foto: IMAGO/Fotostand
Meiers un Raimo palīdz "Kalev/Cramo" spert soli pretī FIBA Eiropas kausa finālam; Šmitam svarīga uzvara Eirolīgā
Viens no Tallinas "Kalev/Cramo" līderiem Mārtiņš Meiers.
Basketbols
2023. gada 30. marts, 11:16

Meiers un Raimo palīdz "Kalev/Cramo" spert soli pretī FIBA Eiropas kausa finālam; Šmitam svarīga uzvara Eirolīgā

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Mārtiņš Meiers trešdien Tallinā FIBA Eiropas kausa pusfinālā pirmajā spēlē izcēlās ar astoņiem punktiem un palīdzēja viņa un Zigmāra Raimo pārstāvētajai Tallinas "Kalev/Cramo" gūt panākumu.

Tallinas vienība savā laukumā ar rezultātu 80:73 (17:14, 18:17, 22:24, 23:18) uzvarēja "Cholet" no Francijas.

Meiers spēlēja 29 minūtes un deviņas sekundes, kuru laikā grozā meta trīs no pieciem divu punktu metieniem un divus soda metienus. Viņš statistikā atzīmējās arī ar četrām atlēkušajā bumbām, trīs rezultatīvām piespēlēm, četrām piezīmēm, vienu kļūdu, sakrāja +/- rādītāju +14 un noslēdza maču ar efektivitātes rādītāju 11.

Raimo laukumā bija nepilnas četras minūtes un tika pie diviem punktiem, kā arī vienu reizi izcīnīja atlēkušo bumbu, rezultatīvi piespēlēja, nopelnīja divas piezīmes, pa reizei kļūdījās un pārtvēra bumbu, sakrājot +/- rādītāju -6 un efektivitātes koeficientu trīs.

Uzvarētāju rindās rezultatīvākais ar 19 gūtajiem punktiem bija Veslijs van Beks, kamēr viesu komandu no zaudējuma neglāba Dominika Artisa 26 punkti.

Atbildes spēle paredzēta 5. aprīlī un finālā iekļūs uzvarētāja divu spēļu summā.

Pēc pamatturnīra pirmā posma apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas iekļuva otrajā posmā, kur 16 komandas tika sadalītas četrās apakšgrupās, pirmo divu vietu ieguvējām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

FIBA Eiropas kauss ir rangā ceturtais turnīrs Vecajā kontinentā.

ULEB Eirolīga

Tikmēr Rolands Šmits ULEB Eirolīgas 31. kārtas spēlē realizēja vienu tālmetienu un palīdzēja Kauņas "Žalgiris" vienībai izcīnīt uzvaru.

"Žalgiris" savā laukumā ar rezultātu 79:70 (28:19, 20:22, 17:12, 14:17) guva panākumu pār "Monaco", revanšējoties par zaudējumu abu komandu pirmajā tikšanās reizē šajā sezonā.

Šmits laukumā devās sākumsastāvā un kopā spēlēja 15 minūtes un trīs sekundes, kuru laikā grozā meta vienu no trijiem tālmetieniem. Viņš arī divas reizes rezultatīvi piespēlēja, pieļāva vienu kļūdu, nopelnīja četras piezīmes, izprovocēja vienu pretinieku sodu un noslēdza maču ar efektivitātes koeficientu -3.

Mājinieku panākumu sekmēja Igns Brazdeiķis, kurš izcēlās ar 22 punktiem un piecām atlēkušajām bumbām, bet desmit punktus pievienoja Arns Butkevičs un Laurīns Birutis.

Viesu komandā rezultatīvākie ar 13 punktiem bija Donāts Motejūns un Džordans Loids.

"Žalgiris" ar 16 uzvarām 31 mačā ierindojas devītajā pozīcijā, kamēr "Monaco" ar bilanci 20-11 atrodas ceturtajā vietā. Līdz regulārā turnīra beigām palikušas trīs spēles. Tāda pati bilance kā "Žalgirim" ir arī Artūra Kuruca pārstāvētajai Vitorijas "Baskonia". Spāņu klubam ir labāka sasvstarpējo spēļu bilance, tāpēc vienādu sekmju gadījumā Vitorijas komanda tiks klasificēta augstāk.

Arī šajā sezonā Eirolīgā spēlē 18 komandas, kuras aizvada divu apļu turnīru, labākajām astoņām iekļūstot izslēgšanas turnīrā. Eirolīgas finālčetrinieka turnīrs no 19. līdz 21. maijam norisināsies "Žalgiris" mājvietā Kauņā.

Iepriekšējā sezonā par čempioni tika kronēta Stambulas "Anadolu Efes", kas finālcīņā Belgradā ar 58:57 uzveica Madrides "Real", turnīrā uzvarot otro sezonu pēc kārtas.

ULEB Eirokauss

Savukārt Andrejs Gražulis ULEB Eirokausa mačā guva 15 punktus, viņa pārstāvētajai Trento "Dolomiti Energia" izcīnot panākumu noslēdzošajā grupu turnīra spēlē.

Trento komanda savā laukumā ar rezultātu 72:61 (19:9, 10:18, 20:17, 23:17) uzvarēja Vroclavas "Šlask".

Gražulis spēlēja 23 minūtes un četras sekundes, kuru laikā realizēja sešus no septiņiem divu punktu metieniem un vienu no sešiem tālmetieniem. Viņa kontā arī divas atlēkušās bumbas, viena rezultatīva piespēle, divas pārtvertas bumbas, trīs kļūdas un trīs piezīmes, noslēdzot maču ar efektivitātes koeficientu astoņi.

Latvijas basketbolists un Luka Konti ar 15 gūtajiem punktiem bija rezultatīvākie uzvarētāju rindās, kamēr Diego Flakadori izcēlās ar desmit punktiem un 11 rezultatīvām piespēlēm.

Vroclavas vienībā 14 punktus guva Lūkašs Kolenda.

Trento komanda ar četrām uzvarām 18 spēlēs B grupā ierindojās devītajā vietā desmit komandu konkurencē un palika ārpus iekļūšanas izslēgšanas spēlēs, bet "Šlask" ar vienu panākumu noslēdza pamatturnīru B apakšgrupā par vienu pozīciju zemāk.

Tikmēr pagaidām Rīgā bāzētā Ukrainas basketbola komanda Slobožanskas "Prometey" ULEB Eirokausa 18. kārtas mačā izcīnīja uzvaru, noslēdzot grupu turnīra cīņas ar panākumu.

Ukrainas vienība, aizvadot mājas spēli "Arēnā Rīga", ar rezultātu 93:76 (33:18, 13:25, 28:18, 19:15) pārspēja Itālijas klubu Venēcijas "Umana Reyer", izcīnot Eirokausā 11.uzvaru pēc kārtas.

"Prometey" rindās rezultatīvākais ar 25 gūtajiem punktiem bija Džans Klavels, bet vēl 14 punktus pievienoja Dalenta Stīvenss un Ondržejs Balvīns, kurš arī tika pie deviņām bumbām zem groziem.

Venēcijas komandu no zaudējuma neglāba Džeisona Grendžera un Amadeo Tesitori 17 gūtie punkti.

"Prometey" kopā ar uzvarām Latvijas - Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) spēlēs klubs svinējis 30. uzvaras pēc kārtas.

Eirokausa A grupā "Prometey" ar 14 uzvarām 18 spēlēs ieņēma pirmo vietu, bet "Umana Reyer" ar deviņām uzvarām ierindojās piektajā pozīcijā.

ULEB Eirokausa pamatturnīrā 20 komandas sadalītas divās grupās pa desmit vienībām katrā. Izslēgšanas turnīrā, kas sāksies no astotdaļfināla, iekļūs katras grupas astoņas labākās komandas. 

Pagājušajā sezonā par čempioniem kļuva Boloņas "Virtus" basketbolisti, kuri finālā pārspēja "Bursaspor" un izcīnīja vietu ULEB Eirolīgā.

Spānijas čempionāts

Tikmēr Mārcis Šteinbergs Spānijas augstākās līgas (ACB) spēlē guva četrus punktus, kamēr viņa pārstāvēta Manrezas "Baxi" piedzīvoja neveiksmi.

"Baxi" viesos ar rezultātu 87:100 (28:28, 31:23, 8:17, 20:32) piekāpās Tenerifes "Lenovo" basketbolistiem.

Šteinbergs laukumā bija septiņas minūtes un 33 sekundes, kuru laikā grozā meta vienu tālmetienu un vienu no četriem soda metieniem. Viņš arī atzīmējās statistikā ar vienu atlēkušo bumbu, vienu kļūdu, divām piezīmēm, diviem izprovocētiem sodiem un noslēdza maču ar +/- rādītāju +3 un efektivitātes koeficientu viens.

Manrezas vienību no zaudējuma neglāba Devina Robinsona 12 gūtie punkti, kamēr uzvarētāju rindās rezultatīvākie ar 21 gūto punktu bija Giorgi Šermadini un Ārons Dornekamps.

"Baxi" ar sešām uzvarām 24 mačos turnīra tabulā atrodas 16. vietā 18 komandu konkurencē, bet Tenerifes komanda ar bilanci 18-6 ir uzreiz ārpus labāko trijnieka.

Iepriekšējā sezonā par Spānijas čempionu kļuva Madrides "Real", kas sērijā ar 3-1 pieveica "Barcelona".

Francijas sieviešu čempionāts

Savukārt Anete Šteinberga Francijas čempionāta mačā guva 11 punktus un izcīnīja tikpat atlēkušās bumbas, palīdzot Buržas "Tango" gūt panākumu.

Buržas komanda izbraukumā ar rezultātu 73:61 (17:9, 18:16, 23:18, 15:18) uzvarēja Šarlevilmezjēras "Flammes Carolo".

Šteinberga laukumā bija 33 minūtes un deviņas minūtes, kuru laikā realizēja trīs no astoņiem divu punktu metieniem, vienu tālmetienu un divus soda metienus. Viņa arī tika pie 11 bumbām zem groziem, vienas rezultatīvas piespēles, trīs kļūdām, trīs piezīmēm, diviem izprovocētiem sodiem, sakrāja +/- rādītāju +9 un efektivitātes koeficientu 15.

Starp viešņām rezultatīvākās ar 16 gūtajiem punktiem bija Letīcija Guapo un Endene Mijema, kamēr mājinieču rindās ar 18 punktiem izcēlās Nikolina Miliča.

"Tango" ar 15 uzvarām 18 mačos turnīra tabulā ieņem otro vietu.

Buržas vienība šo sezonu sāka ar diviem tituliem, izcīnot Eiropas Superkausu un Francijas Superkausu. "Tango" pagājušajā sezonā izcīnīja uzvaru FIBA Eirokausā un uzvarēja Francijas meistarsacīkstēs.