Kanādas hokeja izlase "Arēnā Rīga" gatavojas spēlei pret Latviju

Kanādas hokeja izlase 11. maijā aizvada treniņu "Arēnā Rīga", gatavojoties 12. maija spēlei pret Latviju.

gallery icon
31
Hokejs
2023. gada 12. maijs, 12:51

Ko sagaidīt no Kanādas? Laukumā topošā NHL superzvaigzne un ar Ivanānu izkāvies riebeklis

Jauns.lv

Latvijas izlases pirmo pretinieku pasaules čempionātā Kanādas komandas sastāvā teju visi spēlētāji ir no NHL, taču spožākās zvaigznes statusu nākotnē paredz šajā līgā vēl neuzspēlējušam hokejistam.

Katrs pats pēc saviem ieskatiem var interpretēt, vai uz šo pasaules čempionātu ir atvesta piektā, desmitā vai divdesmitā Kanādas izlase. Hokeja dzimtenē šāda līmeņa komandas var sakomplektēt dažādos veidos, taču viens gan ir skaidrs – no NHL spēlētājiem veidota komanda būs starp galvenajiem pretendentiem uz čempionu titulu. Varbūt bez augstākā līmeņa superzvaigznēm, taču tajā pat laikā ar spēlētājiem, kurus hokeja aprindās zina pietiekami labi. Šoreiz izcelsim trīs zvaigznes, kurām šajā vakarā uzmanību pievēst arī Latvijas izlases līdzjutējiem.

#91 Adams Fantilli

foto: Getty Images via AFP
Adams Fantilli.

Ja šis puisis būtu piedzimis gadu turp vai šurp, viņš būt NHL drafta pirmā izvēle. Šogad viņu izvēlēs ar otro numuru, vismaz tā vienbalsīgi paredz visas prognozes. Jo priekšā ir supertalants Konors Bedārs. “The Hockey News” apskatnieks Tonijs Ferari uzskata, ka tāds ātruma, spēka un prasmju apvienojums vienā spēlētājā nav redzēts kopš Eštona Metjūsa drafta. Proti, septiņus gadus. Savā pirmajā sezonā NCAA čempionātā Mičiganas Universitātē Fantilli nekautrējas nomest cimdus un izkauties arī ar piecus gadus vecākiem džekiem, bet statistikas ailēs 36 spēlēs atzīmējas ar fenomenāliem 65 (30+35) punktiem. Atcerieties šo uzvārdu, lai kādreiz varētu pastāstīt, ka toreiz Rīgā spēlēja šis puisis. Gluži kā tagad līdzjutēji ar stāžu atceras, ka 2006. gadā tepat arēnā spēlēja toreiz vēl jaunais Sidnijs Krosbijs. Būs ļoti interesanti salīdzināt, kā uz Fantilli fona izskatīsies par gadu vecākais mūsu talants Dans Ločmelis. Abi spēlē centra uzbrucēja pozīcijā.

#73 Tailers Tofoli

foto: Getty Images via AFP
Tailers Tofoli.

Šīs Kanādas izlases uzbrukuma pirmā vijole, kurš NHL regulārajā sezonā guva 34 vārtus un bija 40. labakais vārtu guvējs visā līgā. Varbūt neizklausās grandiozi, tomēr Tofoli ir augstākās klases un labākais Kalgari “Flames” uzbrucējs. Statistikas ziņā viņam šī bija veiksmīgākā no līdzšinējām 12 NHL sezonām. Starp citu, Tofoli jau ir pasaules čempionāta pieredze, viņš Kanādas izlasi pārstāvēja arī pirms astoņiem gadiem. Tagad viņa kreklu rotā kapteiņa uzšuve.

#17 Milans Lučičs

foto: Getty Images via AFP
Milans Lučičs.

Par serbu izcelsmes spēlētāju nereti mēdz teikt, ka viņš ir solīti priekšā starp visiem līgas riebekļiem. Breds Maršāns, Mets Tkačaks, Radko Gudass, Korijs Perijs, Brendons Lemjē, Toms Vilsons... Šo sarakstu papildina arī Lučičs, kuru liela daļa hokeja fanu neieredz un vīpsnāja par viņa iekļaušanu Kanādas izlasē. 16 NHL aizvadītājās sezonās Lučičs piedalījies 92 kautiņos, taču vēl vairāk bijušās dažādas provokācijas un rupjības, nav žēloti arī pretinieku vārtsargi. Vairāk nekā desmit reizes NHL disciplinārā komisija izskatījusi Lučiča epizodes un piešķīrusi dažādas diskvalifikācijas. Trīs sezonas bijušas ar vairāk nekā 100 soda minūtēm. Ir bijuši arī Gordija Hova hetriki (vārti, piespēle un kautiņš vienā vakarā). Bez kaušanās tīri labi pieprot arī hokeju, Stenlija kausa izcīņā vien 136 spēles, kopā vairāk nekā tūkstotis spēļu un NHL laukumos iemesti 262 vārti, karjeras kopgriezumā vidēji puspunkts spēlē. 2011. gadā Bostonas “Bruins” sastāvā ir pacelts Stenlija kauss. Pirms 15 gadiem izkāvies arī ar Raiti Ivanānu. Protams, ka Lučičs uz Rīgu nav atbraucis izkauties jau pirmajā vakarā vai dabūt nevajadzīgu diskvalifikāciju, taču asi spēka paņēmieni, spēka spēle un provokācijas viņam ir instinktu līmenī. Kad tie nostrādās, varam tikai minēt.

Spēle "Arēnā Rīga" sāksies plkst.20.20, tiešraidē to pārraidot televīzijas kanālam LTV7. Plkst.16.20 maču aizvadīs Slovākija un Čehija, kamēr otrā apakšgrupā, kas spēlē Tamperē, dienas pirmajā spēlē mājiniece Somija tiksies ar ASV, bet Zviedrija - ar Vāciju.

Latvijas hokeja izlase 2023. gada pasaules čempionātā

Latvijas hokeja izlase 2023. gada pasaules čempionātā - hokejistu, treneru un apkalpojošā personāla oficiālie foto.

gallery icon
41

Pēdējās divas Latvijas un Kanādas cīņas ir bijušas sīvas. 2018. gada pasaules meistarsacīkstēs Dānijā kanādieši uzvarēja tikai papildlaikā (2:1), bet pirms diviem gadiem Rīgā pirmajā čempionāta spēlē Latvija nākamos čempionus uzvarēja ar 2:0, vārtus gūstot Mikam Indrašim un Oskaram Batņam.

Latvijas izlase, gatavojoties pasaules čempionātam, pārbaudes spēlēs pa reizei uzvarēja un zaudēja Polijas, Lielbritānijas un Šveices hokejistiem, kā arī izbraukumā pārspēja Dāniju.

Latvijas izlases kapteinis būs Kaspars Daugaviņš, bet viņa asistentu lomas pildīs Rodrigo Ābols un Roberts Bukarts. Katras spēles pieteikumā varēs būt 22 hokejisti, bet, kādam no hokejistiem čempionāta laikā gūstot traumu, turnīra pieteikumā varēs veikt izmaiņas. Izlases vadība komunicē ar uzbrucēju Teodoru Bļugeru un aizsargu Kristiānu Rubīnu, kuriem patlaban vēl turpinās sezona Ziemeļamerikas līgās. Šajā turnīrā Latvijas izlasē debitēs Dans Ločmelis un Toms Andersons.

Pasaules čempionāta turpinājumā sestdien Latvija spēkosies ar Slovākiju, 15. maijā - ar Čehiju, 17. maijā - ar Norvēģiju, 19. maijā - ar Slovēniju, 20. maijā - ar Kazahstānu, bet noslēdzošajā grupas spēlē 23. maijā stāsies pretī Šveicei.

A apakšgrupā, kas spēles Tamperē, spēkus mēros Austrija, Dānija, Francija, Vācija, Ungārija, Zviedrija, ASV un Somija.

Darbā ar nacionālo izlasi galvenajam trenerim Harijam Vītoliņam asistē Lauris Dārziņš, Artūrs Irbe, Artis Ābols, Peteri Nummelins un Raimonds Vilkoits.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei garantē septiņas spēles. Katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet abu grupu vājākās komandas pametīs spēcīgāko divīziju, un nākamgad to vietā starp 16 labākajām būs Polija un Lielbritānija.

Pērn pasaules meistarsacīkstēs triumfēja somi, kuri izšķirošajā mačā bija pārāki pār Kanādu.

Pasaules čempionāts, kuru kopīgi rīko Somijas pilsēta Tampere un Rīga, norisināsies no 12. līdz 28. maijam.

Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Ivars Punnenovs ("Lausanne", Šveice), Kristers Gudļevskis (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Artūrs Šilovs (Ebotsfordas "Canucks", AHL);

aizsargi - Uvis Jānis Balinskis (Liberecas "Bīlī Tygrži"", Čehija), Kristaps Zīle, Ralfs Freibergs, Jānis Jaks (visi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Kārlis Čukste (Tršinecas "Ocelārži", Čehija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Roberts Mamčics ("Nove Zamky", Slovākija), Oskars Cibuļskis (Kladno "Rytīrži", Čehija);

uzbrucēji - Kaspars Daugaviņš (Izerlonas "Roosters", Vācija), Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Dans Ločmelis ("Lulea", Zviedrija), Miks Indrašis (Švenningenes "Wild Wings", Vācija), Renārs Krastenbergs (Stokholmas AIK, Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Česke Budejovices "Motor", Čehija), Rihards Bukarts (Klāgenfurtes "EC-KAC", Austrija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Toms Andersons ("La Chaux-de-Fonds", Šveice"), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Andris Džeriņš (Herningas "Blue Fox", Dānija), Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Rūdolfs Balcers (Sirakjūsas "Crunch", AHL).

Kanādas izlase pasaules čempionātā:

vārtsargi - Devons Levijs (Bufalo "Sabres", NHL), Sems Montambū (Monreālas "Canadiens", NHL);

aizsargi - Pjērs-Olivjē Žozefs (Pitsburgas "Penguins", NHL), Džastins Berons (Monreālas "Canadiens", NHL), Makkenzijs Vīgers (Kalgari "Flames", NHL), Tailers Maierss, Ītens Bērs (abi - Vankūveras "Canucks", NHL), Džeiks Volmens (Detroitas "Red Wings");

uzbrucēji - Kodijs Glass (Nešvilas "Predators", NHL), Džeks Makbeins, Losons Krauss (abi - Arizonas "Coyotes", NHL), Milans Lučičs, Tailers Tofoli (abi - Kalgari "Flames", NHL), Peitons Krebss, Džeks Kvinns (abi - Bufalo "Sabres", NHL), Skots Lātons (Filadelfijas "Flyers", NHL), Džeiks Neibors, Semijs Blezs (abi - Sentluisas "Blues", NHL), Džo Veleno (Detroitas "Red Wings"), Edams Fentili (Mičiganas Universitāte, NCAA).