foto: AFP/Scanpix
Parīzes olimpisko spēļu rīkotājiem uzradies jauns izaicinājums ar unikālo atklāšanas ceremonijas konceptu
Osmāna laika ēkas balkoni netālu no Eifeļa torņa.
Citi sporta veidi
2024. gada 14. februāris, 15:39

Parīzes olimpisko spēļu rīkotājiem uzradies jauns izaicinājums ar unikālo atklāšanas ceremonijas konceptu

Jauns.lv

Līdz 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu sākumam ir palikuši tikai nedaudz vairāk kā pieci mēneši (atklāšanas ceremonija 26. jūlijā) , un organizatoriem ir radusies jauna problēma. Balkoni Parīzē, no kuriem tūkstošiem cilvēku varēs vērot atklāšanas ceremoniju, varētu nebūt piemēroti šai nodarbei, vēsta olimpisko kustību aprakstošais medijs “Inside the Games”.

Francijas galvaspilsētā olimpiskās spēles norisināsies jau trešo reizi un rīkotājiem radusies vēl viena problēma, kas nekad iepriekš nav bijusi aktuāla. Francūži pirmo reizi spēļu vēsturē izvēlējušies atklāšanas ceremoniju rīkot ārpus slēgtām sporta arēnām vai stadioniem, iesaistot pasaules sporta zvaigznes pilsētvidē, kas radījis jaunus sarežģījumus.

Papildus apzinātajiem  drošības nodrošināšanas izaicinājumiem, rīkojot atklāšanas ceremoniju Parīzes centrā un delegācijām pārvietojoties ar laivu par Sēnas upi, tagad problēmu skaitu papildinājusi arī Parīzes balkonu problēma, no kuriem cilvēku pūļi vēlēsies noraudzīties sportistu parādi, kas vīsies pa Parīzes centru sešu kilometru garumā un atklāšanas ceremoniju.

Vai Parīzes ēku balkoni būs pietiekami izturīgi, lai noturētu pūļus, kas pulcēsies uz atklāšanas ceremoniju? Tas ir jautājums un bažas, kas pašlaik nodarbina atbildīgās iestādes. Ļoti ticams, ka balkoni būs pārpildīti ar cilvēkiem, kuri vēlas vērot grandiozo atklāšanas ceremoniju, bet lauvas tiesa Parīzes centra ēku ir celtas 19 gadsimtā vai vēl agrāk. Līdz ar to radušās pamatotas bažas par iespējamiem balkonu konstrukcijas defektiem vai uzturēšanas problēmām, lai uz tiem nepulcētos vairāk cilvēku, nekā tie spēj izturēt.

Reaģējot uz šo problēmu, iestādes apsver iespēju veikt pilnīgu pārbaudi, lai novērtētu balkonu izturību. "Tas ir scenārijs, kas var notikt, un ir jāpārliecinās, ka balkoni var izturēt svaru un, galvenais, ka margas ir droši nostiprinātas, lai novērstu negadījumus," Olivjē Prinsivāls no Parīzes Nacionālās nekustamā īpašuma aģentu federācijas . Pašlaik nav skaidrs, kā notiks šī pārbaude, tomēr paredzams, ka prioritāri tiks caurskatīti balkoni Sēnas tuvumā abās pusēs upē, kur norisināsies dalībnieku gājiens.

Ziņās no Parīzes visai bieži tiek atspoguļoti kritieni, dažkārt ar letālu iznākumu, kas saistīti ar slikti uzturētām margām vai balkonu sabrukšanu, vēsta AFP. 2023. gadā divi cilvēki guva nopietnus ievainojumus, izkrītot no piektā stāva Parīzē daļējas balkona sabrukšanas dēļ.

Likums nosaka, ka nekustamo īpašumu īpašniekiem, sociālajiem namīpašniekiem un ēku apsaimniekotājiem ir jānodrošina, lai balkoni būtu labā stāvoklī. Olimpiskās spēles ir īslaicīgs atbilstības tests.

Osmāna stila arhitektūra (nosaukta par godu baronam Žoržam Ežēnam Osmānam, kurš 19. gadsimtā pēc Napoleona III rīkojuma veica vērienīgu Parīzes pārbūvi. Pilsētas viduslaiku šaurās ielas tika pārbūvētas par plašiem bulvāriem), kas ir tik raksturīgas 19. gadsimta Parīzei, uz balkoniem parasti var atrasties ne vairāk kā divi vai trīs cilvēki, un "iespējamais pārpildījums spēļu laikā varētu radīt problēmas," piebilst Prinsivāls.