foto: dpa/picture-alliance
25 kilometri elektrības vadu, 50 fūres ar materiāliem – Vācijā top grandiozs handbola apmeklētības rekords
Diseldorfas “Merkur Spiel Arena” kļuvusi par vietu, kur sasniegts jauns handbola spēļu apmeklētības rekords.
Citi sporta veidi
2024. gada 10. janvāris, 23:19

25 kilometri elektrības vadu, 50 fūres ar materiāliem – Vācijā top grandiozs handbola apmeklētības rekords

Māris Siliņš

Jauns.lv

Eiropas čempionāta atklāšanas spēlē Diseldorfā starp Vācijas un Šveices izlasēm tika sasniegts jauns handbola spēles apmeklētības rekords – to klātienē apmeklēja vairāk nekā 53 tūkstoši skatītāju!

Vācija svinēja pārliecinošu uzvaru  27:14. Latviešu handbolists Renārs Uščins divreiz meta pa vārtiem Vācijas vīriešu handbola izlases uzvarā pirmajā Eiropas čempionāta spēlē. Rezultatīvākais uzvarētāju rindās ar sešiem gūtiem vārtiem bija Jurijs Knorrs, bet šveiciešiem četrus vārtus guva Lennijs Rubins.

21 gadu vecais Uščins, kurš ir ilggadējā Latvijas izlases spēlētāja un bijušā Latvijas izlases trenera Armanda Uščina dēls, šovasar ar Vācijas U-21 izlasi triumfēja pasaules junioru čempionātā. Labais ārējais spēlētājs Uščins kopš 2022. gada spēlē Vācijas bundeslīgas komandā "Hannover-Burgdorf". Šosezon viņš 18 bundeslīgas spēlēs ir guvis 60 vārtus.

Otrā grupas spēlē Francija ar 39:29 (17:13) apspēlēja Ziemeļmaķedoniju. Pa septiņiem vārtiem guva Igo Deskats uzvarētāju komandā un Žarko Peševskis Ziemeļmaķedonijas vienībā.

Lai cik tas nebūtu pārsteidzoši, Vācija pirmo reizi uzņem Eiropas čempionātu handbolā. Un dara to ar vērienu. Pirmo reizi vienā valstī visas spēles tiks aizvadītas arēnās ar vismaz 12 tūkstošiem skatītāju vietu, bet pats galvenais notikums skatītāju piesaistes ziņā notika jau pirmajā turnīra dienā. Līdz ar rīkošanas tiesību iegūšanu Vācijas handbola federācijā dzima ideja par atklāšanas spēles aizvadīšanu futbola stadionā. Pēc izziņotā konkursa kā vienīgā pretendente pieteicās Diseldorfas “Merkur Spiel Arena”, kas ir teju vienīgā, kas atbilda nepieciešamajām prasībām. Pēc trīs gadu darba sapni par jaunu handbola spēles apmeklētības rekordu izdevies īstenot dzīvē. Diseldorfā īpaši lepojas ar to, ka šajā stadionā vasarā notiks arī Eiropas čempionāta spēles futbolā.

Izpētes un plānošanas darbi “Merkur Spiel Arena” tika veikti trīs gadu garumā, bet praktiski tie sākās decembra vidū pēc “Fortuna” komandas pēdējās aizvadītā gada spēles Vācijas otrajā bundeslīgā. Tika slēgts arēnas jumts un noņemts viss futbola zāliens. Tā vietā uzstādīja alumīnija plāksnes, uz kurām varēja braukt kravas mašīnas (kopumā stadionā tika nogādātas 50 fūres ar nepieciešamo materiālu) un celtniecības platformas. Viens no lielākajiem izaicinājumiem bija izvietot papildus 9000 skatītāju vietu ietilpīgas tribīnes ap laukumu tā, lai tās netraucētu redzamību no pārējām sēdvietām un, kas vēl svarīgāk, TV kameru darbībai. Jau pēc tam tika uzstādīta handbola grīdas apakškonstrukcija un pagājušo sestdien arī pati handbola grīda. Celtniecības darbu veicēji aprēķinājuši, ka stadionā ievilkti apmēram 25 kilometri pagaidu elektrības vadu, uzstādīti 450 kvadrātmetri LED plašu, 500 pārvietojamie gaismas objekti, 30 lāzersistēmas 250 skaļruņi. Tika izdarīts viss, lai spēle kļūtu par iespaidīgu šovu gan tribīnēs esošajiem, gan TV skatītājiem.

Vēl viens izaicinājums organizatoriem bija neziņa, vai izdosies izpārdot visas biļetes uz šo spēli. Vācijas izlasē notiek paaudžu maiņa, komanda lielajos turnīros pēdējās medaļas izcīnījusi 2016. gadā, tomēr bažas par līdzjutēju interesi tika kliedētas jau gadu pirms paša turnīra. Īsā laika posmā pārdeva 40 tūkstošus biļešu, četrus mēnešus pirms spēles krita arī 50 tūkstošu robeža. Liela interesi arī starp Šveices līdzjutējiem, kuri ātri izķēra sev atvēlēto četru tūkstošu biļešu kvotu un spēles dienā rīkoja kopīgu gājienu no pilsētas centra uz arēnu. Turklāt handbola vakars šoreiz nebeidzās tikai ar pašu spēli, drīz vien pēc tās beigām turpat laukuma līmenī turpinājās “Paliec, lai svinētu” ballīte.

Šī nebija pirmā handbola spēle futbola arēnā. Pirms nepilniem desmit gadiem Frankfurtē Vācijas bundeslīgas spēli starp  “Rhein-Neckar Lowen” un “Hamburg” komandām apmeklēja 44 189 skatītāji, savukārt 2012. gadā Čempionu līgas ceturtdaļfinālā “AG Copenhagen” savus pretiniekus “Barcelona” uzņēma “Brondby” futbola kluba stadionā un to maču vēroja 36 tūkstoši skatītāju.

Par Eiropas čempionu titulu sešās Vācijas pilsētās cīnīsies 24 komandas, turnīra uzvarētāju noskaidrojot 28. janvārī Ķelnē. Par galvenajiem favorītiem tiek uzskatīta pēdējos trīs pasaules čempionātus uzvarējusī Dānija, kas kontinenta mērogā pēdējo reizi triumfēja pirms 12 gadiem. Kā galvenie konkurenti tiek minētas Francija un Spānija. Papildus vērtība ir viena olimpiskā ceļazīme, par kuru necīnās jau pieminētās un vietu olimpiādē nodrošinājušās Dānijas (pasaules čempioni) un Francijas (olimpiādes saimnieki) izlases. Pretendenti uz medaļām ir gana daudz, starp tiem arī paaudžu maiņas procesā esošā Vācijas izlase.

Šoreiz par turnīra saimniekiem pastiprināta interese būs arī mums – komandas  sastāvā ir iekļauts 21 gadus vecais Renārs Uščins, Latvijas izlases ilggadējā spēlētāja un galvenā trenera Armanda Uščina dēls. Tieši Usčina vadībā pirms četriem gadiem Eiropas čempionāta finālturnīrā līdz šim vienīgo reizi spēlēja Latvijas izlase.