Futbols

Ķīnas futbola fani cenšas padarīt stāvus bagātu Singapūras izlases vārtsargu; viņš un ģimene gan vairs nav sajūsmā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Singapūras futbola izlases vārtsargs Hasans Sunnijs atklājis, ka sācis saņemt naudu no Ķīnas futbola līdzjutējiem pēc tam, kad viņa 11 atvairītie sitieni Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē pret Taizemi palīdzēja Ķīnai iekļūt nākamajā kārtā.

Ķīnas futbola fani cenšas padarīt stāvus bagātu Si...

Ķīnas cerības iekļūt 2026. gada turnīra Āzijas kvalifikācijas pēdējā posmā bija niecīgas pēc 11. jūnijā Seulā piedzīvotā zaudējuma 0:1 pret Dienvidkoreju, jo vēlākā mačā Taizemei savā laukumā Bangkokā vajadzēja ar vismaz trīs vārtu pārsvaru pārspēt pastarīti Singapūru, lai C grupas kopvērtējumā apsteigtu ķīniešus. Abu komandu pirmajā spēlē Kallangā ar 3:1 pārāki bija taizemieši, kas vēl vairāk par mača favorītiem izvirzīja Taizemes izlasi.

Taizeme arī uzvarēja Singapūru, bet ar tādu pašu rezultātu kā pirmajā mačā - 3:1, ļaujot Ķīnai iekļūt kvalifikācijas nākamajā kārtā. Neraugoties uz pārliecinošo zaudējumu, mača varonis bija ilggadējais Singapūras izlases vārtsargs, 40 gadus vecais Hasans, kurš mača laikā vairākkārt glāba sargātos vārtus, kopumā atvairot 11 (!?) taizemiešu sitienus.

foto: AP/Scanpix
Ierasta aina Singapūras un Taizemes futbola mačā - Hasans Sunnijs atvaira sitienu.
Ierasta aina Singapūras un Taizemes futbola mačā - Hasans Sunnijs atvaira sitienu.

Sarunā ar Singapūras telekompāniju CNA Hasans atklājis, ka internetā sāka ceļot attēls ar QR kodu no viņam piederošā ēdināšanas stenda un cilvēki to sāka izmantot, lai viņam pārskaitītu pateicības naudu.  "Man tas kādu brīdi patika. Es jutos "ak, labi, ienāk nauda", bet, kad es to teicu, es domāju: "Kad tas beigsies? Vai tas ir likumīgi?"

Hasans neatklāja, cik daudz naudas viņam tika ieskaitīts, bet piebilda: "Es domāju, ka tam kaut kad būtu jābeidzas!"

Viņa ģimenei piederošajā ēdināšanas kioskā "Dapur Hassan", kas atrodas Singapūras austrumu priekšpilsētā, kopš viņa varoņdarbiem pret Taizemi ir viesojušies daudzi ķīniešu futbola fani, un kā vēsta vietējie mediji, ceturtdien viņiem aptrūkās ēdiena, ko tirgot.

foto: AP/Scanpix
Ķīnas futbola fani veido rindas "Dapur Hassan" ēstuvē.
Ķīnas futbola fani veido rindas "Dapur Hassan" ēstuvē.

"Mana ģimene, protams ir nedaudz pārsteigta par visām šīm ziņām. Īpaši manas meitas, kuras jautā, kāpēc es visur redzu tavu seju?", situāciju skaidro futbolists.

Tikmēr vārtsarga sieva Aida Rahima, kura darbojas uz vietas neslēpj, ka klientu pieaugums ir prātam netverams, jo līdziņemšanai vien dienā tiek pārdotas vairāk nekā 150 kastes ēdiena. Viņai kopār savu mammu un tanti nākas nopūlēties vaiga sviedros. Malajiešu ēstuvē ķīniešu ieceinītākais ēdiens ir  "Nasi lemak", kas sastāv no baltajiem rīsiem, kas vārīti kokosriekstu pienā un pandāna lapām, kam klāt vārītas olas, svaigs gurķis un citi dārzeņi. Tam gan arī izskaidrojums, jo kāds no faniem parādījis pat bildi, kurā šo tradicionālo ēdienu ēd pats Hasans Sunnijs.

foto: AP/Scanpix
vārtsarga sieva Aida Rahima neslēpj, ka viņu ģimenes uzņēmumā nākas pamatīgi nopūlēties, lai apkalpotu ēst gribētāju pūļus.
vārtsarga sieva Aida Rahima neslēpj, ka viņu ģimenes uzņēmumā nākas pamatīgi nopūlēties, lai apkalpotu ēst gribētāju pūļus.

Interesanti, ka Singapūras futbola izlase, kura kvalifikācijā nokļuva no priekšsacīkšu kārtas, kurā ne bez pūlēm pieveica Guamas izlasi. D apakšgrupā bija pārliecinoši pēdējā vietā. Sešas spēlēs izcīnīts viens punkts un tas pats pret Ķīnu. Tajā mačā Hasans palīdzēja nospēlēt 2:2 un tieši šajā spēlē zaudētie divi punkti varēja liegt Ķīnai iekļūt apakšgrupas divu labāko komandu vidū. Otrajā mačā Ķīna bija pārāka ar 4:1. FIFA rangā 155. vietā esošajai Singapūrai kvalifikācijā vissmagāk klājās pret Dienvidkoreju, kam tika zaudēts 0:7 un 0:5.

Hasans Sunnijs gandrīz visu savu profesionāļa karjeru pavadījis Singapūras premjerlīgā (vien divas sezonas Taizemē) un jau ilgus gadus ir valstsvienības pirmais numurs. Viņš izlases kreklā aizvadījis jau 115 spēles. Valstsvienības rindās viņš debitēja 2004. gadā.