foto: Evija Trifanova/LETA
Jānis Timma kļūs par pirmo Latvijas basketbolistu Puertoriko čempionātā
Latvijas vīriešu valstsvienības uzbrucējs Jānis Timma uzbrucējs Jānis Timma basketbolista karjeru turpinās Puertoriko.
Basketbols
2022. gada 23. decembris, 14:35

Jānis Timma kļūs par pirmo Latvijas basketbolistu Puertoriko čempionātā

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Jānis Timma karjeru turpinās Puertoriko komandā Umakao "Grises", informē klubs.

Puertoriko čempionātā šobrīd ir starpsezona, bet iepriekšējā sezona norisinājās no aprīļa līdz augustam. "Grises" 2022. gada čempionātā B apakšgrupā ieņēma pēdējo, sesto vietu un izslēgšanas turnīram nekvalificējās.

Daudzu atpūtnieku iecienītā Puertoriko sala ir aptuveni septiņas reizes mazāka par Latviju, tomēr tajā mīt vairāk nekā trīs miljoni iedzīvotāju.

Daudziem šķiet, ka Puertoriko basketbola ziņā varētu būt kaut kas eksotisks un nenopietns, tomēr patiesībā šī nelielā sala Karību jūrā uzskatāma par basketbola lielvalsti, jo deviņas reizes bijusi pārstāvēta olimpiskajās spēlēs un 14 reižu pasaules čempionātos. Līdz medaļām ne vienā ne otrā turnīrā nav izdevies aizspēlēties, bet ir ceturtās vietas 1964. gadā Tokijas olimpiskajās spēlēs un 1990. gada pasaules čempionātā Argentīnā. Šobrīd FIBA rangā Puertoriko gan ieņem sev neraksturīgi zemo 21. vietu, kamēr Latvija ir 29. pozīcijā.

Jānis Timma Latvijas basketbola izlases spēlēs un treniņos

gallery icon

Arī Puertoriko nacionālais čempionāts tiek uzskatīts par pārliecinoši spēcīgāko reģionā un vienu no vadošajiem arī Amerikas pasaules daļā. Nacionālā basketbola asociācija (NBA), protams, ir galvas tiesu priekšā ikvienai līgai pasaulē, bet Puertoriko, Meksikas, Argentīnas, Brazīlijas un NBA G līgas spēku samēri kopumā varētu būt visai salīdzināmi. Pēc daudzu domām pat ar Puertoriko pārsvaru pār konkurentiem.

Puertoriko čempionātā, kurā Timma kļūs par pirmo spēlējušo latvieti, tiek piekopts uz individuālo meistarību, fizisku spēku un atlētiskumu tendēts basketbols, kāpēc regulāri spēlētāji no šī čempionāta tiek pie iespējām arī NBA. Tāpat savu karjeru turpināt Puertoriko izvēlas arī daudzi pieredzējuši NBA vīri pēc tam, kad pasaules spēcīgāko basketbola čempionātu ir nācies pamest. Šis faktors pierāda, ka šajās sacensībās vadošie spēlētāji ir arī ļoti labi atalgoti.

Anna Sedokova un Jānis Timma 2020. gada jūlijā Amerikā

gallery icon

Pagaidām nav vēl skaidrs, kāds būs Jāņa Timmas statuss gadījumā, ja viņa komanda aizvadīs sekmīgu un garu sezonu, jo ierastajās čempionāta beigās - augustā - Latvijas valstsvienība jau pilnā sparā būs sākusi gatavoties savai debijai Pasaules kausā.

30 gadus vecais uzbrucējs šajā sezonā ir bez kluba, bet novembrī viņš palīdzēja Latvijas izlasei 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā, divos mačos vidēji 25 minūtēs guva 14 punktus, izcīnīja 5,5 atlēkušās bumbas un atdeva 2,5 rezultatīvas piespēles.

Iepriekšējās sezonas otrajā pusē latviešu uzbrucējs pārstāvēja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) G līgas komandu Leiklendas "Magic", kuras rindās 20 mačos vidēji 20 minūtēs guva 6,4 punktus, izcīnīja 3,4 atlēkušās bumbas un atdeva 1,5 rezultatīvas piespēles. Šovasar Timma spēlēja "The Basketball Tournament" (TBT) sacensībās un Maiami Profesionāļu līgā.

Pērnvasar Timma spēlēja NBA Vasaras līgā Orlando "Magic" rindās, bet 2021./2022. gada sezonas pirmajā krāslavietis bija Krievijas kluba Kazaņas "Unics" sastāvā, šajā vienībā aizvadot trīs Eirolīgas mačos. Pirms tam viņš nepilnus divus gadus pārstāvēja citu Krievijas komandu Maskavas apgabala "Himki".

Anna Sedokova un Jānis Timma uz sarkanā paklāja un ikdienā

gallery icon

Ārzemēs basketbolists spēlējis arī Pirejas "Olympiakos", Sanktpēterburgas "Zeņit" un Vitorijas "Baskonia" komandās. Savas karjeras laikā Timma pārstāvējis arī Latvijas komandas "ASK Rīga", ASK/"Juniors", "Liepājas lauvas", "Ventspils" un "VEF Rīga".

Basketbolistu 2013. gadā NBA draftā ar kopējo 60. numuru izraudzījās Memfisas "Grizzlies". 2015. gadā tiesības uz latvieti šajā līgā ieguva Orlando "Magic" klubs.