foto: Paula Čurkste/LETA
Aigars Šķēle skaidro, kāpēc iepriekš ilgāku laiku nepalīdzēja Latvijas izlasei
Latvijas izlases kandidāts Aigars Šķēle sniedz interviju žurnālistiem pēc valstsvienības treniņa "Arēna Rīga".
Basketbols
2023. gada 21. februāris, 13:37

Aigars Šķēle skaidro, kāpēc iepriekš ilgāku laiku nepalīdzēja Latvijas izlasei

Jauns.lv/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlase pēc nekvalificēšanās uz Eiropas čempionāta finālturnīru bija ļoti zemā punktā, sarunā ar žurnālistiem pirms gaidāmajām Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm atzina Aigars Šķēle.

2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas ciklā Šķēle līdz šim piedalījies tikai divas spēlēs pirmajā kārtā, dodoties laukumā pret Serbiju un Slovākiju, jo pēc tam vairāku iemeslu dēļ nevarēja palīdzēt valstsvienībai.

"Šoreiz biju gatavs," teica Šķēle, kurš nejuties pārsteigts par izsaukumu uz Latvijas izlasi. "Arī pirms tam bija sarunas ar treneri, bet bija kaut kādas traumas, kas daudz ietekmēja."

Latvijas vīriešu basketbola izlases treniņš

Neskatoties uz vairākiem traumētiem pamatsastāva spēlētājiem, Latvijas valstsvienības galvenais treneris Luka Banki nebaidās izlases kandidātu lokā iesaistīt jaunus kandidātus, pirms ...

gallery icon

Šķēle nenoliedza, ka izcīnītā ceļazīme uz Pasaules kausa finālturnīru ir likumsakarīga, jo pēc nekvalificēšanās Eiropas čempionāta finālturnīram Latvijas vīriešu basketbola izlasei nācies smagi strādāt.

"Mēs bijām tik zemu kā nekad un tagad esam tik augstu - arī kā vēl nekad," salīdzināja Šķēle. "Diezgan īsā laika posmā kaut kas pamainījās, varbūt arī veiksme nedaudz palīdzēja un pilnā sastāvā Latvijas izlase ir nenormāli spēcīga. Vasarā arī [Kristaps] Porziņģis ieradās un citi džeki, kuri parasti netiek, un tad mēs parādījām, cik izlase ir bīstama. Domāju, ka tas ir pelnīti."

Šosezon viņš pārstāv Polijas vienību Lielpolijas Ostruvas "Stal" un demonstrē rezultatīvu sniegumu, līdz šim aizvadītajās 18 Polijas čempionāta spēlēs vidēji gūstot 14,3 punktus.

"Polijā noteikti esmu atguvis spēles ritmu," apliecināja Šķēle. "Pēdējos gados traumas daudz iztraucēja iegūt tieši spēļu ritumu, bet šobrīd esmu vesels un, ja esmu vesels, tad esmu efektīvs arī laukumā. Starpsezonā neko būtisku nemainīju, vairāk vienkārši veiksmīgu apstākļu sakritība."

Latvijas basketbolista pārstāvētā "Stal" ar bilanci 15-5 Polijas čempionāta turnīra tabulā atrodas līderpozīcijā un Šķēle pauda, ka ir apmierināts par pieņemto lēmumu pievienoties tieši Lielpolijas Ostruvas komandai.

"Interesants čempionāts, jo ir 16 vienādas komandas un nav izteiktu favorītu," viņš izcēla. "Šobrīd esam pirmie līgā, bet Polijas kausā sanāca ne tas, ko mēs gaidījām. Laikam kausā tā bieži notiek, cik ir vērotas citas līgas. Vēl pāris spēles regulārajā sezonā un jābūt gataviem "play-off" spēlēm."

Kvalifikācijas turnīra pēdējā spēļu ciklā 24. februārī Latvijas izlasi gaida izbraukums uz Turciju, bet 27. februārī paredzēta spēle savā laukumā ar Grieķiju. Lai gan ceļazīme uz finālturnīru ir nodrošināta, katrs mačs ir svarīgs cīņā par augstāku vietu FIBA reitingā, pēc kura nosaka izložu grozus.

Kvalifikācijas otrā posma I apakšgrupā pārliecinošā pirmā vietā ar septiņām uzvarām astoņās spēlēs ir Latvija, pa četrām uzvarām septiņos mačos guvušas Serbija un Grieķija, pa trīs uzvarām ir Turcijai un Beļģijai, bet vienreiz uzvarējusi Lielbritānija.

Finālturnīram, kas 2023. gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās, kvalificēsies pirmo trīs vietu ieguvēji.