Vairāk, ilgāk — vai labāk? Nākamais regbija Pasaules kausa finālturnīrs būs citādāks
Veba Elisa kauss (foto: Ben Evans/Huw Evans/Shutterstock/ Vida Press)
Citi sporta veidi
2023. gada 24. oktobris, 17:43

Vairāk, ilgāk — vai labāk? Nākamais regbija Pasaules kausa finālturnīrs būs citādāks

Jauns.lv/LETA

Nākamais regbija Pasaules kausa finālturnīrs 2027.gadā Austrālijā būs principiāli savādāks, otrdien paziņoja Pasaules Regbija federācija "World Rugby" (WR).

2023. gada Pasaules kausa izcīņa regbijā latviešu fana acīm

2023. gada Pasaules kausa izcīņa regbijā latviešu fana acīm.

gallery icon

2027.gada beigās turnīrā piedalīsies 24 komandas. Tā ir pirmā komandu skaita palielināšanās kopš 1999.gada, kad 16 komandu vietā pirmo reizi piedalījās 20 komandas.

Jau zināms, ka 2027. gada Pasaules kausa finālturnīrā piedalīsies pašreizējās finālistes Dienvidāfrika un Jaunzēlande, pusfinālistes Anglija un Argentīna, ceturtdaļfinālistes Francija, Īrija, Velsa un Fidži, kā arī trešo vietu ieguvējas savās grupās Austrālija, Skotija, Itālija un Japāna.

2027.gada turnīrs notiks no 1.oktobra līdz 13.novembrim, pirmo reizi kopš 2003.gada, kad tas arī notika Austrālijā, turnīram sākoties oktobrī. Pēc saīsināta četru nedēļu gara grupu turnīra posma tiks izspēlēts astotdaļfināls, visam turnīram tiekot izspēlētam sešu nedēļu laikā līdzšinējo septiņu vietā.

Pagaidām WR nav paziņojusi, vai būs četras grupas ar sešām komandām katrā vai grupu skaits būs lielāks.

Dalībnieku skaita palielināšana bija gaidāma, ASV nespējot kvalificēties Francijā notiekošajam Pasaules kausam — tikai otro reizi vēsturē un pirmo kopš 1995. gada. ASV regbija izlase pēdējā kvalifikācijas spēlē pret Portugāli dramatiskā cīņā izlaida no rokām vajadzīgo uzvaru, pretiniekiem pēdējās sekundēs trāpot soda sitienu un panākot neizšķirtu, tādējādi izcīnot kāroto ceļazīmi uz šā gada finālturnīru, kur tā parādīja atzīstamu sniegumu.

ASV rīkos 2031.gada Pasaules kausa izcīņu un automātiski kvalificēsies tai kā rīkotāja, taču WR nevēlējās riskēt, ka ASV nekvalificējas arī 2027.gada sacensībām.

Austrālijas Regbija federācija piedāvāja 2027.gada turnīra formulu ar 20 komandām, taču atzinīgi vērtēja paplašināšanos, atzīmēja Austrālijas turnīra organizācijas komitejas vadītājs Rods Edingtons.

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums un triumfs (1987-2023)

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums, triumfs un fanu svētki (1987-2023)

gallery icon