foto: Sintija Zandersona/LETA
Mejeris ULEB Eirokausa sezonu sāk ar uzvaru pār vicečempioniem; Blumbergam neveiksme pret čempioniem
Latvijas basketbola izlases kandidāts Mareks Mejeris karjeru turpina ambiciozajā Rumānijas klubā Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania".
Basketbols
2023. gada 5. oktobris, 01:18

Mejeris ULEB Eirokausa sezonu sāk ar uzvaru pār vicečempioniem; Blumbergam neveiksme pret čempioniem

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Mareks Mejeris trešdien ULEB Eirokausa pirmās kārtas mačā guva četrus punktus un kopā ar Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania" komandu svinēja uzvaru, kamēr Roberts Blumbergs guva divus punktus Saloniku "Aris" zaudējumā.

Klužas-Napokas basketbolisti B apakšgrupas spēlē mājās ar rezultātu 80:71 (28:14, 22:12, 9:26, 21:19) uzvarēja iepriekšējās sezonas vicečempioni Ankaras "Turk Telekom".

Mejeris laukumā pavadītajās 19 minūtēs realizēja vienu no diviem divpunktu metieniem un divus no četriem soda metieniem, izcīnīja četras atlēkušās bumbas, atdeva trīs rezultatīvas piespēles, pārtvēra vienu bumbu, pieļāva vienu kļūdu, bloķēja divus metienus, divreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja divas piezīmes un tika pie desmit efektivitātes koeficienta punktiem.

"U-Banca Transilvania" rindās rezultatīvākie ar 14 punktiem bija Karels Guzmans un Braiss Džounss, bet Ankaras vienībā 18 punktus guva Tairons Voless.

Savukārt "Aris" B apakšgrupas cīņā mājās ar rezultātu 66:82 (28:20, 7:18, 20:19, 11:25) zaudēja iepriekšējās sezonas čempionei "Gran Canaria".

Blumbergs, spēlējot deviņas minūtes un 30 sekundes, grozā raidīja savu vienīgo divpunktu metienu, nerealizēja trīs tālmetienus un izcīnīja vienu atlēkušo bumbu.

"Aris" vienībā 22 punktus guva Roberto Galinats, bet uzvarētājiem 21 punktus bija Entonijam Derelam Sloteram un 16 punkti - Nikolam Brusīno.

Roberta Štelmahera vadītais Panevēžas "Lietkabelis" B grupas mačā viesos ar 65:76 (17:17, 21:14, 12:22, 15:23) piekāpās Podgoricas "Budučnost" no Melnkalnes.

Lietuvas kluba labā 16 punktus un astoņas atlēkušās bumbas sakrāja Gabrieļus Maldūns, bet mājiniekiem pa 13 punktiem guva Makinlijs Raits un Džakorijs Viljamss.

Tikmēr Rīgā bāzētā Ukrainas basketbola komanda Slobožanskas "Prometey" ar pārliecinošu uzvaru savā laukumā uzsāka ULEB Eirokausa sezonu. "Prometey" "Arēnā Rīga" ar 97:77 (35:15, 19:27, 24:20, 19:15) pārspēja Vācijas vienību Hamburgas "Towers".

Mājinieku rindās Markuss Kīns sakrāja 19 punktus un sešas rezultatīvas piespēles, pa 11 punktiem guva Iļja Sidorovs, Vjačeslavs Bobrovs un Devons Rīds, kura kontā arī piecas atlēkušās bumbas, desmit punktus sakrāja Ronalds Mārčs, bet Ondžejs Balvins astoņiem punktiem pievienoja 11 atlēkušās bumbas. Punktus guva 11 no 12 laukumā gājušajiem basketbolistiem.

Viesiem 15 punktus guva Aldžami Derems, pa 11 punktiem guva Vinsents Kings un Marks Hjūzs, izceļoties ar attiecīgi septiņām un sešām atlēkušajām bumbām, bet desmit punktus sakrāja Terels Gomess.

Spēli ar pieciem pēc kārtas gūtiem punktiem sāka mājinieki, jau pirmajā ceturtdaļā panākot 20 punktu pārsvaru, un "Prometey" pārsvars turpinājumā ne brīdi nebija mazāks par 12 punktiem, ko trešajā ceturtdaļā iespēja Vācijas klubs, samazinot atpalicību līdz 47:59.

Lai arī Vācijas klubs piedzīvoja zaudējumu, viesi bija pārāki atlēkušo bumbu vākšanā pie pretinieku groza, tiekot pie 17 bumbām, bet mājinieki zem Vācijas komandas groza izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas.

10. oktobrī "Prometey" izbraukumā tiksies ar Stambulas "Bešiktaš".

Starpsezonā Ukrainas vienībai pievienojās Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējušais Devons Rīds, pagājušās sezonas Francijas čempionāta otrs rezultatīvākais spēlētājs Ronalds Mārčs, kā arī lietuviešu spēlētājs ar pieredzi NBA Arnolds Kulboka. Savukārt treneru kolektīvam pievienojās Raimonds Feldmanis.

Pagājušajā sezonā "Prometey" triumfēja Latvijas-Igaunijas Basketbola līgā (LIBL), bet Eirokausā izcīnīja 11 uzvaras pēc kārtas un sasniedza pusfinālu, kur savā laukumā ar 74:76 piekāpās Ankaras "Turk Telekom". 

Jau ziņots, ka otrdien pirmos mačus Eirokausa ievadā aizvadīja arī latviešu pārstāvētās komandas. A grupā, kurā spēlē "Prometey", Artūra Žagara pārstāvētā Viļņas "Wolves" ar 78:105 piekāpās "Paris", bet B grupā Andrejs Gražulis un Trento "Aquila" ar 70:80 zaudēja Ulmas "Ratiopharm".

Šajā sezonā ir mainīta Eirokausa izslēgšanas spēļu norise. "Play-off" sasniegs katras apakšgrupas sešas labākās komandas, un pirmās un otrās vietas ieguvējas uzreiz nodrošinās vietu ceturtdaļfinālā, pārējām četrām vienībām vispirms aizvadot astotdaļfināla mačus. Astotdaļfināla un ceturtdaļfināla pāros tiks aizvadīta tikai viena spēle, bet pusfināla un fināla sērijas tiks aizvadītas līdz trim vienas komandas uzvarām.

Pagājušajā sezonā par Eirokausa čempioni kļuva Spānijas komanda "Gran Canaria", kas finansiālu apsvērumu dēļ izvēlējās nespēlēt Eirolīgā.