foto: AFP/Scanpix
Futbolistam par aicinājumu atbalstīt terorismu piespriež maigāku sodu, nekā gribēja prokuratūra
"Nice" aizsargs Jusefs Atals savā dzimtajā Alžīrijā izpelnījies plašu atbalstu.
Futbols
2024. gada 5. janvāris, 16:05

Futbolistam par aicinājumu atbalstīt terorismu piespriež maigāku sodu, nekā gribēja prokuratūra

Jauns.lv

Francijas tiesa piespriedusi Alžīrijas izlases un kluba “Nice” aizsargam Jusefam Atalam samaksāt 45 000 eiro, lai izvairītos no cietumsoda, par aicinājumu sarīkot “melnu dienu ebrejiem”.

Piespriestais sods ir maigāks par prokuratūras prasīto 10 mēnešu nosacīto sodu par rasu naida kurināšanu reliģisku iemeslu dēļ.

Apsūdzības pret Alžīrijas izlases futbolistu ir saistītas ar sludinātāja Mahmuda al Hasanata video, ar kuru piecas dienas pēc "Hamas" 7. oktobra uzbrukuma Izraēlai Atals dalījās savā “Instagram” kontā, kuram ir vairāk nekā 3,2 miljoni sekotāju.

Videoklipā pēc tam, kad bija runājis par sprādzienos nogalinātajiem bērniem, Al Hasanats aicināja Dievu sūtīt "melnu dienu ebrejiem" un sniegt "palīdzības roku" tiem Gazas iedzīvotājiem, kas to centīsies izdarīt.

Atals dalījās ar šo video, kamēr viņš bija devies palīgā Alžīrijas izlasei savā dzimtenē, un nākamajā dienā to izdzēsa pēc tam, kad viņa klubs viņu brīdināja par iespējamām sekām. Tiesā viņš atvainojās, sakot, ka vēlējies nosūtīt "miera vēstījumu" un pirms publicēšanas nav noskatījies visu 35 sekunžu video.

Taču ne prokurori, ne prasītāji, kuru vidū bija vairākas ebreju organizācijas, neuzskatīja Atala paskaidrojumus par pārliecinošiem. "Video koplietošana ir domāta kā daļa no viņa vēstījuma un tā atpazīstamības nodrošināšana. Šajās 35 sekundēs nav pieminēts miers," sacīja prokurore Megī Čoutija, ziņo aģentūra AFP.

Atala advokāts Antuāns Vejs savā aizstāvības runā sacīja, ka spriedums bija "sagaidāms, ņemot vērā apstākļus un spēcīgo politisko spiedienu", un norādīja, ka viņi, visticamāk, pārsūdzēs šo lēmumu augstākā instancē.

Neraugoties uz skaļo skandālu, Atals ir iekļauts Alžīrijas izlases sastāvā gaidāmajam Āfrikas Nāciju kausam un ir saņēmis lielu atbalstu dzimtenē.

Atals jau sesto sezonu pēc kārtas spēlē Francijas vienā no spēcīgākajiem klubiem “Nice” (pašlaik otrā vieta “Ligue 1”), kuru rindās piedalījies 117 spēlēs un guvis 12 vārtus. Kopš video publicēšanas brīža Atals tika atstādināts no komandas un laukumā vairs nav devies. Tāpat Francijas Futbola federācija viņam piespriedusi septiņu spēļu diskvalifikāciju. Atala nākotne “Nice” pagaidām nav skaidra.

Savā pēdējā ierakstā "Instagram" Atals paudis domu, kas nenogalina, tas padara spēcīgāku, radot pamatu jaunām spekulācijām par viņa 12. oktobra ieraksta patiesajiem nodomiem.

2023. gada 7. oktobrī ap plkst. 6.30 pēc vietējā laika ar masveida raķešu uzbrukumu no Gazas joslas un bruņoto grupējumu iebrukumu Izraēlā sākās īpaši nežēlīgs “Hamas” teroristu trieciens. Uzbrukuma laikā teroristi nogalināja ap 1400 izraēliešu, galvenokārt civiliedzīvotājus, un saņēma gūstā vairāk nekā 240 cilvēku, aizvedot tos uz Gazas joslu.