foto: Urbanandsport/NurPhoto/Shutterstock/ Vida Press
Šmitam 13 punkti "Žalgiris" uzvarā Eirolīgas spēlē;  Blumbergam un Gražulim pa 11 Eirokausā
Šmitam laba spēle.
Basketbols
2024. gada 31. janvāris, 23:25

Šmitam 13 punkti "Žalgiris" uzvarā Eirolīgas spēlē; Blumbergam un Gražulim pa 11 Eirokausā

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Rolands Šmits trešdien Kauņā guva 13 punktus Kauņas "Žalgiris" uzvarā ULEB Eirolīgas 24. kārtas spēlē, bet Riharda Lomaža pārstāvētā un Lukas Banki trenētā Itālijas komanda Boloņas "Virtus" cīņā par otro vietu turnīra tabulā piedzīvoja zaudējumu Barselonā.

Kauņas vienība ar 96:70 (34:14, 24:23, 18:22, 20:11) pieveica Stambulas "Anadolu Efes" (Turcija), sagādājot pretiniekiem otro zaudējumu pēc kārtas.

Šmits 15 minūtēs un 54 sekundēs laukumā realizēja divus no trim divpunktu metieniem un trīs no sešiem tālmetieniem, bet nerāpīja abus soda metienus. Viņš arī sakrāja vienu atlēkušo bumbu, trīs rezultatīvas piespēles, spēli beidzot ar efektivitātes koeficientu 13.

Kauņas komandā rezultatīvākais ar 18 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām bija Laurīns Birutis, bet pa 13 punktiem sakrāja arī Edgars Ulanovs un Breidijs Maneks.

Viesiem Vils Klaibērns guva 19 punktus, bet Dariass Tompsons - 17 punktus.

Boloņas "Virtus" bija spiests piekāpties Barselonā, "Barcelona" svinot panākumu ar 84:57 (20:17, 21:10, 20:17, 23:13).

Lomažs spēlēja vien minūti un 32 sekundes, statistikas ailītēs neatzīmējoties.

Rezultatīvākais Boloņas komandā ar 12 punktiem bija Izaja Kordinjē, kurš sakrāja arī piecas atlēkušās bumbas, bet par punktu mazāk guva Gābriels Lundbergs.

Mājiniekiem 17 punktus un sešas atlēkušās bumbas sakrāja Villijs Ernangomess, bet 16 punktus guva Nikolass Laprovitola.

"Žalgiris" ar deviņiem panākumiem 24 mačos pakāpās uz 15.vietu, apsteidzot "Anadolu Efes", kam ir tāda pati bilance. Riharda Lomaža pārstāvētā un Lukas Banki trenētā Boloņas "Virtus" ar 15 uzvarām ir atkāpusies uz piekto vietu, bet "Barcelona" ar bilanci 16-8 ir otrā.

ULEB Eirolīgā 18 komandas aizvada divu apļu turnīru, labākajām sešām iekļūstot izslēgšanas turnīrā, bet septītās līdz desmitās vietas ieguvējas cīnīsies "play-in" kārtā. Finālčetrinieka turnīrs šosezon norisināsies Berlīnē.

Iepriekšējā sezonā 11.reizi par Eiropas prestižākā klubu turnīra uzvarētājiem kļuva Madrides "Real" basketbolisti, kuri finālspēlē Kauņā ar rezultātu 79:78 uzvarēja Pirejas "Olympiacos".

Tikmēr Roberts Blumbergs trešdien Vācijā guva 11 punktus Saloniku "Aris" uzvarā ULEB Eirokausa spēlē, bet Andrejs Gražulis 11 punktus sakrāja Trento "Dolomiti Energia" zaudējumā savā laukumā. "Aris" ar 86:66 (23:26, 26:14, 22:8, 15:18) pieveica Ulmas "ratiopharm".

Blumbergs 22 minūtēs un 36 sekundēs laukumā realizēja visus četrus divpunktu metienus un vienu no septiņiem tālmetieniem, kā arī izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, reizi rezultatīvi piespēlēja, nopelnīja vienu piezīmi, izprovocēja vienu pārkāpumu pretiniekam un iekrāja efektivitātes koeficientu 13.

Ronijs Herels uzvarētāju rindās sakrāja astoņas atlēkušās bumbas, septiņas rezultatīvas piespēles un sešas pārķertās bumbas, 17 punktus un piecas rezultatīvas piespēles sakrāja Vasiliss Toliopuls. Mājiniekiem pa 14 punktiem guva Lionels Figeroa un Trevions Viljamss, kura kontā arī pa piecām atlēkušajām bumbām un kļūdām.

Andreja Gražuļa pārstāvētā Trento "Dolomiti Energia" mājās ar 78:97 (14:22, 25:23, 17:34, 22:18) zaudēja Podgoricas "Budučnost".

Gražulis 27 minūtēs un 21 sekundē laukumā realizēja trīs no četriem divpunktu metieniem, vienu no sešiem tālmetieniem un abus soda metienus. Viņš izcīnīja sešas atlēkušās bumbas, trīsreiz rezultatīvi piespēlēja, pieļāva vienu kļūdu, nopelnīja divas piezīmes, izprovocēja divus pārkāpumus pretiniekiem un sakrāja efektivitātes koeficientu 13.

Mājiniekiem par rezultatīvāko ar 13 punktiem kļuva Kamārs Boldvins, bet 11 punktus bez Gražuļa guva vēl trīs spēlētāji. Viesiem Nikola Tanaskovičs izcēlās ar 19 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām, bet 14 punktus un septiņas rezultatīvas piespēles sakrāja Jogijs Ferels.

Mareka Mejera pārstāvētā Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania" viesos pagarinājumā ar 113:111 (20:37, 34:20, 23:16, 21:25, 15:13) pārspēja Spānijas vienību "Gran Canaria".

Mejeris 17 minūtēs un 56 sekundēs laukumā guva četrus punktus, realizējot divus no četriem divpunktu metieniem. Viņš izcīnīja divas atlēkušās bumbas, pieļāva vienu kļūdu, reizi pārķēra bumbu, divreiz bloķēja metienus, nopelnīja divas piezīmes, izprovocēja vienu pārkāpumu pretiniekam un sakrāja efektivitātes koeficientu pieci.

Viesiem 24 punktus un piecas atlēkušās bumbas sakrāja Džerels Edijs, bet pa 23 punktiem guva Emanuels Kate, kura kontā arī desmit atlēkušās bumbas, un Patriks Ričards, kurš arī sešreiz rezultatīvi piespēlēja.

Mājiniekiem ar 30 gūtiem punktiem un astoņām izprovocētām piezīmēm izcēlās Nikolass Brusīno, bet 20 punktus un septiņas rezultatīvas piespēles sakrāja Endrū Albisī.

B grupā Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania" ar 13 uzvarām 17 spēlēs ir otrā, "Aris" ar bilanci 8-9 ieņem piekto vietu, Trento "Dolomiti Energia" ar septiņām uzvarām - astoto vietu, bet Oskara Hlebovicka pārstāvētā Vroclavas "Šlask" ar divām uzvarām ir pēdējā desmit komandu konkurencē.

Šosezon ir mainīta izspēle Eirokausa izslēgšanas spēļu norisē. "Play-off" sasniegs katras apakšgrupas sešas labākās komandas, pirmās un otrās vietas ieguvējām uzreiz nodrošinot vietu ceturtdaļfinālā, bet pārējās vienības vispirms aizvadīs astotdaļfināla mačus. Astotdaļfināla un ceturtdaļfināla pāros tiks aizvadīta tikai viena spēle, bet pusfināla un fināla sērijas tiks aizvadītas līdz trim vienas komandas uzvarām.

Pagājušajā sezonā par Eirokausa ieguvēju kļuva Spānijas komanda "Gran Canaria", kas finansiālu apsvērumu dēļ izvēlējās nespēlēt Eirolīgā.

Tikmēr Kārlis Šiliņs Bulgārijā guva desmit punktus Vācijas kluba "Gottingen" uzvarā FIBA Eiropas kausa otrā grupu turnīra mačā.

Getingenes komanda izbraukumā ar 101:75 (25:15, 29:24, 24:14, 23:22) pārspēja Bulgārijas komandu Botevgradas "Balkan".

Šiliņš spēlēja 17 minūtes un 20 sekundes, realizējot divus no pieciem divpunktu metieniem, vienu no diviem tālmetieniem un trīs no pieciem soda metieniem. Viņa kontā arī divas atlēkušās bumbas, divas personiskās piezīmes, divas kļūdas, efektivitātes koeficients četri un +/- rādītājs +15.

Par rezultatīvāko komandā ar 31 punktu kļuva Umodža Gibsons. "Balkan" komandā 16 punktus sakrāja Suprīms Hena.

K grupā Spānijas klubam "Bilbao" piecos mačos ir četri panākumi, pa trim uzvarām piecās spēlēs ir "Gottingen" , kā arī Portugāles "Porto" un , bet piecus zaudējumus piecās cīņās ir cietusi Botevgradas "Balkan".

Pēc pirmā posma grupu turnīra pirmo divu vietu ieguvēji iekļuva otrajā posmā, kurā 16 komandas tiks sadalītas četrās grupās. Pirmo divu vietu ieguvējas iekļūs ceturtdaļfinālā.

FIBA Eiropas kauss Vecajā kontinentā ir rangā ceturtais turnīrs.