foto: AP/Scanpix
Tituls vai izgāšanās – ko Amerikā gaida no Porziņģa un “Celtics”
Kristapa Porziņģa un citu Bostonas “Celtics” zvaigžņu talanta salikšana vienā čempionu titula cienīgā ansamblī būs maz pieredzējušā 35 gadus vecā trenera Džo Mazulas (attēlā fonā) lielākais šis sezonas izaicinājums.
Basketbols
2023. gada 30. oktobris, 06:17

Tituls vai izgāšanās – ko Amerikā gaida no Porziņģa un “Celtics”

Māris Siliņš

Jauns.lv

15 gadi bez NBA čempionu titula tādai franšīzei kā Bostonas “Celtics” tas ir ilgs laiks, tādēļ šogad Masačūsetsā diezgan pamatoti gaida titulu, kura izcīnīšanā būtiska loma tiek atvēlēta arī Kristapam Porziņģim.

Porziņģim padevusies visu laiku iespaidīgākā debijas spēlē Bostonas “Celtics” kreklā, Latvijas basketbola līdzjutēji savas nakts nodarbes pamazām pakārto ķeltu spēļu kalendāram un visi rožaini cer – nākamajā vasarā būs tituls! Šķiet, visai pamatoti, jo tieši “Celtics” un Milvoki “Bucks”, kā nu kurā bukmeikeru firmā, tiek uzskatīti par sezonas galvenajiem favorītiem. Tikai tad seko kāda Rietumu krasta komanda. Šoreiz ieskatīsimies Amerikas mediju slejās - ko no Bostonas “Celtics” gaida tur un vai tiešām Porziņģa pārstāvētā komanda ir sezonas galvenais favorīts? Izrādās, šajā jautājumā nav vienprātības.

Neko zemāku par titulu Bostonā nesapratīs

“Sākot jauno “Celtics” sezonu, viena lieta ir kristāldzidri skaidra – tas ir čempionu tituls vai izgāšanās,” tieši tik melnbalti par to, kāds rezultāts nākamajā vasarā apmierinās “Celtics” komandas vadību un fanus, izsakās “CBS News” apskatnieks Mets Gīgans. Visticamāk, pie šādas pārliecības ir lielākā daļa Bostonas līdzjutēju.

“Tā ir kā mantra spēlētājiem, treneriem, komandas vadībai, īpašniekiem un jo īpaši līdzjutējiem. Ar “Celtics” šoreiz nav iespējams “jā, bet…” Jebkas mazāks par čempionu titulu netiks akceptēts,” turpina Gīgans. “Tas padara šo spēlētāju grupu īpašu. “Celtics” ir absurds talants un pareiza domāšana, lai nākamajos astoņos mēnešos dominētu NBA. Ažiotāža ap šo komandu ir sacelta tik spēcīga, kāda tā nav bijusi kopš Kevina Gārneta ierašanās pilsētā.” Atgādināsim, ka 2007. gadā tolaik spēka pilnbriedā esošā uzbrucēja pievienošanās “Celtics” bija viens no skaļākajiem spēlētāju maiņas darījumiem, bet jau gadu vēlāk Bostonā lija čempionu šampanieša lietus. Līdz šim pēdējais.

Kristaps Porziņģis paparaci acīs 2023. gadā

Latvijas basketbola spīdeklis Kristaps Porziņģis aizvadījis individuāli spožu sezonu ASV galvaspilsētas klubā Vašingtonas “Wizards” un viņa sniegumu ir pamanījuši arī ...

gallery icon

“Ja viņi ātri spēs izveidot ķīmiju uzbrukumā, komanda pāries pāri visiem regulārajā sezonā. Kad to izdosies paveikt aizsardzībā, viņi dominēs zem abiem groziem. “Celtics” pretendēs uz pirmās izsētās komandas titulu austrumos, taču tam nevajadzētu būt galvenajam fokusam. Komandas ķīmijas veidošana ir svarīga jau agrīnā stadijā, un var paiet zināms laiks, līdz aizsardzība sasniedz savu labāko līmeni. Uzvaras sezonas beigās ir svarīgākais mērķis. Tam ir daudz lielāka nozīme nekā 60 panākumiem regulārajā sezonā. Svarīgāk, lai visi būtu veseli un atpūtušies uz izslēgšanas spēlēm,” norāda Gīgans.

Tikai savainojumi var apturēt šo komandu

Gīgans, tāpat kā lielākā daļa basketbola apskatnieku, satraucas par “Celtics” sastāva dziļumu, jo aiz komandas sešu zvaigžņu mugurām ir būtiski zemākas meistarības spēlētāji. “Izskatās, ka tikai savainojumi var apturēt šo komandu. Porziņģa traumu vēsture ir labi zināma. Tomēr Bostonā cer, ka latvietis aizvadīs pilnvērtīgu vai tuvu tam regulāro sezonu un pirmo reizi savā desmit gadus ilgajā NBA karjerā arī ilgu izslēgšanas spēļu sezonu. Satrauc Ala Horforda un Džrū Holideja vecums un “nobraukums”. “Celtics” šur vai tur var pārvarēt kādu savainojumu problēmu. Taču sastāva dziļums rada lielas bažas, tāpēc jebkas, kas ilgtermiņā attiecas uz kādu iespējamu jebkuras zvaigznes savainojumu, patiešām var mazināt visas labās sajūtas, kas apņem šo komandu.”

Gīgans paredz, ka “Celtics” uzvarēs regulārās sezonas pirmās puses ietvaros notiekošajā “Inseason” turnīrā, ar 58 uzvarām triumfēs austrumos, konferences finālā sešās spēlēs apspēlēs Milvoki “Bucks” un finālā tiksies ar Fīniksas “Suns”.

Trūkst sastāva dziļuma

“Milvoki un Bostona jāuzskata par līdzvērtīgām favorītēm Austrumu konferencē. Šķiet, ka "Celtics" ir mazāks sastāva dziļums, taču, ja viņi ir veseli un iegūst vienu vai divus stabilus palīgus aiz vadošā sešnieka, viņi varētu būt labāka komanda izslēgšanas spēļu sērijā. Mērķis ir čempionu tituls,” uzskata NBA.com apskatnieks Džons Šuhmans. Pie reizes piebilstot, ka arī iepriekšējās četras sezonas “Celtics” statistikas ziņā bijusi līgas labākā komanda, ko neizdevās pierādīt izslēgšanas spēlēs.

Kristaps Porziņģis atgriežas mājās ar “Bombardier Global 6000” privāto lidmašīnu

Ieskats “Bombardier Global 6000” privātajā lidmašīnā, ar kādu Liepājā no Vašingtonas ieradies Kristaps Porziņģis.

gallery icon

“Bleacher Report” apskatnieks Zeks Baklijs spriež, ka Markusa Smārta, Roberta Viljama un Malkona Brogdona vietā tiekot pie Porziņģa un Džrū Holideja, “Celtics” ieguvuši vairāk talanta, taču tāpat norāda, ka pašlaik nepietiekami līdzvērtīgs izskatās rezervistu soliņš. Vai šīs izmaiņas bija pēdējais solis ķeltu čempionu ceļā vai tomēr ir vēl kāda lieta, kas var patraucēt Bostonai izcīnīt pirmo titulu kopš 2008. gada? Baklijs norāda, ka komandas emocionālā līdera un planētas labākā aizsarga Smārta, kā arī NBA labākā sestā spēlētāja (rezervista) Brogdona aizmainīšana nekādi nevar palikt bez sekām. Taču Holidejs varētu būt kā Smārta un Brogdona sajaukums, apvienojot elites aizsarga dotības ar būtisku punktu pienesumu. Savukārt Porziņģis šajā shēmā varētu kļūt par aizsardzības centrālo apvienojošo asi, komandas uzbrukumā pieliekot būtisku opciju no tālmetienu līnijas.

“Bostona  joprojām ir titula pretendentu lokā un vasarā veiktās pārmaiņas šo statusu ir tikai pastiprinājušas. Uz papīra starta sastāvs izskatās ļoti stabils, taču tā iegūšanai nācies diezgan daudz upurēt aiz tā muguras. Porziņģim līdz šim bijušas savainojumu problēmas un Alam Hofordam ir…, jā, 37 gadi. Ja kāds no viņiem izkrīt no sastāva, “Celtics” izredzes vairs nešķiet tik lieliskas. Tomēr, ja šī komanda paliks vesela, tas varētu būt neticams spēks! Ja vēlaties šai komandai paredzēt izcīnītu titulu, ir patiešām daudz iemeslu, lai to darītu. Tomēr nebūs viegli izdzīvot Austrumu konferences izslēgšanas spēlēs un tad vēl saņemt pretī kādu varenu pretinieku no rietumiem, tādēļ drīzāk kaut kas titula skrējienā atkal būs par īsu,” rezumē Baklijs.

Titulus izcīna zvaigznes, Bostonai tādas ir

“Celtics” basketbola operāciju prezidentam Bredam Stīvenam bija skaidrs, ka kaut kas ir jāmaina pirms jaunās sezonas. Atgriešanās pie iepriekšējā sastāva vairs nebija opcija. Tas bija ļoti tuvu, taču nepietiekami tuvu čempionu titulam, tādēļ tika veiktas būtiskas pārmaiņas. Markusa Smārta un Roberta Viljamsa aizmanīšana noteikti bija smags lēmums. Malkoms Brogdons un Grants Viljamss kļuva par šo notikumu blakus apstākļiem. Taču Stīvens ieguva savus spēlētājus – Porziņģi uun Holideju, Tā tika izveidota komanda, kas ir galvenā sezonas favorīte,” par neizbēgamām izmaiņām it kā lieliskajā “Celtics” iepriekšējās sezonas modelī spriež “Boston Sports Journal” apskatnieks Džons Karaliss.

Viņaprāt, komandas trenerim Džo Mazulam savā pirmajā pilnajā sezonā pie “Celtics” stūres būs diezgan sarežģīts uzdevums no sešu zvaigžņu grupas izveidot īstu komandu.  “Pirmais Mazulas trenera pārbaudījums varētu būt tad, kad laukumā ir līdzīga spēles galotne un patiešām labs spēlētājs sēž uz soliņa un skatās, kā pārējie pabeidz lietas.  Vai vēl ļaunāk, vēro, kā viņi zaudē,” tikšana galā ar zvaigžņu ego varētu būt liels izaicinājums. Taču Karaliss mierina līdzjutējus, ka, neraugoties uz 35 gadus vecā trenera panākumiem, NBA titulus joprojām izcīna lieli un leģendāri spēlētāji. Bostonā tādi šosezon ir!

“Meklējot dažādus variantus zvaigžņu kopspēlei, var izveidot interesantus virknējumus ar iespējām ļoti labai sadarbībai. Bostonas sastāvs laukumā var kļūt liels ar vienlaikus Porziņģi un Hofordu laukumā. Var kļūt mazs, kādu no viņiem nosēdinot malā un spēka uzbrucēja vietā ieliekot Teitumu. Var kļūt super mazs un ātrs, to pašu Teutumu liekot piektā numura pozīcijā,” uz iespējamajām spēles niansēm norāda Karaliss.

“Ap komandu valda cita noskaņa. Tas ir ir veicinājis milzīgu optimismu. Sezonas gaitā viņi saskarsies ar šķēršļiem un likstām, jo, lai arī tie ir lieliski spēlētāji, tie nav perfekti. Tas, kā viņi tiks galā ar grūtībām, būs vai nu apstiprinājums optimismam vai pamats bažām. Uzskatu, ka viņi ir čempionu komanda. Ar šādu pārliecību es neesmu viens,” Bostonas sporta izdevuma pārstāvis ir pārliecināts par veiksmīgu sezonu.

Porziņģis spēlēs ar jaunu jaudu

“Kas zina, vai Porziņģis var palikt vesels, bet noteikti varēsim vērot, kā sezonas gaitā pieaugs viņa loma komandā. Viņam vajadzēs demonstrēt daudzpusību aizsardzībā un labāku izpratni maiņu situācijās, kā tas bija pirmssezonā. Reizēm viņš izskatījās apjucis, bija grūti izsekot līdzi ātrās pārejas spēlei uzbrukumā. Jautājums ir par to, vai sapratne uzlabosies sezonas laikā un par sevi vairs neliks manīt pēdas savainojums. Porziņģis norādījis, ka pagājušajā sezonā viņš spēles lielākoties izlaida slimību dēļ, tāpēc ir pārliecināts, ka savainojumi ir aiz muguras.Viņš ir izveidojies kā augsti spēlējošs centra spēlētājs ar lielu uzbrukuma potenciālu “pick and pop” situācijās. Aizsardzībā tiks prasīta agresivitāte un cīņa par atlēkušajām bumbām. Visas šīs prasmes Porziņģim ir,” uzskata portāla “The Athletic” basketbola apskatnieks Džareds Veiss. Viņaprāt, Porziņģis šo sezonu aizvadīs ar jaunu jaudu.

Paredz vietu sezonas simboliskajā komandā

Tādu, varbūt mazliet pārdrošu, prognozi par liepājnieka individuālajiem sasniegumiem izsaka “Boston Globe” žurnālists Adams Himelsbeks. “All-NBA Team” komanda pēc sezonas beigām tiek noteikta balsojumā un tajā tiek iekļauti 15 labākie spēlētāji. Līdz šim pa trim no katras spēlētāja pozīcijas, taču no šīs sezonas tas vairs netiks ņemts vērā. Vienkārši jābūt starp 15 labākajiem spēlētājiem žurnālistu un raidorganizāciju pārstāvju balsojumā.

“Jā, Porziņģis Dalasā divas ar pusi sezonas spēlēja kopā ar Luku Dončiču, taču viņš nekad nav bijis tik talantīgā spēlētāju grupā kā šī. Pagājušajā sezonā viņš būtu varējis nospēlēt aptuveni 75 spēles, ja vien “Wizards” nevēlētos iegūt augstāku drafta izvēli. Šķiet, ka viņa starpsezonas cīņa ar plantāro fascītu jeb pēdas iekaisumu vairs nerada bažas. Tā kā Teitums un Brauns pievērsīs sev lielu uzmanību uzbrukumā, bet Vaits un Holidejs noturēs perimetru aizsardzībā, Porziņģim būs daudz iespēju attīstīties un atrast savas iespējas. Atrašanās uzvarošā komandā palielina iespēju iegūt šo godu. Un “Celtics” uzvarēs daudz!” savu viedokli pamato Bostonas žurnālists.

Tiesa, ne tik optimistisks viņš ir par čempionu izredzēm, prognozējot zaudējumu finālā pret Denveras “Nuggets”. Viņš nav vienīgais, kas paredz līdzīgu scenāriju. Tāpat domā “NBA Scouting Live”  portālā. “Sports Illustrated” paredz, ka Bostona ar 57 uzvarām uzvarēs regulāro sezonu, tomēr konferences finālā atzīs šādu spēļu lielāku pieredzi ieguvušo Milvoki “Bucks” pārākumu.

Kopumā arī Amerikā no “Celtics” gaida spožu sezonu, kas spoži liks izskatīties arī katram no komandas vadošajiem spēlētājiem. Taču sastāvs dziļums jeb, precīzāk, tā neesamība rada bažas, ka savainojumu gadījumā arī šīs sezonas stāsts var palikt bez ilgi gaidītā titula izcīnīšanas.