foto: ZUMAPRESS.com
Itālijas futbolisti svarīgā mačā uzvar Ukrainu; Argentīna veiksmīgi iztiek bez sasirgušā Mesi
Itālijas vīriešu futbola izlase otrdien 2024.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā ar 2:1 (2:1) uzvarēja Ukrainu.
Futbols
2023. gada 12. septembris, 23:50

Itālijas futbolisti svarīgā mačā uzvar Ukrainu; Argentīna veiksmīgi iztiek bez sasirgušā Mesi

Jauns.lv/LETA

Itālijas vīriešu futbola izlase otrdien 2024.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā ar 2:1 (2:1) uzvarēja Ukrainu.

Pēc izcīnītās uzvaras Itālija kopā ar otrdienas pretinieci un Ukrainu, kā arī Ziemeļmaķedoniju, par sešiem punktiem atpaliek no apakšgrupas līderes Anglijas.

Itālijas futbolisti pirmajā puslaikā veidoja daudz uzbrukumu un abus vārtus guva Dāvide Fratēzi. Vispirms 12.minūtē pēc ukraiņu kļūdas pie soda laukuma viņš saņēma bumbu un ar sagatavotu sitienu panāca 1:0, bet 29.minūtē, bumbai tiekot cauri viesu aizsardzībai, Milānas "Inter" pussargs varēja izpildīt netraucētu sitienu.

Puslaika beigu pusē ukraiņi sāka spēlēt aktīvāk un 41. minūtē haotiskā epizodē pie mājinieku vārtiem itāļu futbolists netīši piespēlēja Andrijam Jarmolenko, kurš ar sitienu no tuvas distances panāca 1:2.

Vēl C apakšgrupā Ziemeļmaķedonija viesos ar 2:0 (2:0) uzvarēja Maltu. Viesiem vārtus guva Elifs Elmass un Jovans Manevs pēc Enisa Bardhi piespēlēm.

C apakšgrupā līdere ar 13 punktiem piecās spēlēs ir Anglija, tālāk ar septiņiem punktiem ir četrus mačus aizvadījusī Itālija un piecus dueļus nospēlējušās Ukraina un Ziemeļmaķedonija. Malta piecās spēlēs ir bez punktiem.

Tikmēr Spānijas un Norvēģijas futbola izlases izcīnīja uzvaras cīņā par otro vietu 2024. gada Eiropas čempionāta A apakšgrupā.

Spānijas futbolisti Granadā ar rezultātu 6:0 (2:0) uzvarēja Kipru.

Spāņus 18. minūtē vadībā izvirzīja Gavi un 15 minūtes vēlāk 2:0 panāca Mikels Merino, abos vārtos asistējot Neko Viljamsam. Līdz pirmā puslaika beigām bumbu vārtos ieraidīja arī iepriekšējā mačā "hat-trick" guvušais Alvaro Morata, taču piespēles saņemšanas brīdī tika konstatēta aizmugure.

Laukuma saimnieki vadībā nostiprinājās otrā puslaika otrajā pusē, kad pēc Dani Karvahala piespēlēm vārtus guva Hoselu un Ferrans Torress. 77. minūtē vārtus guva nule kā uz maiņu nākušais debitants Alekss Baena un sešas minūtes vēlāk Torress uzstādīja galarezultātu.

Baenam debijas mačā vārtu gūšanai vajadzēja vien 71 sekundi, kas gan nav Spānijas rekords, jo 2019. gadā savā debijas spēlē 59 sekundes pēc došanās laukumā vārtus guva Pau Torress.

Norvēģi savukārt mājās ar 2:1 (2:0) uzvarēja Gruziju. Norvēģiem pirmajā puslaikā vārtus guva premjerlīgas zvaigznes Ērlings Holanns un Martins Ēdegors, kuriem asistēja Antonio Nusa, bet otrā puslaika kompensācijas laika pirmajā minūtē 1:2 panāca Budu Zivzivadze.

A apakšgrupā pārliecinošā vadībā ar 15 punktiem piecās spēlēs ir Skotija, tālāk ar deviņiem punktiem četrās spēlēs ir Spānija, kurai ar septiņiem punktiem piecos mačos seko Norvēģija. Gruzijai ir četri punkti piecās spēlēs, bet Kipra tikpat mačos ir bez punktiem.

Tikmēr Beļģijas un Austrijas futbola izlases  izcīnīja uzvaras, nostiprinoties F apakšgrupas galvgalī.

Beļģijas futbolisti Briselē ar rezultātu 5:0 (2:0) uzvarēja Igauniju.

Jau ceturtajā minūte igauņus pārspēja Jans Vertongens un 18. minūtē vadību nostiprināja Leandro Trosārs. Otrajā puslaikā Romelu Lukaku divu minūšu laikā guva vēl divus vārtus, 58.m inūtē panākdams jau 4:0. Divas minūtes pirms pamatlaika beigām Beļģijas izlases uzvarai punktu pielika Šarls de Ketelārs.

Tikmēr Austrija viesos ar 3:1 (0:0) pārspēja Zviedriju. 

Līdz spēles 53. minūtei rezultāts bija 0:0, bet tad turpmāko trīs minūšu laikā austriešiem divus vārtus guva Mihaels Gregoričs un Marko Arnautovičs. Spēles 69. minūtē Arnautoviča realizētais 11 metru soda sitiens deva jau trīs vārtu pārsvaru, kuru pamatlaika beigās samazināja Emīls Holms.

F apakšgrupā pa 13 punktiem piecās spēlēs ir Beļģija un Austrijai, sešus punktus piecās cīņās guvusi Zviedrija, bet pa punktam četros un piecos dueļos ir Azerbaidžānai un Igaunijai.

Savukārt Šveices  futbola izlaseguva trīs vārtus otrajā puslaikā un pēc uzvaras saglabāja vienvadību I apakšgrupā.

Sjonā notikušajā mačā šveicieši ar rezultātu 3:0 (0:0) uzvarēja Andoru.

Pirmajā puslaikā šveicieši dominēja, taču sitienus pa vārtiem neizdarīja. Vadību mājinieki ieguva 49.minūtē, kad pēc Granita Džakas piespēles Sedriks Itens labi nospēlēja ar augumu un izkārtoja sev brīvu sitienu no tuvas distances.

84.minūtē Džaka ar zemu un tālu sitienu nostiprināja Šveices izlasei vadību, bet kompensācijas laika trešajā minūtē Džerdans Šaķiri realizēja 11 metru soda sitienu.

Tikmēr Bukarestē notikušajā mačā Rumānija ar rezultātu 2:0 (0:0) uzvarēja Kosovu. Nikolae Stanciu 59. minūtē nerealizēja 11 metru soda sitienu, taču 83.minūtē viņš ieraidīja bumbu vārtos, desmit minūtes vēlāk 2:0 panākot Valentinam Mihailam.

Pirmajā puslaikā pēc 18. minūtes mačs tika pārtraukts uz apmēram 45 minūtēm, jo mājinieku līdzjutēji Kosovas izlases virzienā izkliedza Serbiju atbalstošus saukļus un izritināja plakātu, uz kura bija rakstīts "Kosova pieder Serbijai".

Vēl šajā apakšgrupā Izraēla savā laukumā izrāva uzvaru 1:0 (0:0) pār Baltkrieviju, kurai UEFA ļauj startēt starptautiskajos turnīros. Uzvaras vārtus otrā puslaika kompensācijas laikā guva Gavriels Kaničovskis.

I apakšgrupā pēc sešām spēlēm Šveicei ir 14 punkti, Rumānijai - 12, Izraēlai -11, pa četriem guvušas Baltkrievija un Kosova, bet divi punkti ir Andorai.

Finālturnīrā iekļūs desmit grupu pirmo divu vietu ieguvējas, bet vēl trīs finālturnīra dalībnieki 2024.gada martā tiks noskaidroti Nāciju līgas A, B un C līgu "play-off" spēlēs.

Eiropas čempionāts no 2024. gada 14. jūnija līdz 14. jūlijam norisināsies desmit Vācijas pilsētās.

Pašreizējā Eiropas čempione ir Itālija, kura 2021. gadā Londonā finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.

Tikmēr 2022.gada Pasaules kausa ieguvēja futbolā Argentīnas izlase izcīnīja uzvaru 2026. gada meistarsacīkšu kvalifikācijas mačā, spēlējot bez komandas lielākās zvaigznes Lionela Mesi.

Lapasā notikušajā mačā Argentīna ar rezultātu 3:0 (2:0) uzvarēja Bolīviju.

Pirmajos divos gūtajos vārtos piespēlēja Anhels di Marija, kurš vispirms 31. minūtē vārtu priekšā atrada Enco Fernandesu, bet 42. minūtē izpildīja tālu soda sitienu, ar galvu bumbu mērķī raidot Nikolasam Taljafiko. Pirms otrā vārtu guvuma sarkano kartīti par rupju pārkāpumu saņēma bolīviešu pussargs Roverto Fernandess.

Trešo reizi argentīnieši izcēlās septiņas minūtes pirms pamatlaika beigām, kad no soda laukuma precīzs bija Nikolass Gonsaless.

Mesi augstkalnē notikušajā mačā nepiedalījās sliktās pašsajūtas dēļ. 

Tikmēr Brazīlija izbraukumā izrāva uzvaru 1:0 (0:0) pār Peru. 

Pirmajā puslaikā aizmugures situāciju dēļ divreiz netika ieskaitīti Rišarlisona gūtie vārti. Tomēr pamatlaika pēdējā minūtē pēc Neimara izpildītā stūra sitiena peruāņus pārspēja Markinjušs.

Citā spēlē Urugvaja negaidīti viesos ar 1:2 (1:1) zaudēja Ekvadorai, kurai abus vārtus guva Fēikss Torress.

Pēc kvalifikācijas pirmajiem diviem mačiem punktus nav zaudējušas tikai Argentīna un Brazīlija. Dienvidamerikas zonā desmit izlases cīnās par sešām ceļazīmēm uz finālturnīru un vienu vietu starpkontinentālajās pārspēlēs.