foto: Alain Coudert/sportsvisio/SIPA
Saņem šausmīgu ziņu, gatavojoties spēlei — regbists turpina cīņu Pasaules kausā, par spīti traģēdijai
Džosua Tuisova spēlē pret Gruziju dažas stundas pēc briesmīgā trieciena
Citi sporta veidi
2023. gada 9. oktobris, 04:45

Saņem šausmīgu ziņu, gatavojoties spēlei — regbists turpina cīņu Pasaules kausā, par spīti traģēdijai

Jauns.lv

Augsto mērķu vārdā profesionālajiem sportistiem nākas upurēt daudz un cīnīties, par spīti personīgām traģēdijām. Pašlaik Francijā notiekošā regbija Pasaules kausa finālturnīrs diemžēl nav izņēmums.

Fidži izlases spēlētājs 30. septembrī devās laukumā pret Gruziju dažas dienas pēc tam, kad uzzināja par sava dēliņa nāvi, bet vakar pret Portugāli palīdzēja savai izlasi izcīnīt ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu, par to samaksājot ar nespēju atgriezties dzimtenē un no viņa atvadīties.

Fidži izlases centra Džosuas Tuisovas 7 gadus vecais dēls Tito nomira slimnīcā pēc ilgstošas smagas slimības. Viņa tēvs nolēma palikt Francijā kopā ar izlasi. Puisēnu apglabāja dzimtajā ciemā dažas dienas pirms izlases izšķirošās spēles.

Atbildot uz žurnālista jautājumu par spēlētāja traģēdiju Fidži izlases treneris Saimons Raivalui preses konferencē sacīja, ka, cienot viņa lūgumu, to nekomentēs. “Džosua lūdza, lai to neapspriež, tādēļ tas netiks apspriests. Mēs to saglabājam privātu.”

Fidži regbista nelaime atgādināja dāņu futbolista Kima Vilforta ģimenes traģēdiju 1992. gada Eiropas čempionātā. Kad Dānijas izlase negaidot tika iekļauta turnīra dalībnieku skaitā pēc pilsoņu kara plosītās Dienvidslāvijas izslēgšanas, viņa 7 gadus vecā meita Line slimnīcā ārstējās no leikēmijas. Sākotnēji ārstēšana deva rezultātus, un Vilforts pievienojās izlasei Zviedrijā, taču pēc divām spēlēm viņam nācās atgriezties Kopenhāgenā, pasliktinoties meitas stāvoklim. Viņš palika pie meitas, kamēr izlase spēja nokļūt līdz pusfinālam, negaidīti pieveicot titulēto Franciju. Ģimene pārliecināja Vilfortu atgriezties Zviedrijā, nospēlēt pusfināla spēli, un pēc tam atgriezties. Pēc negaidītā panākuma pār iepriekšējā turnīra uzvarētāju Nīderlandi, kurā pēcspēles soda sitienos Vilforts saglabāja vēsu prātu, viņš atgriezās dzimtenē, taču meita neatlaidīgi lūdza tēti vēlreiz iziet laukumā finālā. Vilforts guva otros vārtus Dānijas sensacionālajā uzvarā pār Vāciju (2:0), diemžēl viņa priekiem bija īss mūžs — dažas nedēļas pēc noskatīšanās, kā viņas tētis kļūst par Dānijas varoni, Line zaudēja cīņu ar leikēmiju.

Pasaules kausa izcīņas pēdējā grupu fāzes spēlē Fidži ar 23:24 negaidīti piekāpās Portugālei, taču bonusa punkts par noturēšanos 7 punktu robežās bija pietiekams, lai aizsūtītu mājās divkārtējo čempioni Austrāliju un nodrošinātu ceturtdaļfināla spēli pret Angliju. Pirms tam Argentīna ar 39:27 pieveica Japānu un tiksies ar Velsu.

Fidži ceļš jau ir krustojies ar Angliju izslēgšanas spēlēs. 1999. gadā īpašā kvalifikācijas spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālā (šis turnīrs bija vienīgais, kurā divas ceturtdaļfināla ceļazīmes izspēlēja tieši šādi) salinieki piekāpās ar 24:45. 2015. gadā Londonā abas izlases tikās grupas spēlē, kurā Anglija svinēja pārliecinošu uzvaru (35:11).

Tiesa, šovasar pārbaudes spēlē pirms Pasaules kausa izcīņas turpat Londonā Fidži varēja gavilēt, pirmo reizi savā vēsturē sarūgtinot angļus (30:22), tādēļ ceturtdaļfināls titulētajai Anglijai nebūs nekāda vieglā pastaiga.

Pārējie ceturtdaļfinālu pāri noskaidrojās sestdien, un katrs ir fināla cienīgs — pasaules ranga līdere Īrija eksaminēs trīskārtējo čempioni Jaunzēlandi, bet mājiniece un planētas otrā spēcīgākā komanda Francija mērosies spēkiem ar pašreizējo pasaules čempioni Dienvidāfriku.

Tas nozīmē, ka Īrija otro Pasaules kausa finālturnīru pēc kārtas ceturtdaļfinālā spēlēs pret Jaunzēlandi. Arī pirms četriem gadiem tobrīd Īrija bija pasaules ranga līdere, taču tā arī nespēja gūt savu pirmo uzvaru izslēgšanas spēlē Pasaules kausu vēsturē, jo "All Blacks" negaidīti viegli ar viņiem izrēķinājās.

Tiesa, īrus var uzmundrināt fakts, ka kopš 2016. gada, kad Īrija pēc 111 gadu pūlēm pirmo reizi pieveica Jaunzēlandi, tā turpmākās septiņās spēlēs ir uzvarējusi četras reizes, bet pērn pirmo reizi ne vien svinēja vēsturisku uzvaru Jaunzēlandē, bet pat uzvarēja triju spēļu sērijā. Un vēl — pēdējās divas tikšanās Eiropā noslēgušās ar Īrijas uzvaru.

Tikai maza problēma — Pasaules kausos Īrija NEKAD nav uzvarējusi izslēgšanas spēlē. 1987. gadā īri ceturtdaļfinālā Sidnejā zaudēja Austrālijai (15:33), 1991. gada ceturtdaļfinālā savā stadionā Dublinā atkal zaudēja Austrālijai (18:19), 1995. gadā Durbanā ceturtdaļfinālā zaudēja Francijai (12:36), 1999. gadā izslēgšanas spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālā Lansā sensacionāli zaudēja Argentīnai (24:28), 2003. gada ceturtdaļfinālā Sidnejā zaudēja Francijai (21:45), 2007. gadā Francijā vispār neizkļuva no grupas, zaudējot mājiniekiem un Argentīnai, 2011. gada ceturtdaļfinālā Velingtonā zaudēja Velsai (10:22), 2015.gada ceturtdaļfinālā Kārdifā atkal piekāpās Argentīnai (20:43), bet 2019. gada ceturtdaļfinālā Tokijā pakļuva zem Jaunzēlandes ceļaruļļa (14:46). 

Savukārt Francija ceturtdaļfinālā pret Dienvidāfriku cerēs turpināt pozitīvo tendenci, kas Marseļā sākās pērn rudens sērijā ar uzvaru 30:26, pārtraucot septiņu zaudējumu sēriju kopš tālā 2010. gada. Tiesa ir nianse, Dienvidāfrika lielu spēles daļu bija spiesta spēlēt mazākumā. Tā kā Francija šogad spēlē lieliski, varbūt beidzot ir pienācis laiks gallu gailim dziedāt uzvaras dziesmu pēc trim neveiksmīgiem fināliem?

Jāpiebilst, ka Pasaules kausa izslēgšanas spēlēs Francija jau reiz tikās ar DĀR, kad tā debitēja turnīrā, atgriežoties starptautiskajā sporta arēnā pēc aparteīda režīma krišanas. Toreiz 1995. gada pusfināls Durbanā noritēja ekstremālos apstākļos pēc tropiskās lietusgāzēm. Nedēļu vēlāk līksmoja visa Dienvidāfrika, finālā Johannesburgā uzvarot Jaunzēlandi.

14. oktobrī 18.00: 1. ceturtdaļfināls Velsa — Argentīna

14. oktobrī 22.00: 2. ceturtdaļfināls Īrija — Jaunzēlande

15. oktobrī 18.00: 3. ceturtdaļfināls Anglija — Fidži

15. oktobrī 22.00: 4. ceturtdaļfināls Francija — Dienvidāfrika

20. oktobrī 22.00: 1. pusfināls Velsa/Argentīna — Īrija/Jaunzēlande

21. oktobrī 22.00: 2. pusfināls Anglija/Fidži — Francija/Dienvidāfrika

27. oktobrī 22.00: spēle par 3. vietu

28. oktobrī 22.00: fināls

Pasaules kausa izcīņa vairāk nekā pusotra mēneša garumā norisinās deviņās Francijas pilsētās, 20 valstsvienībām cīnoties par prestižo trofeju. Pirmajā posmā četrās apakšgrupās izlases aizvada viena apļa turnīru, labākajām divām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Katras grupas pirmo triju vietu īpašnieces nodrošinās ceļazīmes uz 2027.gada Pasaules kausa izcīņu.

Francija pasaules meistarsacīkstes uzņem trešo reizi vēsturē un otro reizi - kā vienīgā rīkotāja. No deviņiem aizvadītajiem turnīriem pa trim reizēm čempionu kausu, kas nosaukts Viljama Veba Elisa vārdā, virs galvas cēluši Jaunzēlandes un Dienvidāfrikas Republikas regbisti, divi tituli ir Austrālijai, bet viens - Anglijai.

Pirms četriem gadiem Japānā notikušajā Pasaules kausā uzvarēja DĀR, kas finālā ar rezultātu 32:12 guva virsroku pār Angliju.