Banki trenētā "Virtus" saglabājusi vietu Eirolīgā, turnīrs ar izlašu spēlēm spēlēm nepārklāsies
foto: ZUMAPRESS.com
Latvijas vīriešu basketbola izlases un Boloņas "Virtus" galvenais treneris Luka Banki.
Basketbols

Banki trenētā "Virtus" saglabājusi vietu Eirolīgā, turnīrs ar izlašu spēlēm spēlēm nepārklāsies

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Arī 2024./2025. gada ULEB Eirolīgas sezonā februārī izlašu logu laikā nenotiks pamatturnīra spēles, pirmdien paziņoja Eiropas augstākā līmeņa klubu basketbola turnīra rīkotāji.

Banki trenētā "Virtus" saglabājusi vietu Eirolīgā,...

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) un Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB), kas organizē ULEB Eirolīgu, vairākus gadus nespēja panākt vienošanos par to, ka abu organizāciju spēļu kalendāri netraucē viens otram, un vairākām izlasēm sezonas laikā nevarēja pievienoties vadošie spēlētāji, kuri pārstāv Eirolīgas klubus. Tomēr pērnvasar abas organizācijas vienojās, ka ULEB Eirolīgā nenotiks mači izlašu logos, un līdzīga vienošanās panākta arī 2024./2025. gada sezonai. Novembrī, kad ierasti ir izlašu spēles, notiks arī ULEB Eirolīgas mači, savukārt februāra izlašu logā abu turnīru kalendāri nepārklāsies.

Tāpat Eirolīga apstiprinājusi nākamās sezonas dalībnieču sarakstu. Turnīrā debitēs ULEB Eirokausa šīs sezonas čempione "Paris", kā arī spēlēs Berlīnes "Alba", Stambulas "Anadolu Efes", "Monaco", Vitorijas "Baskonia", Belgradas "Crvena zvezda", Milānas "EA7 Emporio Armani", "Barcelona", Minhenes "Bayern", Stambulas "Fenerbahce", Vīlerbānas ASVEL, Telavivas "Maccabi", Pirejas "Olympiacos", Atēnu "Panathinaikos", Belgradas "Partizan", Madrides "Real", Boloņas "Virtus" un Kauņas "Žalgiris".

Ilgstoši nebija skaidrs, kura komanda pametīs Eirolīgu, un iespējamie varianti bija "Alba", "Partizan", "Virtus"  un "Valencia" - komandas, kurām nav licences par dalību sacensībās un ar sportiskajiem rezultātiem pagāušajā sezonā nespēja nodrosšināt kvalificēšanos turnīram nākamgad. Beigās lēmums tika pieņemts par sliktu "Valencia".

Sagaidāms, ka Latvijas izlases trenera Lukas Banki trenētajā "Virtus" nākamsezon spēlēs valstsvienības uzbrucējs Andrejs Gražulis (nav skaidrs, vai komanda sadarbību turpinās ar Rihardu Lomažu), Rolands Šmits no "Žalgiris" pārcēlies uz "Anadolu Efes", bet Artūrs Žagars, ja netiks izīrēts, būs "Fenerbahce" rindās.

"Valencia" nākamsezon sacentīsies ULEB Eirokausā. Tajā spēlēs arī Panevēžas "Lietkabelis", Saloniku "Aris", Stambulas "Bašakšehir", Stambulas "Bešiktaš", Podgoricas "Budučnost", Ļubļanas "Olimpija", Trento "Dolomiti Energia", "Gran Canaria", Jeruzalemes "Hapoel", Telavivas "Hapoel", "Bourg-en-Bresse", Badalonas "Joventut", Ulmas "Ratiopharm", Sopotas "Trefl", Ankaras "Turk Telekom", Klužas-Napokas U-BT, Venēcijas "Umana Reyer", Hamburgas "Towers" un Viļņas "Wolves".

Nedaudz negaidīti, ka Eirokausa dalībnieku vidū nav Dubaijas komanda, kuras vārds ilgāku laiku tika locīts šajā kontekstā. Tāpat pārsteidzoši, ka sacensības pametusi viena no aizvadītās sezonas spēcīgākajām komandas Londonas "Lions", kura tuvākajā laikā pat raudzījās Eirolīgas virzienā.

Aizvadītajā sezonā Žagars pārstāvēja "Wolves", Gražulis "Dolomiti Energia", Mareks Mejeris U-BT, Roberts Blumbergs "Aris", Oskaram Hlebovickim bija fragmentāra loma Voclavas "Slask" rindās, kuri vietu turnīrā zaudējuši.