foto: Zumapress/Scanpix
Džokovičs, kuram draud deportācija un pat cietumsods Serbijā, uzzinājis pretinieku "Australian Open"
Pasaules ranga līderis Novaks Džokovičs.
Citi sporta veidi
2022. gada 13. janvāris, 12:39

Džokovičs, kuram draud deportācija un pat cietumsods Serbijā, uzzinājis pretinieku "Australian Open"

Jauns.lv / LETA

Austrālijas atklātā tenisa čempionāta pirmās kārtas pretinieku izlozē noteikts, ka pasaules pirmā rakete vīriešu tenisā Novaks Džokovičs spēlēs pret tautieti Miomiru Kecmanoviču, lai gan pagaidām nav skaidrības par Austrālijas institūciju lēmumu saistībā ar Serbijas superzvaigznes iespējamo deportāciju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar pirmo numuru "Australian Open" izliktais pašreizējais turnīra čempions cer izcīnīt desmito titulu Melburnā un savu 21. "Grand Slam" čempiona titulu, kas būtu visu laiku labākais sniegums vīriešu tenisā. Džokoviča izlozētais pretinieks Kecmanovičs jaunākajā ATP rangā ieņem 78. vietu.

Izloze kavējās vairāk nekā stundu neskaidrību par Džokoviča vīzu dēļ.

2022. gada "Grand Slam" turnīra noteikumi paredz, ka gadījumā, ja Džokovičs izstājas no turnīra pirms tiek paziņota pirmās turnīra dienas spēļu kārtība, Džokoviča vietā turnīra grafikā tiek iekļauts ar piekto numuru izliktais krievs Andrejs Rubļovs.

Savukārt, ja Džokovičs izstājas pēc tam, kad ir izziņots pirmdienas spēļu grafiks, viņa vietā spēlē tā dēvētais "laimīgais zaudētājs" - kvalifikācijas turnīra zaudētājs, kurš var spēlēt turnīrā, jo kāds no dalībniekiem ir izstājies pirms sacensību sākuma.

Ja Džokovičs nospēlēs kādu spēli un tad tiks izlemts, ka viņš vairs nevar piedalīties turnīrā, viņa nākamais pretinieks bez spēles iekļūs nākamajā turnīra kārtā.

Pašlaik 34 gadus vecā Džokoviča dalība turnīrā ir atkarīga no Austrālijas imigrācijas ministra Aleksa Hoka lēmuma, vai otro reizi anulēt tenisista vīzu un deportēt viņu no valsts.

Hoka pārstāvji norādīja, ka lēmumu kavē Džokoviča juristu "nepārtraukti iesniegumi".

Džokovičs Melburnas lidostā ieradās 5. janvārī, jo nevakcinētajam tenisistam bija piešķirts medicīniskā izņēmuma statuss, kas deva tiesības piedalīties turnīrā. Medicīniskais izņēmums tika pamatots ar 16.decembrī veikta Covid-19 PĶR testa pozitīvu rezultātu.

Robežsargi noraidīja medicīniskā izņēmuma attiecināšanu uz vīzas veidu, kuram Džokovičs pieteicies, tādēļ viņš tika aizturēts migrācijas centrā, kur pavadīja četras dienas.

Bēgļiem paredzētā viesnīca "Park Hotel", kur uzturās tenisa zvaigzne Džokovičs

Austrālijā uz turnīru neielaistais serbu tenisists Novaks Džokovičs pašreiz uzturas imigrācijas viesnīcā Melburnā, kurā bēgļi un patvēruma meklētāji mēdz dzīvot ...

gallery icon
15

Sportista juristi apstrīdēja robežsargu lēmumu, un pirmdien tiesa Melburnā nolēma, ka Džokovičam ir pamatojums ierasties Austrālijā. Viņa juristi aizstāvību argumentēja ar to, ka robežsargi pēc ierašanās nedeva pietiekami laika, lai Džokovičs varētu izskaidrot savu situāciju.

Pēc atbrīvošanas Džokovičs jau aizvadījis vairākus treniņus Melburnas kortos.

Melburnas laikraksts "Herald Sun", atsaucoties uz anonīmu avotu valdībā, vēstīja, ka premjerministra Skota Morisona valdība nevēlas pieļaut Džokoviča ielaišanu Austrālijā, jo tas būtu bīstams precedents un neatbilstu valdības centieniem stingri kontrolēt Covid-19 izplatību valstī.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Austrālijā pēdējos divus gadus ir bijuši vieni no stingrākajiem Covid-19 izplatības dēļ noteiktajiem ierobežojumiem pasaulē. Iedzīvotāji ir pavadījuši daudzus mēnešus stingros lokdaunos, bez iespējas pulcēties. Tādēļ politiķi - jo īpaši pirms maijā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām - nevēlas saniknot vēlētājus, ielaižot valstī superzvaigzni, kurš ir bijis vakcīnu skeptiķis un ignorējis ierobežojumus.

Turnīrs Melburnā sāksies pirmdien. Tajā piedalīties var tikai vakcināciju pret Covid-19 pabeiguši spēlētāji vai tādi, kuri saņēmuši medicīnisku izņēmumu. Arī skatītājiem, lai vērotu tenisa spēles klātienē, jābūt vakcinētiem vai medicīnisku izņēmumu saņēmušiem.

Gada pirmā "Grand Slam" turnīra norises vietās visiem jānēsā mutes un deguna aizsegi, izņemot brīdi, ka ēd vai dzer, kā arī skatītājiem telpās jāievēro sociālā distancēšanās.

Vīzas problēmas un ažiotāža par Džokoviča dalību "Australian Open" pievērsusi pastiprinātu uzmanību tenisista gaitām pēdējo nedēļu laikā.

Medicīniskais izņēmums dalībai Austrālijas atklātajā tenisa čempionātā tiek pamatots ar 16. decembrī veikta PĶR testa pozitīvu rezultātu, tomēr medijos pieejamā informācija liecina, ka tajā dienā Džokovičs Serbijā apmeklēja pastmarkas, kuru rotā sportista attēls, izdošanas pasākumu, bet nākamajā dienā piedalījās jauniešu tenisa pasākumā. Abos pasākumos Džokovičs nenēsāja sejas masku.

Trešdien vietnē "Instagram" viņš paziņoja, ka informāciju par pozitīvu Covid-19 testa rezultātu saņēmis tikai 17.decembrī pēc abiem pasākumiem.

Vienlaikus viņš kā "kļūdainu lēmumu" atzina to, ka nepārcēla 18. decembrī notikušo interviju ar Francijas sporta laikrakstu "L'Equipe", kuras laikā neinformēja žurnālistu Frenku Ramellu par inficēšanos ar Covid-19. Žurnālists atklāja, ka Džokoviča pārstāvji piekodinājuši intervijas laikā neiztirzāt jautājumus par vakcināciju. Gan tenisists, gan žurnālists apliecināja, ka intervijas laikā ievērojuši sociālo distancēšanos un atradušies sejas maskās, kuru Džokovičs noņēmis uz fotografēšanās brīdi.

Tāpat tenisists atzina kļūdu Austrālijas ieceļošanas deklarācijā, kur atzīmēts, ka pēdējo divu nedēļu laikā Džokovičs nav ceļojis uz citām valstīm pirms ierašanās Austrālijā, lai gan sociālo mediju ieraksti liecina, ka Ziemassvētku laikā viņš bijis Serbijā, kur ticies ar citiem sportistiem un spēlējis ar bērniem tenisu.

Par neprecizitātēm Džokovičs vainoja savu aģentu, kurš esot aizpildījis ieceļošanas deklarāciju un tagad "no sirds atvainojas par administratīvu kļūmi".

Vācijas izdevums "Der Spiegel" šonedēļ norādīja uz vēl lielākām neprecizitātēm Džokoviča PĶR testa rezultātos.

Izdevuma analīze liecina, ka Džokoviča 16.decembrī veiktā testa identifikācijas numurs ir mazāks nekā 22.decembrī veiktā testa, kura rezultāts bijis negatīvs, rezultāts, tādējādi izdevums secinājis, ka, iespējams, testu rezultāti ir viltoti un patiesībā 16.decembrī bijis negatīvs tests, bet 22.decembrī - tas bijis pozitīvs, pieņemot, ka testu rezultātu numerācija virzās secīgi uz priekšu.

"Der Spiegel" arī vēstīja, ka, pirmdien noskenējot Džokoviča 16.decembra testa rezultāta kvadrātkodu, rezultāts uzrādījies negatīvs, bet pēc dažām stundām tas pats kvadrātkods atklājis pozitīvu rezultātu.

Lai gan daudzu cilvēki gan Austrālijā, gan citviet pasaulē kritizē Džokoviču par šķietami augstprātīgu attieksmi pret noteikumiem, kuri citiem cilvēkiem ir stingri jāievēro, daļa sportista atbalstītāju pauž neapmierinātību par Austrālijas institūciju skrupulozo attieksmi.

Britu sabiedriskā raidorganizācija BBC vēstīja, ka arī pašā Serbijā, kur Džokovičam ir superzvaigznes statuss, nav viennozīmīgas attieksmes pret notikušo. Lai gan daļa cilvēku uzskata, ka viņam ir tiesības aizstāvēt savu "Australian Open" čempiona titulu, vairākums tomēr atzīst, ka pat tāda līmeņa sportistam ir jāievēro noteikumi.

Džokoviča ģimene Serbijā, kura, kā vēstīja BBC, gan neesot īpaši cienīta sabiedrībā, ir aktīvi iesaistījusies viņa aizstāvībā. Pirmdien Džokoviča māte, tēvs, tēvocis un brālis runāja ar vietējiem žurnālistiem, tomēr pēkšņi pārtrauca preses konferenci, kad viņiem tika uzdots jautājums, vai Džokovičs ir piedalījies publiskos pasākumos, zinot, ka ir inficējies ar Covid-19. Tenisista māte apgalvoja, ka viņas dēlu Austrālijā spīdzinot, lai gan detalizētāk savus apgalvojumus viņa nepamatoja.

Nepatiesas informācijas norādīšana deklarācijā var būt iemesls deportācijai, neskatoties uz tiesas iepriekšējo lēmumu. Tāpat imigrācijas ministrs var izmantot savas pilnvaras atcelt personas vīzu, ja, ministra vērtējumā, Džokovičs apdraud Austrālijas sabiedrības veselību, jo atbilstoši noteikumiem nav ievērojis pašizolāciju pēc tam, kad no Serbijas atgriezās Spānijā, no kuras devās uz Austrāliju.

Deportācija varētu nozīmēt, ka viņam tiek noteikts aizliegums ierasties Austrālijā līdz trim gadiem.

Medicīnisku izņēmumu Džokoviča dalībai "Australian Open" pēc divu ekspertu komisiju atzinuma apstiprināja Viktorijas štata valdība un Austrālijas tenisa federācija, kas organizē turnīru.

Juridiskas problēmas Džokoviču varētu sagaidīt arī dzimtajā Serbijā.

Pēc tam, kad pats sportists atzinis, ka pārkāpa pašizolācijas noteikumus pēc pozitīva Covid-19 testa rezultāta saņemšanas, viņam Serbijā draud pat cietumsods.

Serbijas premjerministre Ana Brnabiča, kura līdz šim aktīvi atbalstīja Džokoviča cīņu par tiesībām palikt Austrālijā, tagad brīdinājusi, ka viņa uzvedība bijusi "acīmredzams noteikumu pārkāpums".