foto: POSTIMEES/SCANPIX BALTICS
Igauņu treneris zaudē amatu pēc Latvijas vieglatlētikas izlases direktora ziņojuma par iespējamu seksuālo vardarbību pret audzēkni
Bijušais treneris Mehis Veru.
Citi sporta veidi
2023. gada 15. februāris, 19:02

Igauņu treneris zaudē amatu pēc Latvijas vieglatlētikas izlases direktora ziņojuma par iespējamu seksuālo vardarbību pret audzēkni

Jauns.lv

Igaunijas sporta pasauli pāršalcis kārtējais skandāls. Šoreiz tas skāris Igaunijas Vieglatlētikas federāciju (IVF). Aizdomās par seksuālajām attiecībām ar savām nepilngadīgajām audzēknēm un vardarbību, pret vieglatlētikas treneri Mehisu Veru pirms pieciem mēnešiem tika uzsākta izmeklēšana, vēsta Delfi.ee.

Sūdzības par trenera uzvedību

Turklāt viens no trauksmes zvaniem par iespējamajiem Mehisa Veru pārkāpumiem sācis zvanīt no Latvijas puses - Latvijas vieglatlētikas izlases direktors un Latvijas Vieglatlētikas savienības ģenerāldirektors Dmitrijs Miļkevičs IVS esot uzrakstījis ziņojumu par viņaprāt nepieņemamajām attiecībām, kas valdījušas starp Veru un vienu no viņa audzēknēm

2022.gada augustā Igaunijas Vieglatlētikas federācija (EKJL) saņēma četrus četru pušu rakstiskus paziņojumus, kuros tika pievērsta uzmanība Mehisa Viru neētiskajai uzvedībai un vardarbībai pret viņa trenētajiem nepilngadīgajiem sportistiem. 

Tiek ziņots, ka Miļkevičs ir viens no ziņojumu autoriem un bijis aculiecinieks šaubīgām un viņam nepieņemamām attiecībām starp 59 gadus veco Mehisu Veru un 18 gadus veco augstlēcēju Karmenu Brūsu, kas noticis pērn augustā, U23 Pasaules čempionātā Kali, Kolumbijā. 

“Visa šī izmeklēšana sākās pēc vairākiem rakstiskiem ziņojumiem par to, kas notika pagājušā gada augustā Kali. Par to Latvijas delegācijas vadītājs sniedza rakstisku paziņojumu. Bija arī citi paziņojumi. Kopīgu paziņojumu nāca klajā arī igauņu treneri Tonis Kaukis, Heiko Vāts un Andrejs Nazarovs,” pavēstījis IVF disciplinārās komitejas loceklis skandāla attīstību skaidro Margus Mugu, "Igaunijas un Latvijas delegācijas dzīvoja vienā viesnīcā. Viru un Brūsas uzvedība latviešu trenerim šķita ļoti dīvaina. Miļkevičs, pats bijušais augstākā līmeņa sportists, komentējot redzēto, lietoja izteicienu: "Man pašam ir divas meitas. Es šādu attieksmi uzskatītu par nepiemērotu.””

foto: Postimees/Scanpix
Mehis Veru ar augstlēcēju Karmenu Brūsu.

Apsūdzētais visu noliedz

Vieglatlētikas asociācija izmeklēšanā iekļāvusi arī Igaunijas Antidopinga un sporta ētikas fonda (IASĒF) galveno izmeklētāju Remo Perli, kurš komentējis Mehisa Viru komentārus par apsūdzībām: "Mehis Viru bija ļoti uz sadarbību vērsts. Viņš ieradās pie mums liecināt pēc mūsu uzaicinājuma. Viņa uzskata, ka neko sliktu nav izdarījis. Pēc viņa teiktā, izklāstītie apstākļi ir pretīgi un rada sajūtu, ka kādam ir personisks naids pret viņu.

Konstatē iespējamu vardarbību

IASĒF pārstāvis ir ticies arī ar vairākiem bijušajiem Viru studentiem, ar kuriem sadarbība Viru aizsākās jau 2005. gadā. "Acīmredzot nevienam nav viegli par šīm lietām runāt. Mēs centāmies pēc iespējas mazāk sāpināt un uzplēst vecās brūces," norāda Perli, "mūsu rīcībā esošo informāciju nodevām bērnu psihologiem, kur apstiprinājās iespējama ļaunprātīgu rīcība."

Atņem trenera sertifikātu

Piecus mēnešus ilgas izmeklēšanas rezultātā disciplinārā komisija secinājusi, ka vieglatlētikas treneris Mehis Viru ir pārkāpis treneru ētikas kodeksa prasības un pārkāpis arī trenera profesionālo prasībām. Pārkāpumi notikuši ilgākā laika posmā un pret vairākiem sportistiem, tai skaitā, nepilngadīgajiem. Minētie pārkāpumi bijuši tāda rakstura, ka, pēc komisijas domām, Mehis Viru nav piemērots ne trenera, ne cita sporta personāla darbam. Balstoties uz izmeklēšanas rezultātiem IVF ir anulējusi Mehisa Veru trenera sertifikātu.

Gada tēvs

Zīmīgi, ka Viru ir treneris, kurš arī pasludināts par gada tēvu. 2006. gada Tēva dienā toreizējā Igaunijas Sieviešu savienības prezidente Sīri Ovīra par gada tēvu pasludināja Tartu Universitātes vieglatlētikas pasniedzēju Mehisu Viru, kura ģimenē aug trīs bērni. Paziņojot titulu, Ovīra sacīja, ka Viru, divu meitu un viena dēla tēvs, ir mīlošs tēvs, labs vīrs un tūkstošiem jauno sportisut treneris, kurš palīdzējis daudziem igauņu jauniešiem iegūt panākumus.

Skandāli Igaunijas sportā

Igaunijas sporta pasaulē pēdējos ik pa brīdim piedzīvo nepatīkamus un skandalozus brīžus.

Pirms diviem gadiem Kellija Sildaru, kas jau vairākus gadus uzskatāma par Igaunijas spožāko sportisti, pārsteidza visu mūsu ziemeļu kaimiņvalsti – jaunā sporta zvaigzne vaino savu tēvu un treneri vienā personā - Tonisu Sildaru vardarbībā pret viņu un centienos finansiāli iedzīvoties uz viņas panākumu rēķina.

Savukārt bijusī igauņu futboliste, kura šobrīd izmanto pseidonīmu Mia Bella Trisna, televīzijas raidījumam "Õhtu" ("Vakars") sniegusi ļoti atklātu interviju, kurā pastāstīja, ka 14 gadu vecumā treneris viņai atņēmis nevainību.

Šogad Igaunijas kultūras ministre Pireta Hartmane nosodījusi bijušos un pašreizējos valstsvienības futbolistus, kuri sagaidījuši kopā Jauno ganu un publiski pieejamā fotogrāfijā pozējuši kopā ar Krievijas izlases galveno treneri Valēriju Karpinu, kurš dzimis Narvā.