Sporta zvaigznes
2022. gada 20. septembris, 16:33

VIDEO: jauns pavērsiens šaha “anālo bumbiņu skandālā”: rodas jautājumi par izcilā Magnusa Kārlsena rīcību

Jauns.lv

Pirms pāris nedēļām šaha sacensībās Sentluisā tika pieredzēta joprojām neizskaidrota situācija. Pēc spēles starp pēdējās desmitgades pasaules labāko šahistu Magnusu Kārlsenu un ambiciozo amerikāni Hansu Nīmanu. Nu šai sāgā izdzīvota arī otrā sērija, pēc kuras jautājumu, iespējams, ir pat vēl vairāk.

Divas nedēļas pēc skandalozās spēles Kārlsenam un Nīmanam bija jāsacenšas tiešsaistes turnīrā “Julius Baer Generation Cup” un ilgi gaidītā attiecību skaidrošana pie šaha galdiņa varēja notikt. Tomēr jau pēc pirmā gājiena Kārlsens gluži vienkārši atvienojās no tiešsaistes un vairs neatgriezās, parādot savu attieksmi pret Nīmanu. Jau aptuveni divas nedēļas no šaha leģendas nav bijuši nekādi jauni komentāri par savu rīcību.

Jauns.lv jau vēstīja, ka 19 gadus vecais amerikāņu šaha lielmeistars Hanss Nīmans varētu būt iesaistīts lielākajā krāpšanas skandālā, kādu šis sports veids ir pieredzējis.

Hansam Nīmanam pēdējos mēnešos bijis neticami straujš kāpums reitingā. Viņš kopš 2021. gada dabūjis klāt 200 reitinga punktus, kas ir neticams rezultāts, tāpēc netrūkst cilvēku, kas to uzskata par ļoti aizdomīgu, īpaši zinot jaunieša iepriekšējo pieredzi un saņemtos sodus par negodīgu šaha spēli virtuālajos turnīros.

foto: ekrānuzņēmums no video
Šaha sabiedrībā pēdējās dienās arvien vairāk nostājas Hansa Nīmana pusē.

Prestižajās “Sinquefield Cup” sacensībās Sentluisā, ASV, Nīmans pārsteidzoši pieveica šī sporta veida pēdējo gadu neapšaubāmo līderi pasaules čempionu un ranga pirmo numuru norvēģi Magnusu Kārlsenu, turklāt ar melnajiem kauliņiem.  Nākamajā dienā Kārlsens paziņoja par izstāšanos no sacensībām, kas vēl vairāk sašūpoja šaha sabiedrību.

Pirms nākamās kārtas sākuma, Kārlsens tviterī paziņoja, ka izstājas no turnīra, turklāt to paveica, izmantojot slavenā futbola trenera Žuzē Mourinju memi: "ja es runāšu, man ir lielas problēmas". Notikušais ir neticams, jo Kārlsens nekad nav izstājies no turnīra, neatkarīgi no viņa rezultātiem, kas rada bažīgus daudzus šaha pazinējus. Kopš šī tvīta norvēģis nav sniedzis nekādus publiskus komentārus.

Sākot ar pirmdienu (diena, kad Kārlsens paziņoja par izstāšanos no sacensībām), turnīra translācija sākās ar 15 minūšu aizkavēšanos, un Nīmanam tika veikta ļoti rūpīga drošība pārbaude. Ierastās krāpšanās metodes kā austiņas, lai pārraidītu datora kustības, vai neliels dators, kas paslēpts drēbēs, tāpēc pārbaudes tiek veiktas ar citām elektroierīcēm.

Amerikāņu lielmeistars Hikaru Nakamura uzreiz pēc Kārlsena izstāšanās sāka vainot Nīmanu krāpšanā, jo jaunais šahists iepriekš esot saņēmis sešu mēnešu diskvalifikāciju no tiešsaistes sacensībām. To apstiprināja arī cits amerikāņu lielmeistars Endrū Tangs. Savukārt kanādiešu lielmeistari Ēriks Hansens un Āmans Hambletons esot novērojuši Hansam neīstu eiropiešu akcentu, kā arī norāda, ka Nīmans nesakarīgi klīstot pa līnijā. Hansens izteicis pieņēmumu, ka Hanss izmantojot elektriskās anālās bumbas, uz kurām dators sūtot signālu par nākamo nepieciešamo gājienu.

Otrdienā Nīmans sniedzis detalizētu interviju lielmeistaram Alehandro Ramiresam, kurā noliedz jebkādu krāpšanos Sentluisas turnīrā, bet atklājis, ka divas reizes krāpies tiešsaistes turnīros, kad viņam bija 12 un 16 gadi, par to tad arī viņš ticis no sacensībām diskvalificēts. Viņš arī atklājis, ka Chess.com bez nekāda brīdinājuma un oficiāla pamatojuma esot šonedēļ esot nobloķējuši viņa kontu. Izdzirdējis par interesantajām apsūdzībām seksa rotaļlietu izmantošanā, viņš piedāvājis apsargiem pārmeklēt viņu kailu, ja tas ir nepieciešams.

foto: action press/ Vida Press
Viens no pasaules visu laiku labākajiem šahistiem Magnuss Kārlsens.

Pagaidām vēl nav skaidrs, ar ko šis skandāls noslēgsies, jo arvien lielāka daļa sporta veida sabiedrības jau nostājusies jaunā amerikāņa pusē, meklējot motivāciju, kāpēc viens no pasaules visu laiku izcilākajiem šahistiem tik dīvaini izturas attiecībā pret jauno amerikāni.

Sākumā lielākā daļa šaha pazinēju pieļāva, ka Nīmans varētu būt krāpies kādā īpaši viltīgā veidā, tomēr pēc rūpīgas Kārlsena un Nīmana divcīņas analīzes vairāki speciālisti secinājuši, ka nekādas aizdomīgas darbības vai netipiski gājieni īsti nav pamanīti. Turklāt Nīmans nav spēlējis izcili, savukārt Kārlsens pieļāvis vairāk kļūdu. “Tā bija laba spēle, bet abi pieļāva kļūdas. Hanss spēlēja labi, bet Magnuss sliktāk. Šī nebija viņa labākā spēle,” sarunā ar “Insider” norāda vēsturē pirmais tumšādainais šaha lielmeistars un sporta veida analītiķis Moriss Ešlijs, piebilstot, ka daudzi tagad domā, kas darās norvēģa galvā.

Ešlijs pieļauj, ka šaha leģenda gluži vienkārši ieņēmis galvā, ja reiz vienreiz dzīvē tu esi krāpies, tad tu to darīsi atkārtoti, lai gan vairums spēj pagātni atstāt pagātnē.

Nīmans nav pieķerts krāpjoties klātienes spēlēs un, ja arī viņš to ir darījis, to būtu ļoti grūti pierādīt. Ja viņš ir krāpies, tad noteikti kādā veidā ir saņēmis signālus no kāda datora, kas arī sekojis līdzi spēlei un norādījis, kādus gājienus labāk veikt. Un tad jau ikviens, kurš spētu saprast datora dotos signālus, spētu pieveikt jebkuru cilvēku. Tomēr pagaidām nav nekādu pierādījumu, ka Nīmans būtu krāpies, turklāt to atzinuši arī statistiķi, pauž Ešlijs.

Arī šaha krāpnieku identificēšanas speciālists Kenets Regans no Bufalo Universitātes paudis viedokli, ka Nīmans spēlējis labi, bet ne pārāk labi. Neesot nekādu pierādījumu, ka klātienes spēlēs Nīmans kādreiz būtu krāpies un šis konkrētais duelis arī neesot bijis aizdomīgs.

Abi eksperti ir vienisprātis, ka šaha sabiedrība ar nepacietību cenšas izprast, kas darās labākā spēlētāja galvā. Lai nu kā notiekošais noteikti neceļot sporta veida prestižu.