foto: Zane Bitere/LETA
Latvijas basketbolistu vārdi izskan starp FIBA Čempionu līgas spilgtākajiem spēlētājiem
Talantīgais latviešu basketbolists Roberts Blūms iekļauts starp tiem spēlētājiem, kas pēc pieciem gadiem varētu spēlēt visaugstākajā līmenī.
Basketbols
2024. gada 5. marts, 17:55

Latvijas basketbolistu vārdi izskan starp FIBA Čempionu līgas spilgtākajiem spēlētājiem

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Pēc ranga Eiropas trešajā spēcīgākajā klubu basketbola turnīrā FIBA Čempionu līgā, kurā tradicionāli piedalās arī mūsu “VEF Rīga”, tuvojas izšķirošās cīņas. Sacensības turpina 16 veiksmīgākās komanda, un to ģenerālmenedžeri piedalījušies aptaujā, kurā atbildēja uz jautājumiem, par dažādiem šīs sezonas izcilniekiem.

“VEF Rīgai” šī sezona noslēdzās jau pēc pirmā grupu turnīrā, kurā izšķirošajā spēlē sanāca piekāpties finansiālu grūtību māktajai Stambulas “Daruššafaka”. Tomēr “Top-16” grupu turnīrā sacensības turpina brāļu Rodiona un Artūra Kuruca pārstāvēto Mursijas “UCAM”, kas pēc trim spēlēm ar trim panākumiem ir grupas līderpozīcijā un tuvojas dalībai ceturtdaļfinālā.

Pēc sacensību 16 labāko komandu ģenerālmenedžeru domām Mursijas komandas panākumu atslēga slēpjas galvenajā trenerī Sito Alonso. 7 no 16 ģenerālmenedžeriem nosauca Alonso par sacensību labāko treneri. Interesanti, ka kādreizējā “Barcelona” un “Baskonia” galvenā trenera konkurenti arī bija spāņu klubu stratēģi Ibons Navarro (Malagas “Unicaja”) un Čuss Vidoreta (Tenerifes “Lenovo”).

Šo sezonu lieliski aizvadošā Spānijas komanda “Unicaja” (pagaidām pat otrā vieta nacionālajā čempionātā, atpaliekot vien no ULEB Eirolīgas līdervienības un čempioniem Madrides “Real”) ir gan visskatāmākā komanda (tuvākie sekotāji Ludvigsburgas “MHP Riesen”) un sacensību galvenie favorīti (apsteidzot Jeruzalemes “Hapoel Bank Yahav” un “Lenovo”).

Visgrūtāk spēlēt esot Ankarā “Pinar Karsiyaka” arēnā (otrā vietā Mursija), bet smagākie pretinieki “Hapoel”, “Lenovo” un atkal “UCAM”.

Galvenais favorīts uz vērtīgākā spēlētāja balvu ir “Hapoel” līderis Levi Rendolfs (arī otrs daudzpusīgākais spēlētājs un labākais punktu guvējs), kura tuvākais sekotājs ir Buras “Tofas” līderis Ostins Vailijs, kurš atzīts par atlētiskāko spēlētāju turnīrā. Daudzpusīgākais spēlētājs ir brāļu Kurucu komandas biedrs kubietis Hovards Senross, kurš arī atzīts par otru labāko spēlētāju aizsardzībā, atpaliekot vien no “Unicaja” un Spānijas izlases aizsarga Dani Diesa. Labākā aizsardzības spēlētāja kategorijā pieminēts ticis arī mūsu Rodions Kurucs.

Par labāko piespēlētāju, visvairāk cienīto un spēlētāju, kuram visvairāk tiek pielāgota sāncenšu aizsardzība, atzīts brazīliešu veterāns no “Lenovo” Marselinju Huertass, bet labākais snaiperis slovēnis Klemens Prepeličs no Stambulas “Galatasaray”.

Labākie garie spēlētāji “Lenovo” gruzīnu milzis Georgi Šermadini un Vernons Keirijs no “Pinar Karsiyaka”. Savukārt uzvaras metiens vislabprātāk tiktu uzticēts Ņūorleānās “Pelicans” aizsarga Krisiāna Džeimsa Makkoluma brālim Ērikam Makkolumam no “Pinar Karsiyaka”.

Tikmēr otra kategorija, kurā pieminēts kāds Latvijas basketbolists, ir starp jaunajiem spēlētājiem. Ģenerālmenedžeriem tika jautāts, kurš spēlētājs būs labākais pēc pieciem gadiem. Pārliecinošs līderis šajā aptaujas jautājumā bija 18 gadus vecais franču talants Tidžāne Salauns no sezonas lielākā pārsteiguma autores “Cholet Basket”, bet pieminēts arī vefiņa uzbrūkošais aizsargs Roberts Blūms.

Jauns.lv jau vēstīja, ka izskanējusi informācija, ka no 2025./2026. gada sezonas FIBA Čempionu līga varētu tikt apvienota ar Eiropas nomināli otru spēcīgāko klubu basketbola turnīru ULEB Eirokausu, radot neapšaubāmi otras spēcīgākās sacensības pēc ULEB Eirolīgas. Saglabājot iespējas nopelnīt licences ULEB Eirolīgas sacensībām, šādi Eirolīgā varētu piedalīties visas vadošās komandas, nevis kā šobrīd, kad daži pastarīši, visticamāk, nespētu konkurēt ar vadošajiem Eirokausa klubiem.