foto: AP/Scanpix
Anglijas futbolisti kvalifikāciju sāk ar revanšu pār čempioni Itāliju
Futbols
2023. gada 23. marts, 23:50

Anglijas futbolisti kvalifikāciju sāk ar revanšu pār čempioni Itāliju

Jauns.lv/LETA

Anglijas vīriešu futbola izlase ceturtdien 2024.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas pirmajā spēlē, laukumā tiekoties iepriekšējā finālturnīra finālistēm, uzvarēja titula īpašnieci Itāliju.

Emocionālā gaisotnē Neapolē notikušajā mačā Gereta Sautgeita vadītie vīri Roberto Mančīnī komandu uzvarēja ar rezultātu 2:1 (2:0).

1:0 spēles 13. minūtē ar sitienu no tuvas distances panāca Deklans Raiss, bet pirmā puslaika pirmspēdējā minūtē Herijs Keins, realizējot 11 metru soda sitienu, kļuva par Anglijas izlases visu laiku rezultatīvāko futbolistu.

Keinam Anglijas izlasē tagad ir 54 vārti jeb par vieniem vairāk nekā iepriekšējam rekordistam Veinam Rūnijam.

Cīņas 56. minūtē pēc Lorenco Pelegrīni piespēles savā debijas mačā vārtus guva 23 gadus vecais uzbrucējs Mateo Retegui.

Zīmīgi, ka Retegui iekļaušana Itālijas izlasē tika pretrunīgi vērtēta, jo futbolists ir dzimis un audzis Argentīnā, bet Itālijas pilsonību varēja iegūt, pateicoties savai izcelsmei.

Desmit minūtes pirms pamatlaika beigām pēc otrās dzeltenās kartītes dažu minūšu laikā mačs noslēdzās Lūkam Šovam.

Šīs abas izlases tikās 2021. gada meistarsacīkšu finālā, kurā pēcspēles 11 metru sitienu sērijā pārāki bija itāļi. Pēc tam abu izlašu ceļi krustojās arī UEFA Nāciju līgā, vispirms cīnoties bezvārtu neizšķirti, bet pēc tam ar 1:0 uzvarot Itālijai.

Vēl C apakšgrupā Ziemeļmaķedonija mājās ar 2:1 (0:1) uzvarēja Maltu, otrajā puslaikā uzvarētājiem vārtus gūstot Eljifam Elmasam un Darko Čurlinovam, bet zaudētājiem - Jankamam Jannikam. C apakšgrupā spēlēs arī Ukraina.

Bergāmo "Atalanta" uzbrucējs Rasmuss Hejlunds ceturtdien izcēlās ar trīs gūtiem vārtiem Dānijas futbola izlases uzvarā 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas pirmajā spēlē.

Iepriekšējo meistarsacīkšu pusfināliste Dānija mājās ar 3:1 (1:0) uzvarēja Somiju.

Tuvojoties pirmā puslaika vidum, 21.minūtē, pēc Aleksandera Baha piespēles gar vārtiem 1:0 panāca Hejlunds. 53. minūtē Olivers Antmans pēc ātra uzbrukuma pāri visam laukumam izlīdzināja rezultātu.

Dāņi vadībā atgriezās astoņas minūtes pirms pamatlaika beigām, kad 20 gadus vecais Hejlunds pēc stūra sitienu izmantoja somu haosu soda laukumā. Kompensācijas laika trešajā minūtē dāņu talants nokārtoja sev "hat-trick", izpildot precīzu sitienu no tuvas distances.

Iepriekšējo reizi abas komandas tikās 2021. gada čempionāta pirmajā spēlē, kuras pirmajā puslaikā sirds apstāšanos piedzīvoja dāņu pussargs Kristians Ēriksens. Viņš ir atsācis profesionāļa gaitas, taču pagaidām dziedē savainojumu.

Vēl H apakšgrupā Ziemeļīrija viesos ar 2:0 (1:0) uzvarēja Sanmarīno, abus vārtus gūstot Daionam Čārlzam. 

Savukārt Slovēnija izbraukumā ar 2:1 (0:1) uzvarēja Kazahstānu. Maksima Samorodova gūtie vārti ļāva Kazahstānai uzvarēt pirmo puslaiku ar 1:0, bet otrajā slovēņiem vārtus guva Davids Brekalo un Žans Vipotniks.

Finālturnīrā iekļūs desmit grupu pirmo divu vietu ieguvējas, bet vēl trīs finālturnīra dalībnieki 2024. gada martā tiks noskaidroti Nāciju līgas A, B un C līgu "play-off" spēlēs.

Eiropas čempionāts no 2024.gada 14. jūnija līdz 14. jūlijam norisināsies desmit Vācijas pilsētās.