Citi sporta veidi
2022. gada 19. februāris, 04:53

Apsaldēts deguns, ģībšanas un nekustīgi pirksti: Patrīcija Eiduka stāsta par sarežģītajiem laika apstākļiem Pekinas olimpiskajās spēlēs

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas komandai Pekinas ziemas olimpiskās spēles beigsies ar Patrīcijas Eidukas un Baibas Bendikas startu 30 kilometru distancē, kur sportistēm būs jācīnās ne tikai ar sarežģīto trasi, bet arī pamatīgu spalgoni.

Šajā Olimpiādē slēpošanas trasē divdesmit grādu sals jau kļuvis par ierastu lietu, bet kopā ar pamatīgo vēju sajūtu ziņā aukstums šķiet vēl grādus desmit lielāks. Aukstuma dēļ līdz šim jau ir pārcelti vairāku sacensību sākuma laiki un problēmas bijušas arī Latvijas sportistiem. Piemēram, Baibai Bendikai biatlona sacensībās pamatīgi nosala pirksti un tas radīja lielas problēmas šautuvē. Savukārt Markuss Vinogradovs nevarēja pabeigt ziemeļu divcīņas sacīksti, jo slēpošanas laikā viņa rokas kļuva nejūtīgas.

Latvijas distanču slēpotāji Pekinas olimpisko spēļu sprintā

Latvijas distanču slēpotāji Pekinas olimpisko spēļu sprintā.

gallery icon
51

“Esmu no tiem cilvēkiem, kas aukstumu izjūt pilnībā. Man pie šiem laika apstākļiem ir grūti,” ar savām sajūtām sarunā ar Jauns.lv dalās Latvijas labākā slēpotāja Patrīcija Eiduka. Un turpina: “Pirms dažām dienām treniņā deguns nosala balts. Brālis teica - Patrīcij, tev ir jābeidz treniņš, tev ir atsaldēts deguns. Seja ļoti sala.”

Eiduka atzīst, ka nav daudz variantu, kā cīnīties ar esošajiem laika apstākļiem. Sejai ir dažādi teipi. Iespējams, tos izmantos arī rokām. Pēdējā startā slēpotāja apņēmusies vilkt pirkstaiņus un tiem pāri vēl dūraiņus, taču tas traucē pie slēpju nomaiņas. Komforta dēļ nākas ziedot sekundes. Arī biezā termoveļa zem slēpošanas tērpa šajā olimpiādē ir ikdiena.

Latvijas slēpotājas pirmo reizi vēsturē piedalās olimpisko spēļu stafetē

Latvijas slēpotājas pirmo reizi vēsturē piedalās olimpisko spēļu stafetē.

gallery icon
34

Savas problēmas aukstums rada arī slēpju servisa profesionāļiem. Latvijas komandas slēpju smērētājs igaunis Karls Eriks Rabakuks sarunā ar Jauns.lv atzina, ka lielākā problēma aukstajā laikā ir tā, ka sniegs ir sauss un ass, tādēļ smēres ilgi neturas uz slēpes. Citādi lielu problēmu sagatavot slēpes neesot un lielā salā to izdarīt esot pat vienkāršāk nekā mainīgos laika apstākļos. Pekinā tiek izmantots mākslīgais sniegs, taču pēc savas struktūras tas daudz neatšķiras no tā, ko ar sniegu saprotam mēs.

“Trase ir daudz lēnāka, slēpes neslīd un sniegs ir izsalis. Slēpes te neslīd nevienam. Salīdzinoši vieglām meitenēm tā ir priekšrocība,” par olimpisko sniegu saka Eiduka.

Vēl viena problēma šādos apstākļos ir elpošana. Biatlona sacensībās mazu drāmu izdzīvoja norvēģu sportiste Ingrīda Tandrevolda, kura finišā zaudēja samaņu. Eidukai līdzīgi gadījies iepriekšējā sezonā pasaules čempionātā junioriem. Arī toreiz bija ļoti auksts un Patrīcija domā, ka tieši tas arī bijis galvenais cēlonis. Pekinā sajūtas esot mānīgas. “Likās, ka nejūtos slikti, bet pirmajos treniņos bija tik grūti. Un tu nesaproti, vai tā ir neslīdošā trase, augstkalne, vai aukstums,” atceras Eiduka.

30 kilometru slēpojums notiks svētdien un lielai daļa dalībnieču tā būs līdz šim grūtākā sacīkste. Olimpiskā trase ir ar stāviem kāpumiem un tiek uzskatīta par ļoti sarežģītu.