foto: Edijs Pālens/LETA
Latvijas futbola izlase uzvar, bet zaudē līdzjutējus un cieņu? (Vai tieši iegūst?)
Latvijas futbola izlase pret Armēniju "Skonto" stadionā demonstrēja saturīgu sniegumu un pelnīti izcīnīja uzvaru, kas izraisīja viedokļu vētru sociākajos tīklos.
Futbols
2023. gada 13. oktobris, 12:15

Latvijas futbola izlase uzvar, bet zaudē līdzjutējus un cieņu? (Vai tieši iegūst?)

Jauns.lv

Pēdējos gados Latvijas futbola izlase līdzjutējiem nav sagādājusi pārāk daudz prieka un pozitīvu emociju, tomēr tas nemaina faktu, ka uz valstsvienības spēlēm gandrīz vienmēr tribīnes ir pilnas.

Nākamā gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklu mūsu futbolisti sāka ar pieciem zaudējumiem pēc kārtas līdz beidzot 12. oktobra vakarā savā laukumā pieveica pēdējos gados strauji progresējušo Armēnijas izlasi ar 2:0. Arī sniegums laukumā bija gana saturīgs, ne tāds, kā visā ciklā iepriekš. Pozitīvu mirkļu un kvalitatīvu spēles nogriežņu bijis visai maz. Tiešām saturīga spēle savā laukumā pret Turciju un sāpīgs zaudējums kompensācijas laikā, daži labi posmi abās spēlēs pret Velsu, bet spēlē pret armēņiem viesos (1:2) patīkamākais noteikti bija rezultāts, jo laukumā bija bezierunu mājinieku dominance, savukārt mačā Horvātijā dominance bija arī uz tablo – 0:5.

Latvijas futbola izlase "Skonto" stadionā pārspēj Armēniju

Latvijas futbola izlase 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā 12. oktobrī "Skonto" stadionā pārspēja Armēnijas valstsvienību ar 2:0.

gallery icon

Sportā ierasts, ja ilgstoši nav rezultātu un kvalitatīva snieguma, tad notiek pārmaiņas, valstsvienību kontekstā visbiežāk galvenā trenera nomaiņa. Īpaši situācijās, kad, stājoties amatā, pašreizējais izlases galva Dainis Kazakevičs runāja, ka Latvija varētu spēlēt 2024. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, tomēr realitātē mēs no finālturnīra esam teju vai tik tālu, cik nekad (arī, ja ņemam vērā faktu, ka finālturnīrā būs 24 (!?) komandas). Tomēr ne Dainis pats, ne Latvijas Futbola federācija (LFF) šādām pārmaiņām nav gatavi. LFF vēlas pabeigt ciklu un tad vērtēt sasniegto, kamēr Kazakevičs izsakās, ka gatavs palikt amatā līdz redzēs, ka valstsvienība sniegumu var uzlabot.

Ar situāciju mierā nebija Latvijas futbola izlases līdzjutēji, kuri ierasti pulcējas “Skonto” stadiona H sektorā, tāpēc arī šādi tiek dēvēti. Pirms mača pret Armēniju “H sektors” pavēstīja, ka pēc himnas noklausīšanās, valstsvienības fani pametīs savas vietas uz visu pirmo puslaiku. Tā arī notika, turklāt sektoru rotāja plakāts – “vektors uz leju”, - izmantojot vienu no trenera mīļākajiem izteicieniem par vektoriem. Ne visi futbola līdzjutēji atbalstīja šādu fanu rīcību, jo netrūkst cilvēku ar viedokli, ka valstsvienība ir jāatbalsta jebkādos apstākļos un bez ierunām.

Līdzīgu viedokli pirms mača pauda arī Dainis Kazakevičs, izsakot apgalvojumu, ka ne visi cilvēki stadionā cer uz Latvijas izlases panākumiem un šo traktēja kā nevēlēšanos atbalstīt valstsvienību. Iespējams, tas saistīts arī iepriekšējā mačā (spēlē pret Velsu) no “H sektora” skanošais “Dainis out, Dainis out!” – norādot, ka Kazakevičam izlases trenera postenis būtu jāpamet.

Īpaši karsta spēles pēcgarša izvērtusies arī sociālajos tīklos, kur viens no pēdējo gadu pamanāmākajiem valstsvienības atbalstītājiem Ralfs Eilands paziņoja, ka “H sektorā” vairs neatgriezīsies un savu biļeti uz 18. novembra spēli pret vienu no pasaules spēcīgākajām izlasēm Horvātiju ir izmetis miskastē. Eilanda rīcības iemesls ir gaužām vienkāršs – lielākā daļa valstsvienības spēlētāju pēc mača nepienāca pie fanu sektora un neaplaudēja viņiem par atbalstu. Turklāt mūziķis šeit, iespējams, saskata valstsvienības pārstāvju pirkstu, atmaksājot par nefanošanu pirmajā puslaikā.

Sociālajā tīklā “X” netrūkst Eilanda atbalstītāju, kuri izceļ, ka futbolisti jau pēc vienas uzvaras uz saviem atbalstītājiem skatās no augšās, citi runā par galvenā trenera ļaunatminību un aroganci.

Tomēr netrūkst arī kritiķu pašam Eilandam, dēvējot viņu nevis par izlases atbalstītāju, bet publicitātes meklētāju un viņa rīcību, izmetot miskastē, biļeti sauc par fana necienīgu un pat bērnišķīgu.

Citi arī futbolistu rīcībā redz atmaksu par nevēlēšanos atbalstīt komandu, bet vēl daži tur novēro atbalstu galvenajam trenerim un procesam, ko ir sākuši.