foto: AP/Scanpix
NBA finālists pievienojas Maskavas CSKA un ātri tiek patriekts no nacionālās izlases
Jūnass Jerebko tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem skandināvu basketbolistiem, tomēr pēdējos gados viņa sniegums aizsardzībā ir bijis gaužām pieticīgs.
Basketbols
2022. gada 31. marts, 14:07

NBA finālists pievienojas Maskavas CSKA un ātri tiek patriekts no nacionālās izlases

Jauns.lv / LETA

Viens no visu laiku labākajiem zviedru basketbolistiem Jūnass Jerebko pārsteidzis sporta pasauli ar lēmumu pievienoties Krievijas armijas komandai Maskavas CSKA. Jādomā, ka šis viņa lēmums vēl ilgi tiks pieminēts.

Par 35 gadus vecā uzbrucēja, kurš karjeras laikā pārstāvējis tādus Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubus kā Detroitas “Pistons”, Bostonas “Celtics”, Jūtas “Jazz” un Goldenteitas “Warriors”, pievienošanos CSKA tika pavēstīts vakar. Kā viens no iemesliem, kāpēc Jūnass Jerebko pieņēmis šādu lēmumu, varētu būt tas, ka basketbolists jau vairāk nekā gadu ir bijis bez kluba. Viņa pēdējā darbavieta bija cits iepriekš ULEB Eirolīgā spēlējušais Krievijas klubs Maskavas apgabala “Himki”, kuru rindās viens no visu laiku labākajiem skandināvu basketbolistiem spēlēja plecu pie pleca arī ar diviem Latvijas izlases spēlētājiem Dairi Bertānu un Jāni Timmu. Tie ziņots, ka bankrotējušais klubs ir palicis parādā zviedru basketbolistam prāvu summu.

Jebkurā gadījumā Jerebko lēmums nešķiet diez ko attaisnojams un atreferētie basketbolista vārdi pēc pievienošanās Krievijas basketbola grandam bija sekojoši: “Man ir liels gods pievienoties tik vēsturiskam klubam kā CSKA. Es ilgi gaidīju iespēju atkal spēlēt basketbolu un esmu ļoti saviļnots, pievienojoties komandai.”

Par Jerebko līguma nosacījumiem pagaidām netiek runāts, tomēr jādomā, ka summa ir iespaidīga, lai basketbolists varētu sezonu noslēgt, spēlējot VTB Vienotajā līgā.

Uz Jerebko rīcību zibenīgi noreaģēja arī Zviedrijas Basketbola savienība, kas pauda neizpratni par laiku, kurā sportists nolēmis pievienoties Krievijas klubam, turklāt tādam, kas visciešākajā veidā ir saistīts ar armiju, kas šobrīd uzsākusi karadarbību Ukrainā.

Drīz pēc tam Zviedrijas Basketbola savienība (ZBS) arī pavēstīja, kamēr Jerebko vilks mugurā CSKA formastērpu, viņam vietas Zviedrijas basketbola valstsvienībā vairs nebūs. ZBS ģenerālsekretārs Fredriks Žoulamo norādīja, ka Jerebko izvēle spēlēt Krievijā nesaskan ar Zviedrijas basketbola vērtībām un kopīgo nostāju.

Žoulamo sarunā ar mediju “Aftonbladet” norādījis, ka viņš grasās sazināties ar Jerebko, lai saprastu viņa rīcības motīvus.

Ar patriekšanu no izlases gan nebeidzās zviedru basketbola zvaigznes nedienas, jo ar viņu attiecības pārtrauca viņa atbalstītāji dzērienu kompānija “Vitamin Well” un enerģijas dzēriens “Nocco”, kura vēstnieks bija basketbolists.

Jerebko NBA nospēlēja 10 sezonas, kopumā aizvadot 635 spēles regulārajā sezonā un 48 mačus izslēgšanas spēlēs. 2018./2019. gada sezonā Jerebko palīdzēja “Warriors” iekļūt NBA finālā, kur gan tika zaudēts Kavai Lenardam un Toronto “Raptors”.