foto: imago/WEREK
Pēc 39 gadiem komā miris franču futbolists Žans Pjērs Adamss
Žans Pjērs Adamss futbola spēlē.
Sporta zvaigznes
2021. gada 6. septembris, 16:17

Pēc 39 gadiem komā miris franču futbolists Žans Pjērs Adamss

Jauns.lv

Bijusī Francijas futbola zvaigzne Žans Pjērs Adamss miris 73 gadu vecumā pēc gandrīz 40 dziļā komā pavadītiem gadiem.

Viņa nāvi izraisījusi medicīniska kļūme.

1982. gadā tolaik 34 gadus vecajam Adamsam tika veikta neveiksmīga ceļa operācija, kurā anesteziologs ievadīja kļūdainu, teju nāvējošu anestēzijas devu. Tā sportistam radīja smagus smadzeņu bojājumus.

Komā viņš atradās gandrīz 40 gadus no operācijas 1982. gada martā līdz pat savai nāvei 2021. gadā.

Kopš nelaimes gadījuma par Žanu Pjēru rūpējās viņa sieva Bernadete, cerot, ka medicīna attīstīsies pietiekami, lai spētu viņu reiz atmodināt.

“Žans Pjērs jūt, sasmaržo, dzird un salecas, kad izdzird suņa rējienus. Bet viņš nespēj redzēt,” intervijā 2007. gadā teica viņa sieva.

Bernadete atzinusi, ka viņu attiecības sākotnēji nav iepriecinājušas viņas ģimeni. 

"Tolaik tumšādaina vīrieša un baltādainas sievietes attiecības netika uztvertas pozitīvi. Bet mēs sākām dzīvot kopā un tad izlēmām apprecēties. Es paziņoju saviem vecākiem jaunumus, ielūdzu viņus uz kāzām, un tad mana māte mūs uzaicināja uz vakariņām."

"Pēc tam viss bija kārtībā un viņš pat sāka patikt maniem vecākiem vairāk nekā es. Viņi visu laiku runāja par Žanu Pjēru," atminas futbolista sieva. 

Francūziete pavadīja lielāko daļu no 52 gadus ilgās laulības, rūpējoties par vīru, sarunājoties ar viņu, ģērbjot viņu un pat dāvinot viņam dāvanas Ziemassvētkos. 

Vairākkārt Bernadetei piedāvāts uzticēt Žana Pjēra aprūpi kādam citam vai pat apsvērt eitanāziju, tomēr viņa uzstājīgi atteikusies. 

Adamss dzimis 1948. gadā Dakarā, Senegālā, kas tolaik bija Francijas kolonija. Viņš 10 gadu vecumā nonāca Francijā, lai tur mācītos zēnu skolā. Vēlāk viņu adoptēja pāris no Parīzes.

Futbolists 22 mačus savas karjeras laikā aizvadīja Francijas izlases sastāvā.

Sportista talants un pozitīvā personība ļāva viņam kļūt atpazīstamam un iemīlētam.