Citi sporta veidi
2023. gada 9. oktobris, 00:42

Fidži negaidīti piekāpjas Portugālei, taču nopelna pēdējo biļeti uz regbija Pasaules kausa ceturtdaļfinālu, aizsūtot mājās divkārtējo čempioni Austrāliju

Jauns.lv/LETA

Portugāles regbija-15 izlase svētdien Pasaules kausa finālturnīrā negaidīti pārspēja Fidži 24:23 (3:3), tomēr bonusa punkts saliniekiem bija pietiekams iekļūšanai ceturtdaļfinālā, atstājot aiz borta divkārtējo čempioni Austrāliju.

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums un triumfs (1987-2023)

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums, triumfs un fanu svētki (1987-2023)

gallery icon

Pamatlaika pēdējā minūtē Portugālei vispirms piecus punktus ar piezemējumu atnesa Rodrigu Marta, bet pēc tam vēl divus punktus ar realizācijas sitienu pievienoja Samuels Markešs un izvirzīja vadībā portugāļus.

Portugāles izlasē pa reizei piezemējumu veica Marta, Rafaele Storti un Fransišku Fernandešs, kamēr Markešs kopā precīzi izpildīja trīs realizācijas sitienus un vienu soda sitienu.

Fidži vienībā bumbu ieskaites zonā nogādāja Levania Botia un Mesake Doge, bet Frenks Lomani pievienoja 13 punktus ar diviem realizācijas un trīs soda sitieniem.

Austrālijas izlasei vajadzēja, lai Fidži zaudētu ar vismaz 8 punktu starpību un negūtu četrus piezemējumus, un līdz pat pēdējai minūtei saglabāja cerības uz brīnumu. Tomēr tam nepietika laika, un pirmo reizi Pasaules kausu vēsturē Austrālijas regbisti lido mājup jau pēc grupu turnīra.

Jāpiebilst, ka Portugālei, kas Pasaules kausa izcīņā piedalās otro reizi un gluži tāpat kā iepriekšējā reizē iekļuva turnīrā burtiski caur adatas aci, šī ir pirmā vēsturiskā uzvara. 2007. gada debijā "vilki" zaudēja Jaunzēlandei (13:108), Skotijai (10:56), Itālijai (5:31) un Rumānijai (10:14).

C grupā Velsa četrās spēlēs tika pie 19 punktiem un ieņēma pirmo vietu, Fidži ar 11 punktiem bija otrā, apsteidzot Austrāliju, kas bija sakrājusi tādu pašu punktu skaitu. Ceturtajā pozīcijā ar sešiem punktiem ierindojās Portugāle, bet Gruzija meistarsacīkstes noslēdza ar trīs punktiem.

Citā spēlē Tongas regbija-15 izlase svētdien Lillē savā pēdējā Pasaules kausa finālturnīra mačā ar 45:24 (21:17) pārspēja Rumāniju.

Tongas izlases rindās divus piezemējumus veica Solomone Kata, kamēr pa reizei bumbu ieskaites zonā nogādāja Džordžs Moala, Afusipa Taumoepeau, Sione Vailanu, Pita Ahki un Kirens Taumoefolau, un Viljams Havili veiksmīgi izpildīja piecus realizācijas sitienus.

Rumānijas vienībā pa vienam piezemējumam padevās Kristi Bobokam, Florinam Surudžiu, Mariusam Simionesku, bet Alins Konače pievienoja vēl trīs precīzus realizācijas sitienus un vienu veiksmīgu soda sitienu.

B grupā pirmo vietu ar 19 punktiem četrās spēlēs ieņēma Īrija, kuru ceturtdaļfinālā sagaida cīņa pret Jaunzēlandi. Otrajā pozīcijā ar 15 punktiem ierindojās DĀR, Skotija ir desmit punkti, Tonga tika pie pieciem punktiem, bet Rumānija Pasaules kausu noslēdza bez punktiem. 

Pārējie ceturtdaļfinālu pāri noskaidrojās sestdien, un katrs ir fināla cienīgs — pasaules ranga līdere Īrija eksaminēs trīskārtējo čempioni Jaunzēlandi, bet mājiniece un planētas otrā spēcīgākā komanda Francija mērosies spēkiem ar pašreizējo pasaules čempioni Dienvidāfriku.

Tas nozīmē, ka Īrija otro Pasaules kausa finālturnīru pēc kārtas ceturtdaļfinālā spēlēs pret Jaunzēlandi. Arī pirms četriem gadiem tobrīd Īrija bija pasaules ranga līdere, taču tā arī nespēja gūt savu pirmo uzvaru izslēgšanas spēlē Pasaules kausu vēsturē, jo "All Blacks" negaidīti viegli ar viņiem izrēķinājās. Tiesa, īrus var uzmundrināt fakts, ka kopš 2016. gada, kad Īrija pēc 111 gadu pūlēm pirmo reizi pieveica Jaunzēlandi, tā turpmākās septiņās spēlēs ir uzvarējusi četras reizes, bet pērn pirmo reizi ne vien svinēja vēsturisku uzvaru Jaunzēlandē, bet pat uzvarēja triju spēļu sērijā. Un vēl — pēdējās divas tikšanās Eiropā noslēgušās ar Īrijas uzvaru.

Tikai maza problēma — Pasaules kausos Īrija NEKAD nav uzvarējusi izslēgšanas spēlē. 1987. gadā īri ceturtdaļfinālā Sidnejā zaudēja Austrālijai (15:33), 1991. gada ceturtdaļfinālā savā stadionā Dublinā atkal zaudēja Austrālijai (18:19), 1995. gadā Durbanā ceturtdaļfinālā zaudēja Francijai (12:36), 1999. gadā izslēgšanas spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālā Lansā sensacionāli zaudēja Argentīnai (24:28), 2003. gada ceturtdaļfinālā Sidnejā zaudēja Francijai (21:45), 2007. gadā Francijā vispār neizkļuva no grupas, zaudējot mājiniekiem un Argentīnai, 2011. gada ceturtdaļfinālā Velingtonā zaudēja Velsai (10:22), 2015.gada ceturtdaļfinālā Kārdifā atkal piekāpās Argentīnai (20:43), bet 2019. gada ceturtdaļfinālā Tokijā pakļuva zem Jaunzēlandes ceļaruļļa (14:46). 

Savukārt Francija ceturtdaļfinālā pret Dienvidāfriku cerēs turpināt pozitīvo tendenci, kas Marseļā sākās pērn rudens sērijā ar uzvaru 30:26, pārtraucot septiņu zaudējumu sēriju kopš tālā 2010. gada. Tiesa ir nianse, Dienvidāfrika lielu spēles daļu bija spiesta spēlēt mazākumā. Tā kā Francija šogad spēlē lieliski, varbūt beidzot ir pienācis laiks gallu gailim dziedāt uzvaras dziesmu pēc trim neveiksmīgiem fināliem?

14. oktobrī 18.00: 1. ceturtdaļfināls Velsa — Argentīna

14. oktobrī 22.00: 2. ceturtdaļfināls Īrija — Jaunzēlande

15. oktobrī 18.00: 3. ceturtdaļfināls Anglija — Fidži

15. oktobrī 22.00: 4. ceturtdaļfināls Francija — Dienvidāfrika

20. oktobrī 22.00: 1. pusfināls Velsa/Argentīna — Īrija/Jaunzēlande

21. oktobrī 22.00: 2. pusfināls Anglija/Fidži — Francija/Dienvidāfrika

27. oktobrī 22.00: spēle par 3. vietu

28. oktobrī 22.00: fināls

Pasaules kausa izcīņa vairāk nekā pusotra mēneša garumā norisinās deviņās Francijas pilsētās, 20 valstsvienībām cīnoties par prestižo trofeju. Pirmajā posmā četrās apakšgrupās izlases aizvada viena apļa turnīru, labākajām divām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Katras grupas pirmo triju vietu īpašnieces nodrošinās ceļazīmes uz 2027.gada Pasaules kausa izcīņu.

Francija pasaules meistarsacīkstes uzņem trešo reizi vēsturē un otro reizi - kā vienīgā rīkotāja. No deviņiem aizvadītajiem turnīriem pa trim reizēm čempionu kausu, kas nosaukts Viljama Veba Elisa vārdā, virs galvas cēluši Jaunzēlandes un Dienvidāfrikas Republikas regbisti, divi tituli ir Austrālijai, bet viens - Anglijai.

Pirms četriem gadiem Japānā notikušajā Pasaules kausā uzvarēja DĀR, kas finālā ar rezultātu 32:12 guva virsroku pār Angliju.