foto: David Butler II-USA TODAY Sports/Sipa USA/ Vida Press
Uzvaras šeit nav galvenais! “Celtics” treneris kritizē Porziņģa un Vaita nepaņemšanu uz Visu zvaigžņu spēli
Kristapa Porziņģa un Derika Vaita starpā izveidojušās lieliskas komandas biedru attiecības.
Basketbols
2024. gada 14. februāris, 11:56

Uzvaras šeit nav galvenais! “Celtics” treneris kritizē Porziņģa un Vaita nepaņemšanu uz Visu zvaigžņu spēli

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē Indianapolisā notiks Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Visu zvaigžņu spēle, kura sacentīsies līgas spilgtākās zvaigznes. Tuvu savai debijai prestižajā mačā bija latvietis Kristaps Porziņģis, tomēr šoreiz viens no NBA līdervienības vadošajiem spēlētājiem palika aiz borta.

Visu zvaigžņu spēlē piedalās vien 12 spēlētāji no katras konferences. Sākumsastāvus katrai konferencei kombinētā veidā izvēlas līdzjutēji, NBA spēlētāji un mediju pārstāvji, bet atlikušos septiņus basketbolistus - NBA komandu treneri. Austrumu divpadsmitniekā Porziņģim vieta šogad neatradās, bet jauna iespēja radās brīdī, kad kļuva skaidrs, ka savainojumu dēļ spēle ies secen pagājušajās sezonas līgas vērtīgākajam spēlētājam Žoelam Embīdam un Ņujorkas “Knicks” līderim Džūliusam Rendlam. Tomēr NBA komisārs Adams SIlvers kā aizvietotājus nosauca divus spēlētājus no konferences lejasgala komandām Treju Jangu (Atlantas “Hawks”) un Skotiju Bārnsu (Toronto “Raptors”).

Neraugoties uz to, ka spēles dalībnieku vidū ir jau divi NBA līdervienības Bostonas “Celtics” pārstāvji (Džeisons Teitums un Džeilens Brauns), komandas galvenajam trenerim Džo Mazulam šķiet, ka vēl divi “ķelti” būtu pelnījuši piedalīties šajā spēlē.

"Acīmredzot uzvaras nav svarīgas, vai ne? Uzvaras nav vērtīgas," jautāts par Zvaigžņu spēlei neizvēlētajiem “Celtics” pārstāvjiem Mazula izteicās preses konferencē pēc uzvaras par Bruklinas “Nets”, "Kā jūs varat neiekļaut abus šos puišus? Uzvaras nav svarīgākais līgā."

Lielāko daļu sezonas "Celtics" ir ne vien Austrumu konferences, bet arī visas līgas līdervienība. Bostonai pašlaik ir bilance 41 uzvara un 12 zaudējumi, kas nebūtu sasniedzams bez Derika Vaita un Kristapa Porziņģa milzīga ieguldījuma. “Celtics” līderpozīcija pēdējās nedēļās ir kļuvusi gana pārliecinoša, jo tuvākajiem sekotājiem Austrumos – Klīvlendas “Cavaliers jau ir 17 neveiksmes, kamēr Rietumu konferences līderiem - Minesotas “Timberwolves” ir 16 zaudējumi.

Porziņģis šosezon izcēlies vidēji ar 20,4 punktiem, trāpījis 52,9% metienu no spēles, izcīnījis septiņas atlēkušās bumbas, atdevis 1,9 rezultatīvas piespēles un bloķējis 1,9 metienus. Savukārt Vaita rādītāji gandrīz visās statistikas kategorijās ir labākie karjerā - 15,3 punkti ar 45,6% metienu precizitāti no spēles, 4,8 rezultatīvas piespēles, 3,9 atlēkušās bumbas, 1,2 bloki un viena pārtverta bumba spēlē.

"Viņi ir divi puiši, kas to saprot," Mazula piebilda par Porziņģi un Vaitu. "Viņi ir puiši, kuri ir bijuši apkārt un vienkārši vēlas spēlēt pareizi - vēlas būt daļa no uzvarām - uzvaras šiem diviem puišiem ir vissvarīgākais. Dienas beigās tas ir viss, kam ir nozīme."

NBA 73. Visu zvaigžņu spēle norisināsies 18. februārī Indianapolisā.

Pēdējās trīs Visu zvaigžņu spēlēs un tās programmā iekļautajos konkursos neviens no Latvijas basketbolistiem nav piedalījies, bet 2020. gadā Čikāgā tālmetienu konkursā Dāvis Bertāns izcīnīja trešo vietu.

Pirms sešām sezonām Visu zvaigžņu spēles rezervistu skaitā bija izraudzīts Kristaps Porziņģis, taču ceļgala krustenisko saišu plīsums pārvilka strīpu pāri viņa cerībām debitēt. Porziņģis 2017. gadā uzvarēja programmā iekļautajā meistarības konkursā, tāpat viņš divreiz spēlēja NBA Uzlecošo zvaigžņu mačā. Savā debijas sezonā šādā spēlē piedalījās arī Rodions Kurucs.

Pagājušogad Soltleiksitijā notikušajā Visu zvaigžņu spēlē uzvaru izcīnīja Jaņņa Adetokunbo komanda, kas ar 184:175 pārspēja Lebrona Džeimsa vienību.