foto: AP/Scanpix
Viņš nepretojās, tikai raudāja: aizturēts no Tokijas aizbēgušais Ugandas sportists
Ugandas sportisti pēc ierašanās Tokijā.
Sporta zvaigznes
2021. gada 21. jūlijs, 15:42

Viņš nepretojās, tikai raudāja: aizturēts no Tokijas aizbēgušais Ugandas sportists

Jauns.lv

Ugandas sportists Jūliuss Sekitoleko, kurš pagājušajā nedēļā aizbēga no Tokijas, vēloties uz dzīvi apmesties Japānā, pēc vairāku dienu meklēšanas ir atrasts un aizturēts, bet vietējiem policistiem īsti nebija skaidrības, kam bēglis ir jānodod.

Kā vēsta Japānas mediji, sportists pamatīgi paguvis izceļoties, jo pabijis ne vien Tokijā, bet arī Osakas prefektūrā, Nagojā, Gifū prefektūrā un Mie prefektūrā, kur ticis, aizturēts, patiecoties videonovērošanas kamerās redzētajam un ugandieša drauga sniegtajai informācijai.

Policijai sākotnēji izdevās atrast Sekitoleko līdzzinātāju, kurš palīdzējis viņam slēpties. Tieši no šīs uzticības personas izdevies uzzināt sportista atrašanās vietu.

Olimpisko un paralimpisko spēļu ciemats Tokijā

gallery icon
29

Kā vēsta vietējā prese, aizturēšanas brīdī Sekitoleko neesot pretojies likumsargiem, atbildējis uz viņu jautājumiem un nepārtraukti raudājis. Viņam līdzi bija visi nepieciešamie dokumenti, tomēr varasiestādēm nebija īsti saprotams, kur sportists jānogādā - konsulātā vai pie viņa olimpiskās delegācijas.

Jauns.lv jau vēstīja, ka 20 gadus vecais ugandiešu svarcēlājs Jūliuss Sekitoleko pēc ierašanās Japānā nespēja kvalificēties olimpiskajām spēlēm, tāpēc 20. jūlijā viņam bija ieplānots lidojums atpakaļ uz Ugandu.

Pēdējo reizi viņš bija redzēts 16. jūlija rītā, stacijā netālu no viesnīcas Izumisano pilsētā Osakas prefektūrā, kurā izmitināta Ugandas olimpiskā delegācija. Sportists iegādājies vilciena biļeti uz Nagoju, kas atrodas apmēram 200 kilometru attālumā no viesnīcas.

Zīmītē Sekitoleko pastāstījis, ka nevēlas atgriezties Ugandā, un lūdza savas delegācijas locekļus nosūtīt viņa mantas sievai.

Kā iepriekš vēstīts, fakts, ka sportists ir pazudis, atklājās pēc tam, kad viņš piektdienas pēcpusdienā neieradās nodot Covid-19 testu. Kopš tā laika viņu meklē vietējā policija, bet bez panākumiem.

Svarcēlājs Sekitoleko piedalījies 2018. gada Nāciju Sadraudzības spēlēs Austrālijā, būdams 17 gadus vecs. Toreiz viņš izcīnīja 10. vietu. Jau tad šo spēļu laikā pazuduši divi Ugandas sportisti un arī atlēti no Ruandas un Kamerūnas.

Savukārt 2014. gadā Nāciju Sadraudzības spēlēs Skotijā pazuda divi ugandiešu regbija spēlētāji. 2015. gadā atklājās, ka abi Skotijā pieprasījuši patvērumu, turklāt spēlējuši Kārdifas regbija komandā.

Ugandas delegācija bija viena no pirmajām komandām, kas ieradās Japānā, lai gatavotos Tokijas olimpiskajām spēlēm. Pēc ierašanās jūnija beigās tika konstatēts, ka vairākiem no delegācijas locekļiem ir pozitīvs Covid-19 tests, turklāt atklāts tieši lipīgais delta vīrusa variants. Šī iemesla dēļ delegācijai nācās izolēties viesnīcā.